to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:58 | 29.11.2018

Κοινωνία

Εφετείο δολοφόνων Λουκμάν: κατέθεσε ο πατέρας, ένας αυτόπτης και δύο αστυνομικοί

Η δίκη αφορά τη ρατσιστική ανθρωποκτονία του Πακιστανού μετανάστη που δολοφονήθηκε με επτά μαχαιριές και δυο στιλέτα-πεταλούδα τα χαράματα της 17ης Ιανουραίου 2013 - Η εκδίκαση θα συνεχιστεί στις 14/1/2019 και 22/1/2019 στο Εφετείο.


(Ο πατέρας του Σαχζάτ Λουκμάν, Καντίμ Χουσεϊν, κατέθεσε ως πολιτικώς ενάγων)

Το ρεπορτάζ του jailgoldendawn.com για τη διαδικασία της Πέμπτης 29/11:

Ξεκίνησε σήμερα η εξέταση μαρτύρων στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών για τη ρατσιστική ανθρωποκτονία του Σαχζάτ Λουκμάν. Παρόντες στο δικαστήριο ήταν οι δύο κατηγορούμενοι Διονύσιος Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος, οι οποίοι αποδοκιμάστηκαν από δεκάδες αντιφασίστριες και αντιφασίστες. Θυμίζουμε ότι οι δύο δράστες της ανθρωποκτονίας είναι ταυτόχρονα κατηγορούμενοι ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο Καντίμ Χουσεϊν, πατέρας του αδικοχαμένου Σαχζάτ που ταξίδεψε από το Πακιστάν για να είναι παρών στο δικαστήριο. Περιέγραψε το γιο του ως έναν άνθρωπο ήρεμο, ψύχραιμο και ευσυνείδητο, που ήρθε στην Ελλάδα τα τέλη του 2008-αρχές 2009 για να δουλέψει και να στέλνει χρήματα στην πολυμελή οικογένειά του. Ο Σαχζάτ δούλευε σε λαϊκή αγορά, έμενε στο Περιστέρι και πήγαινε στη δουλειά του στα Πετράλωνα με το ποδήλατό του. Αυτή ήταν η πορεία του και τη νύχτα της δολοφονίας του στις 17 Ιανουαρίου 2013. Ο Καντίμ Χουσεϊν απέδωσε τη δολοφονία του γιου του σε ρατσιστικά κίνητρα, λέγοντας ότι το γιο του τον σκότωσαν γιατί ήταν ξένος ενώ ανέφερε ότι ο Λουκμάν είχε αναφερθεί σε άλλες τέτοιες ρατσιστικές επιθέσεις στην Ελλάδα εκείνο το διάστημα, μιλώντας τηλεφωνικά με τους γονείς του.

Στη συνέχεια κατέθεσε ο ένας αυτόπτης μάρτυρας που άκουσε από το σπίτι του, μαζί με τη σύζυγό του, τα βογγητά του Λουκμάν και άνοιξε το παράθυρό του αμέσως μετά τα δολοφονικά χτυπήματα. Η κατάθεση του αυτόπτη και αυτήκοου μάρτυρα κρίνεται ως πολύ σημαντική καθώς αυτός:

– ξεκαθάρισε ότι η μοναδική φωνή που άκουσε ήταν αυτή του Σαχζάτ που βογγούσε,

– ανέφερε ότι είδε πεσμένο στο δρόμο το ποδήλατό του Λουκμάν και δίπλα του (“παράλληλα σε αυτό”) το σκούτερ των δραστών, καταρρίπτοντας έτσι τον ισχυρισμό ότι οι δράστες δεν μπορούσαν να προσπεράσουν το ποδήλατο,

– επιβεβαίωσε ότι αντελήφθη από την πρώτη στιγμή την αλλοδαπότητα του Λουκμάν, αφού η σύζυγός του κατέθεσε ότι της είπε όντας ακόμα στο παράθυρο: “κοίτα εκεί, τον ληστεύουν τον κακομοίρη τον Πακιστανό”,

