to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:05 | 03.12.2018

Κοινωνία

Μ. Γιαννακάκη: Το ζήτημα αναπηρίας είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η Μ. Γιαννακάκη για την 3η Δεκέμβρη - Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρίες:


Με την ευκαιρία της 3ης Δεκέμβρη, Εθνικής και Παγκόσμιας Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρίες, η Γ.Γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κα Μαρία Γιαννακάκη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η ισότητα και η προστασία κατά των διακρίσεων αποτελεί θεμελιώδη αρχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των προσώπων. Ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και αξίας χωρίς καμία διάκριση βάσει οποιουδήποτε ατομικού χαρακτηριστικού, όπως η αναπηρία, καθώς και η θεσμική κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελούν αξίες άρρηκτα συνυφασμένες με τις αρχές του Κράτους Δικαίου και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος κάθε χώρας, και ως εκ τούτου αποτελούν προτεραιότητα της Ελληνικής Πολιτείας.
Θεωρητικά, τα άτομα με αναπηρίες απολαμβάνουν την προστασία και τα δικαιώματα του Ανθρώπου που κατοχυρώνονται στο διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το πραγματικό αλλά το ιδεώδες. Η διακριτική μεταχείριση των ατόμων με αναπηρίες παραμένει καθημερινή πραγματικότητα, από τις πιο ορατές μορφές της (όπως η ιδρυματοποίηση) έως τις πιο αόρατες (όπως η ύπαρξη κοινωνικών εμποδίων), με αποτέλεσμα τον κοινωνικό αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρίες.
Το 2006 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες καθώς και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο που τη συνοδεύει, καλώντας τα συμβαλλόμενα κράτη να αναλάβουν δράσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω αναπηρίας. Η Σύμβαση αποτυπώνει με νομικά δεσμευτικό τρόπο την αλλαγή παραδείγματος στα θέματα αναπηρίας, σηματοδοτεί δηλαδή τη μετάβαση από το ιατρικό στο κοινωνικό μοντέλο και την οριστική αποδοχή και υιοθέτηση της δικαιωματικής προσέγγισης για την αναπηρία.
Η Ελλάδα κύρωσε τη Σύμβαση και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο με τον ν.4074/2012. Ως εκ τούτου, καλείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κύρωση και να ανταποκριθεί στη διπλή πρόκληση της προσαρμογής του περιβάλλοντος και της έννομης τάξης, σε εναρμόνιση με τη Σύμβαση.
Πέντε χρόνια μετά, η υλοποίηση της υποχρέωσης δρομολογείται με τον πρόσφατα ψηφισθέντα ν.4488/2017, ο οποίος συνιστά ορόσημο στην ελληνική νομοθεσία και αποφασιστικό βήμα στην αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών με αναπηρίες και την κατάρριψη των προκαταλήψεων. Ο ν.4488/2017 αφορά στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για την εξειδίκευση και προσαρμογή της Σύμβασης σε εθνικό επίπεδο και συγκεκριμένα για την καταπολέμηση του θεσμικού ρατσισμού και της ανεμπόδιστης συμμετοχής των ατόμων με αναπηρίες σε όλες τις πτυχές της ζωής και της καθημερινότητάς τους.
Επίσης, ο ν.4488/2017 περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης, βάσει των οποίων ο Υπουργός Επικρατείας ορίζεται ως Συντονιστικός Μηχανισμός στην Κυβέρνηση, η Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ορίζεται ως Κεντρικό Σημείο Αναφοράς , ενώ, σε κάθε Υπουργείο, Περιφέρεια και Δήμο ορίζονται Επιμέρους Σημεία Αναφοράς για την παρακολούθηση υλοποίησης των υιοθετούμενων, κατ' εφαρμογή της Σύμβασης, δημόσιων πολιτικών σε όλα τα επίπεδα διοίκησης.
Η παραπάνω κυβερνητική επιλογή, όσον αφορά την εθνική εφαρμογή και παρακολούθηση της Σύμβασης, σηματοδοτεί την αναγνώριση της αναγκαιότητας ένταξης της διάστασης της αναπηρίας σε όλα τα πεδία πολιτικής καθώς, επίσης, και της αντιμετώπισης του διαχρονικού δομικού ελλείμματος στον συντονισμό των δημόσιων πολιτικών στα θέματα αναπηρίας. Σκοπός είναι η διαμόρφωση συγκροτημένης και συνεκτικής εθνικής πολιτικής για την προώθηση και την εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης, η οποία, αναμφίβολα, απαιτεί μία πολυτομεακή και συντονισμένη προσπάθεια της Ελληνικής Διοίκησης.
Η Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο πλαίσιο του νέου της ρόλου, ως Κεντρικού Σημείου Αναφοράς για θέματα σχετιζόμενα με την εφαρμογή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, έχει αναλάβει νέες αρμοδιότητες που αφορούν:
την υποδοχή και τον χειρισμό ζητημάτων που άπτονται της εφαρμογής της Σύμβασης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο,
τη συνεργασία με τα Επιμέρους Σημεία Αναφοράς που ορίζονται σε κάθε Υπουργείο, Περιφέρεια και Δήμο,
τη διασύνδεση με το Πλαίσιο Προαγωγής της Σύμβασης, ήτοι τον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος τελεί σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία,
τη διαβούλευση με αναγνωρισμένες αντιπροσωπευτικές οργανώσεις του αναπηρικού κινήματος, με άτομα και με ομάδες ατόμων, οργανωμένες ή μη που έχουν εύλογο ενδιαφέρον για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες,
την παροχή ενημέρωσης και κατευθύνσεων για θέματα σχετικά με τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες,
την εκπόνηση και υποβολή στη Βουλή Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Άτομα με Αναπηρίες,
τη σύνταξη και υποβολή στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες των Ηνωμένων Εθνών των προβλεπόμενων από τη Σύμβαση εκθέσεων.

Για την Ελληνική Πολιτεία, το ζήτημα αναπηρίας είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο σεβασμός και η προστασία των οποίων είναι στοιχείο της πολιτικής μας ταυτότητας και εκφράζεται με την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας, μέσω ενός ολιστικού σχεδίου, οριζόντιου, διυπουργικού και διεπιστημονικού, που δεν αντιμετωπίζει το Άτομο με Αναπηρία ως αντικείμενο φιλανθρωπίας αλλά ως υποκείμενο δικαιωμάτων, όπως άλλωστε επιτάσσει και το Σύνταγμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)