to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:13 | 29.11.2018

Κοινωνία

Oι μαθητές και οι μαθήτριες γύρισαν την πλάτη στον φασισμό (φωτογραφίες)

«Οι μαθητές να μπουν μπροστά και να μην επιτρέψουν στους φασίστες να βρουν χώρο έκφρασης στα σχολεία» - Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο στο οποίο είχε καλέσει η πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας - Αναντίστοιχη του αριθμού των καταλήψεων η συμμετοχή στην εθνικιστική πορεία της Θεσσαλονίκης


(κεντρική φωτογραφία: Άγγελος Καλοδούκας)

Συλλαλητήριο στα Προπύλαια, ενάντια στις «εθνικιστικές καταλήψεις» για τη Μακεδονία, στο οποίο καλούνταν όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές, πραγματοποίησε σήμερα στις 12 το μεσημέρι, η «Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων & Μαθητών Αθήνας». «Για να δώσουμε την πραγματική μάχη για ένα σχολείο στο ύψος των αναγκών μας» και για να μην αφήσουμε «τις παρακρατικές ομάδες να μας αποπροσανατολίσουν».

«Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου διάφορες ακροδεξιές, φασιστικές ομάδες προσπαθούν να υποκινήσουν μαθητικές εθνικιστικές καταλήψεις σε σχολεία της χώρας. Η πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας καλεί όλους τους αγωνιστές μαθητές να μπουν μπροστά και να μην επιτρέψουν στους φασιστές να βρουν χώρο έκφρασης στα σχολεία μας» αναφέρει η "Πρωτοβουλία" σε κείμενό της που αναρτήθηκε στο Facebook, στην οποία σημειώνεται: «Συντονίζουμε πολύμορφες δράσεις, κρεμάμε αντιφασιστικά πανό και κάνουμε εκδηλώσεις στα σχολεία μας, για να μην χαρίσουμε ούτε μια μέρα εθνικιστικής φιέστας στους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα και τους υποστηρικτές του μίσους και του ρατσισμού».

[Φωτογραφία (πάνω) - Άγγελος Καλοδούκας]

Το συλλαλητήριο αποτελεί απάντηση στην  επικίνδυνη απόπειρα εισόδου στον μαθητικό πληθυσμό επιχειρούν τις τελευταίες εβδομάδες ακροδεξιοί και εθνικιστικοί κύκλοι. Με σύνθημα «κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία ΜΑΣ» επιχειρούν να προκαλέσουν τους μαθητές να προχωρήσουν σε καταλήψεις των σχολείων τους, κάτι που έχουν πετύχει σε 8 σχολεία στη Θεσσαλονίκη και τη Κεντρική Μακεδονία ως τώρα, καλώντας μάλιστα σε κορύφωση των καταλήψεων ανά την Ελλάδα σήμερα, Πέμπτη 29/11.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση των μαθητών στις 11.00 το πρωί στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Με πρόσχημα το Μακεδονικό

Με προμετωπίδα την αντίδραση για τη Συμφωνία των Πρεσπών «για τη Μακεδονία», η πορεία έντυσε με παντώς είδους εθνικιστικά συνθήματα, πολλά εκ των οποίων ήταν ακραίου μίσους και ρατσιστικού λόγου, την παραλιακή Λεωφόρο της Θεσσαλονίκης.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναντίστοιχη συμμετοχή και ακροδεξιό 'ρεπερτόριο' στη μαθητική πορεία της Θεσσαλονίκης

Είχαν προηγηθεί από το πρωί οι καταλήψεις σχολείων και αποχή από τις σχολικές αίθουσες με το ίδιο περιχεόμενο από μαθητές γυμνασίων και λυκείων του Έβρου, για το Μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Στέργιος Αποστολακούδης «υπό κατάληψη τελούν σχολεία στις Φέρες, στο Σουφλί, το Διδυμότειχο, το 1ο λύκειο Ορεστιάδας και στη Νέα Βύσσα. Στην Αλεξανδρούπολη σημειώνεται αποχή μαθητών και όχι καταλήψεις». Νωρίτερα περίπου οι μαθητές συγκεντρωθήκαν μπροστά στο δημαρχείο και πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης η οποία κατέληξε στον φάρο, στην παραλιακή.