– είδε τον Λουκμάν να παραπατάει και να πέφτει στο έδαφος στο μπροστινό τροχό ενός φορτηγού, πριν οι δράστες ανέβουν στο μηχανάκι και αποχωρήσουν (σε αντίθεση με τον ισχυρισμό των δραστών πως όταν έφυγαν ο Λουκμάν ήταν όρθιος),

– άκουσε τον οδηγό του σκούτερ (τον Στεργιόπουλο) να φωνάζει επιτακτικά στο συνεργό του Λιακόπουλο “άντε έλα, πάμε να φύγουμε” και είδε τον Λιακόπουλο να περνάει χαλαρός το δρόμο και να επιβιβάζεται στο σκούτερ,

– είδε πινακίδα στο σκούτερ χωρίς να συγκρατήσει το νούμερό της, κάτι που σημαίνει ότι οι δράστες αφαίρεσαν στην πορεία τους την πινακίδα για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους (βρέθηκαν στο Σύνταγμα χωρίς πινακίδα),

– απέκλεισε την πιθανότητα να εμπόδιζε το ποδήλατο του Λουκμάν την προσπέραση του σκούτερ των δραστών (σύμφωνα με το γνωστό ισχυρισμό για “διαπληκτισμό δι’ ασήμαντη αφορμή” που απέρριψε το πρωτόδικο δικαστήριο), με δεδομένο το πλάτος του δρόμου της Τριών Ιεραρχών,

– περιέγραψε την πορεία του οχήματος επί της Τριών Ιεραρχών “προς την Καλλιθέα”, ακριβώς αντίθετα από το Σύνταγμα όπου και εντοπίστηκαν οι δράστες, διαψεύδοντας έτσι τον ισχυρισμό τους ότι “γυρνούσαν φυσιολογικά σπίτι τους στη Νέα Σμύρνη”.

Οι δύο αστυνομικοί που κατέθεσαν ήταν από αυτούς που, εποχούμενοι σε δύο μηχανες, έλαβαν το σήμα των αναζητήσεων και σε δέκα λεπτά εντόπισαν τους δράστες στην πλατεία Συντάγματος. Ο Στεργιόπουλος είχε το στιλέτο-πεταλούδα στο τσαντάκι του, ενώ ο Λιακόπουλος το είχε κρυμμένο στο παπούτσι. Ενώ οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι δέχτηκαν επίθεση από τον Λουκμάν και ακολούθησε πάλη, οι αστυνομικοί περιέγραψαν τους δράστες ως ήρεμους και συνεργάσιμους, χωρίς ίχνη οποιασδήποτε συμμετοχής τους σε συμπλοκή λίγα λεπτά πριν Τα στιλέτα-πεταλούδα τα έφεραν – κατά δήλωσή τους – για την προστασία τους, σε αντίθεση με μεταγενέστερους ισχυρισμούς πχ του Στεργιόπουλου ότι το στιλέτο ήταν “εργαλείο της δουλειάς του” ως πυροσβέστη.

Η εκδίκαση θα συνεχιστεί στις 14/1/2019 και 22/1/2019 στο Εφετείο.

Η διαδικασία είχε διακοπεί για σήμερα, Πέμπτη 29/11, προκειμένου να βρεθεί μεταφραστής για τη διάλεκτο του πατέρα του Σ. Λουκμάν, ο οποίος ήρθε από το Πακιστάν  (εκφράζοντας, όπως είπε, «ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ελληνική Δικαιοσύνη»), ώστε να καταθέσει στο δικαστήριο ως πολιτικώς ενάγων, αλλά και να μπορέσουν να έρθουν στο δικαστήριο αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας του μετανάστη από το Πακιστάν. 

Η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης, έχει τεράστια σημασία διότι οι δολοφόνοι Λιακόπουλος και Στεργιόπουλος δικάζονται και στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Τεράστια σημασία έχει επίσης η πρωτόδικη απόφαση που καταδίκασε τους δολοφόνους σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και για πρώτη φορά ελληνικό δικαστήριο αναγνώρισε το ρατσιστικό κίνητρο της δολοφονίας (περισσότερα ΕΔΩ).

