to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Με τον φακό του Left.gr: «Παντού και Πάντα Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών»

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25/11 η εκδήλωση της Ομάδας Φεμινιστικής Πολιτικής της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Αθήνας, με θέμα «Παντού και Πάντα Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών»


Στην εκδήλωση μίλησαν ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Επικεφαλής Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που κατέχει το χαρτοφυλάκιο ισότητας και διαφορετικότητας, και η Κωνσταντίνα Κούνεβα ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ. Τη συζήτηση συντόνισε η Αγγελική Παπάζογλου, συντονίστρια του τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνει η Αγγελική Παπάζογλου, «χθες είχα τη χαρά να συντονίσω την πετυχημένη εκδήλωση "Παντού και πάντα ενάντια στη βία κατά των γυναικών" με την Κωνσταντίνα Κούνεβα και τον Δημήτρη Παπαδημούλη. Όπως είπα, το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά το σύνολο της κοινωνίας. Γι' αυτό θα πρέπει να κινητοποιούνται όλοι και όλες, γυναίκες και άνδρες, γυναικείες οργανώσεις, θεσμικοί φορείς, συνδικαλιστικά σωματεία, η τοπική αυτοδιοίκηση, τα πολιτικά κόμματα. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα μέτωπο μηδενικής ανοχής στη βία. Για τον λόγο αυτό, είμαστε μαζί ενάντια στη βία κατά των γυναικών. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις στη Γαλλία και αλλού που έγιναν επ' αφορμή της 25ης Νοέμβρη δείχνουν ότι έναν χρόνο μετά το κίνημα #MeToo οι φωνές των γυναικών που καταγγέλουν τη βία θα σπάσουν το φράγμα της σιωπής. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό χρειάζονται πολιτικές που θα ενισχύουν την πρόληψη, σπάνε τα έμφυλα στερεότυπα και τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και των νέων κοριτσιών.

 2 άτομα, άτομα κάθονται, νύχτα και εσωτερικός χώρος

«Η μεγάλη συμμετοχή στη σημερινή συζήτηση δείχνει ότι ήρθε πλέον η ώρα να ανοίξουμε όλη την βεντάλια των αριστερών και προοδευτικών διεκδικήσεων πέρα από το θέμα «μνημόνιο αντιμνημόνιο. Ο αγώνας της Αριστεράς είναι ένας διαρκής αγώνας, εναντίον των ανισοτήτων» ανέφερε μιλώντας στην εκδήλωση ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Το δκαίωμα στη μη βία είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Για να αντιμετωπίσουμε τη βία κατά των γυναικών, πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνια για το πρόβλημα. Οι στατιστικές λένε ότι μια στις τρεις γυναίκες, έχει υποστεί ή υφίσταται βία και συχνά αυτή η βία είναι ενδοοικογενειακή», είπε ο κ. Παπδημούλης ενώ αναφέρθηκε στην υπόθεση της καθαρίστριας στο Βόλο

«Η περίπτωση της καθαρίστριας του Βόλου είναι μια ωμή βία ταξική και εξουσιαστική εναντίον μιας αδύναμης γυναίκας. Είναι παράπτωμα, αλλά όχι και για ποινή δέκα ετών, όταν μεγαλόσχημοι που έχουν βάλει όλο το χέρι στο μέλι αποφυλακίζονται», είπε ο κ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε.

«Σε τρεις μέρες επανεξετάζεται η υπόθεση, μετά από μια θετική πρωτοβουλία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Υπήρξε πρώτα η κοινωνική κατακραυγή, ακολούθησαν οι ανακοινώσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων και οι θεσμικές πρωτοβουλίες.

Η κοινωνική κατακραυγή επέβαλε, ώστε ο Αριστείδης Φλώρος της Energa που είχε αποφυλακισθεί με πλαστά πιστοποιητικά να ξαναμπεί στη φυλακή, η κοινωνική κατακραυγή και η κοινωνική κινητοποίηση πρέπει να επιβάλει την απελευθέρωση της καθαρίστριας.

Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, είναι υπόθεση όχι μόνο του φεμινιστικού κινήματος ή της Αριστεράς αλλά κάθε δημοκρατικού ανθρώπου», κατέληξε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Στην υπόθεση αυτή αναφέρθηκε και η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Η κ. Κούνεβα χαρακτήρισε «ρατσιτική διάκριση» την καταδίκη της 53χρονης γυναίκας ως καταχρίστριας, «γιατί πλαστογράφησε απολυτήριο δημοτικού σχολείου προκειμένου να διεκδικήσει θέση καθαρίστριας, «την ώρα που ακούμε για καταχρήσεις δισεκατομμυρίων», όπως ανέφερε.

«Πρέπει να κάνουμε κάθε προσπάθεια, ώστε το δικαστήριο να ακούσει τη φωνή της κοινωνίας και να βγάλει αυτή την γυναίκα από τη φυλακή έως ότου εκδικασθεί η αναίρεση από τον Άρειο Πάγο», είπε η κ. Κούνεβα και συνέχισε.

«Η βία κατά των γυναικών θεωρείται απαράδεκτη στις ευρωπαϊκές χώρες και δεν υπάρχει κανείς που να τολμήσει να υποστηρίξει δημόσια την κακομεταχείρηση των γυναικών. Είναι όμως τόσο αυτονόητο;

Η τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών, που έχει δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Ισότητας της γραμματείας ισότητας από το 2011, έχει δεχθεί 37.500 κλήσεις. Κάθε χρόνο, περιισότερες από 8.000 γυναίκες καταγγέλουν ένα περιστατικό βίας σε βάρος τους. Αλλά τι γίνεται με τις γυναίκες που δεν μπορούν να ξεπεράσουν το φόβο και να προχωρήσουν σε καταγγελία. Χρειάζεται βαθιά αλλαγή της κουλτούρας και της εκπαίδευσης από την πολύ μικρή ηλικία», ανέφερε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, με την οποία υποχρεώνονται τα κράτη να πάρουν μέτρα προστασίας των γυναικών, η ενίσχυση της ποινικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση εγκλημάτων που διαπράττονται σε βάρος των γυναικών σημειώνοντας πως «έχουν περάσει οκτώ μήνες από την επικύρωση της Σύμβασης από την Ελλάδα και υπάρχουν ακόμη οκτώ χώρες που δεν την έχουν επικυρώσει και αρνούνται να την επικυρώσουν. Είναι οι ίδιες κυβερνήσεις που ακολουθούν ρατσιστική πολιτική στο θέμα της μετανάστευσης».

 11 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, εσωτερικός χώρος

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ: Εκδήλωση: «Παντού και Πάντα Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών»:

 14 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, εσωτερικός χώρος

 6 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και γένι

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)