Eθνικιστικό δηλητήριο αλλά και αντιδράσεις και στην Πάτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού tempo24.news, το πρωί της Πέμπτης, 7 συνολικά σχολικά συγκροτήματα της περιοχής τελούν υπό κατάληψη, την ώρα που οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως επκρατεί αναβρασμός στη μαθητική κοινότητα, με τις αντεγκλήσεις μεταξύ μαθητών να είναι συχνό φαινόμενο. Ειδικότερα, στο 8ο Λύκειο Πατρών, πηγές αναφέρουν στο tempo24.news, πως υπήρξε φραστικό επεισόδιο, σχετικά με το εάν θα κλείσει ή όχι το σχολείο. Το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα, πάντως, λειτουργεί κανονικά.

Ο αριθμός των υπό κατάληψη σχολείων που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τείνει αυξητικός, αναμένεται να διευκρινιστεί πλήρως της επόμενη ώρα.

Την ίδια ώρα, συνολικα πέντε σχολεία, υπογράφουν τη διακύρηξη της Πανελλαδικής πρωτοβουλίας μαθητών κατά των εθνικιστικών καταλήψεων. Πρόκειται για το 6ο ΓΕΛ Πάτρας, 7ο ΕΠΑΛ Πάτρας, 6ο ΕΠΑΛ Πάτρας, 2ο πειραματικό Πάτρας και το 13ο ΓΕΛ Πάτρας.

Οι αντιδράσεις των προηγούμενων ωρών

Συντασσόμενη με τους μαθητές που αντιδρούν στις κινητοποιήσεις με ακροδεξιό και εθνικιστικό πρόσημο, η ΟΛΜΕ με ψήφισμά της κάλεσε τις τοπικές ΕΛΜΕ και τους εκπαιδευτικούς να πραγματοποιήσουν συσκέψεις συλλόγων διδασκόντων και εκδηλώσεις, να οργανώσουν συγκεντρώσεις με δασκάλους, φοιτητές, εργατικά σωματεία και φορείς του μαζικού κινήματος σε όλες τις πόλεις, καθώς και συζητήσεις με γονείς και μαθητικές κοινότητες.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόεδρος Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας: Οι μαθητές να προτάξουν τις δικές τους ανάγκες και να μην απαντήσουν με εθνικισμό

Ο υπ. Παιδείας από την πλευρά του παρενέβη στο ζήτημα τονίζοντας πως «οι φασίστες της Χρυσής Αυγής προσπαθούν να διοχετεύσουν το εθνικιστικό δηλητήριό τους σε μαθητές και σε σχολεία. Με μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα μαθητών, με τοποθετήσεις στελεχών τους και με ‘απεσταλμένους’ τους έξω από σχολεία, καλούν απροκάλυπτα τους μαθητές σε κινητοποιήσεις με το πρόσχημα των εθνικών θεμάτων, ενώ στην πραγματικότητα θέλουν να σπείρουν τον διχασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα προκειμένου να καταγράψουν δυνάμεις ως δικές τους», ενώ καλεί «τα μαθητικά συμβούλια, τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων να απομονώσουν τις φασιστικές κραυγές».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μ. Τζούφη: Κρίσιμο το σημερινό μαθητικό συλλαλητήριο - Aφωνία από την ΝΔ για την «τραγική» ανακοίνωση της ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών (ηχητικό)

«Οι μαθητές να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες. Να μην επιτρέψουν στον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό να διεισδύσουν στα σχολεία τους. Να μην επιτρέψουν στο μίσος να μολύνει τις ψυχές τους. Η ελπίδα βρίσκεται στην κοινή πάλη των λαών και της νεολαίας κόντρα σε πολεμοκάπηλους και εθνικιστές, σε κυβερνήσεις και εκμεταλλευτές. Αυτοί που βάζουν τους λαούς να σφάζονται, είναι οι ίδιοι που φέρανε τα σχολεία στην κατάσταση αυτή» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

Κύμα αντίδρασης και από άλλα σχολεία έχει προκαλέσει το κύμα καταλήψεων με ακροδεξιό και εθνικιστικό πρόσημο:

(Δεύτερο Γυμνάσιο Αθηνών)