Οι δύο κατηγορούμενοι, σύμφωνα με τη δικογραφία, επιτέθηκαν και μαχαίρωσαν επτά φορές τον Λουκμάν τα ξημερώματα της 17η Ιανουαρίου 2013, όταν τον συνάντησαν στα Πετράλωνα να πηγαίνει με το ποδήλατο του στη δουλειά.

Σύμφωνα με την ομόφωνη καταδικαστική απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου οι κατηγορούμενοι είχαν ρατσιστικό κίνητρο στην πράξη τους. Όπως είχε αναφέρει η Εισαγγελέας Έδρας του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, οι δύο συναποφάσισαν να «αφαιρέσουν τη ζωή ενός αθώου αλλοδαπού άντρα και δη πακιστανικής καταγωγής... το έγκλημα τους είχε κίνητρο την διαφορετικότητα».

Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ από το Εφετείο

Στη δίκη, εκ μέρους της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, παρευρέθηκαν τη Δευτέρα 26/11 οι Θ. Δρίτσας, Α. Καββαδία, Ν. Ξυδάκης και ο Γ. Ψυχογιός, ως συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Μεταναστευτικού - Προσφυγικού, καθώς και μέλη του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως δήλωσε ο Γ. Ψυχογιός:

«Παρευρεθήκαμε εκ μέρους της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών για να παρακολουθήσουμε τη δίκη για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν. Ζητάμε να τιμωρηθούν και σε β' βαθμό οι δράστες της εν ψυχρώ δολοφονίας του 29χρονου εργάτη από το Πακιστάν, που τελέστηκε με προφανές ρατσιστικό κίνητρο. Η συζήτηση της υπόθεσης Λουκμάν σε συνδυασμό και με τη Δίκη της Χ.Α. καταδεικνύουν την εγκληματική δράση των ταγμάτων εφόδου και αναδεικνύουν την ανάγκη σύγκρουσης με τον φασισμό και τον ρατσισμό, απέναντι στους πιο ευάλωτους αλλά και σε όσους αγωνίζονται για  μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης. Πρέπει συντονισμένα η Πολιτεία, το Ελληνικό Κοινοβούλιο και το μαζικό κίνημα να δράσουμε ενάντια σε όλα αυτά τα φαινόμενα - που σε Ελλάδα και Ευρώπη ανακαλύπτουν αποδιοπομπαίους τράγους - θέτοντας στο επίκεντρο τον Άνθρωπο χωρίς προϋποθέσεις και αστερίσκους»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση της Αννέτας Καββαδία:

«Ο Σαχζάτ Λουκμάν δολοφονήθηκε στα 27 του χρόνια. Δολοφονήθηκε όπως ο Παύλος Φύσσας. Δολοφονήθηκε από μέλη της εγκληματικής, νεοναζιστικής οργάνωσης που ακούει στο όνομα Χρυσή Αυγή. Δολοφονήθηκε γιατί, απλώς, ήταν μετανάστης. 
Βρεθήκαμε εδώ – αντιπροσωπεία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους συναδέλφους Θοδωρή Δρίτσα, Γιώργο Ψυχογιό και Νίκο Ξυδάκη, και του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ – προκειμένου να διατρανώσουμε πως σε μια εποχή που οι ακροδεξιές, φασιστικές απόψεις «σηκώνουν κεφάλι», σε μια εποχή που ο ρατσιστικός, ξενοφοβικός, μισαλλόδοξος λόγος βρίσκει – δυστυχώς - ευήκοα ώτα, τώρα είναι η στιγμή να ορθώσουμε ανάστημα αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας. Το «χάιδεμα» ακροδεξιών αυτιών, προς άγραν ψήφων, μόνο κακά προοιωνίζεται. Ο φασισμός χτυπιέται παντού, στα δικαστήρια αλλά και στο δρόμο, εκεί όπου όλες και όλοι οφείλουμε να δίνουμε το παρών».
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)