Το κάλεσμα και οι δράσεις του BLOCO

Στην πορεία της Αθήνας  συμμετέχει και το BLOCO Μαθητών- Μαθητριών. Διαβάστε το κάλεσμά του: Στην πατρίδα μας δεν χωράει ο φασισμός

Το πρωί, το παραπάνω κάλεσμα έφτασε σε σχολεία της Αθήνας:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη Βορίδη και ΔΑΚΕ στις ακροδεξιές κινητοποιήσεις

«Να μην αφήσουμε χώρο έκφρασης στους φασίστες»

Αναλυτικότερα, η πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας «καλεί όλους τους αγωνιστές μαθητές να μπουν μπροστά και να μην επιτρέψουν στους φασίστες να βρουν χώρο έκφρασης στα σχολεία μας». Όπως τονίζει στο κάλεσμά της:

«Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου διάφορες ακροδεξιές φασιστικές ομάδες προσπαθούν να υποκινήσουν μαθητικές εθνικιστικές καταλήψεις σε σχολεία της χώρας.

Συντονίζουμε πολύμορφες δράσεις, κρεμάμε αντιφασιστικά πανό και κάνουμε εκδηλώσεις στα σχολεία μας για να μην χαρίσουμε ούτε μια μέρα εθνικιστικής φιέστας στους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα και τους υποστηρικτές του μίσους και του ρατσισμού.

ΑΝ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ-ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΙΑ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΙ

Συμμετέχουμε όλοι μας στις πανεκπαιδευτικες πορείες στις 29/11, για να δώσουμε την πραγματική μάχη για ένα σχολειο στο ύψος των αναγκών μας και δεν αφήνουμε τις παρακρατικές αυτές ομάδες να μας αποπροσανατολίσουν!

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ!!»

Στην Πρωτοβουλία συμμετέχουν ως τώρα τα σχολεία: 1ο ΕΠΑΛ Νεάπολης, 1ο ΓΕΛ Καλλιθέας, 1ο ΓΕΛ Πεύκων, 1ο ΓΕΛ Πεύκης, 2ο ΓΕΛ Πεύκης, 6ο ΓΕΛ Αμαρουσίου, 1ο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο/Λύκειο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, 1ο ΓΕΛ Βριλησσίων, 2ο ΓΕΛ Θήβας, Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας, Λεόντειο Λύκειο Πατησίων, Πρότυπο ΓΕΛ Βαρβάκειου Σχολής, 1ο ΕΠΑΛ Πρέβεζας, 1ο ΓΕΛ Πρέβεζας, 2ο ΓΕΛ Πρέβεζας, 1ο Γυμνάσιο Πρέβεζας, 2ο Γυμνάσιο Πρέβεζας, Πειραματικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων, 2ο ΓΕΛ Δάφνης, 5ο ΓΕΛ Ζωγράφου, 2ο ΓΕΛ Χολαργού, 3ο Γυμνάσιο Γαλατσίου, 6o ΓΕΛ Ν. Ιωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σχετικά άρθρα:

Για την Πατρίδα - του Αντ. Γεωργαντά 

«Έχουμε την υποχρέωση να μη χαρίσουμε ούτε ένα μαθητή στο φασισμό»

Μπορεί ακόμη να γλιτώσει το παιδί - του Σπ. Ραπανάκη

«Παιδιά 14,15,16 χρονών κατεβαίνουν στον δρόμο με συνθήματα Λοκατζήδων, μιλούν για "Βόρεια Ήπειρο", για "Βόρεια Κύπρο" και "Μακεδονία"»

Η δημοκρατία είναι πιο δυνατή

Το κύριο άρθρο της Αυγής 

Δεν παραδίδουμε το σχολείο στους πατριδοκάπηλους φασίστες - του Γ. Στέφου

«Τι κάναμε η Πολιτεία, η κοινωνία, το σχολείο για να προστατέψουμε τα παιδιά μας από τον φασισμό; Τι ιστορία τους διδάσκουμε, τι ευκαιρίες κριτικής προσέγγισης των προβλημάτων δημιουργούμε, τι οράματα για τη ζωή τους τούς αφήνουμε να φτιάξουν;»

Τι έχουν να χωρίσουν οι μαθητές και οι νέοι των Βαλκανίων;

Οι μαθητές, οι φοιτητές, οι μετανάστες. Η ανεργία είναι μία και είναι βαλκανική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)