to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:25 | 24.11.2018

Πολιτισμός

«14 Ιστορίες Αντίστασης»: Η ξενάγηση του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης, με τον φακό του Left

Η επίσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά στην έκθεση «14 Ιστορίες Αντίστασης» στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, σε ξενάγηση του ιστορικού και συγγραφέα Μενέλαου Χαραλαμπίδη


Φωτογραφίες - Βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας

Μια διαφορετική έκθεση που δίνει την ευκαιρία να ρίξουμε μια διαφορετική ματιά στο παρελθόν, να ξαναδούμε τα υλικά τεκμήρια, τις προφορικές και γραπτές μαρτυρίες που ενώνουν τον Οκτώβρη του ΄44 με την επικαιρότητα πολλών αιτημάτων του σήμερα, πραγματοποιείται στην Πινακοθήκη του Δήμου Πειραιά.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά πραγματοποίησε σήμερα Σάββατο 24/11 επίσκεψη στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά όπου και φιλοξενείται η έκθεση με θέμα «14 Ιστορίες Αντίστασης», γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944, Η Αθήνα ελεύθερη» και θα παραμείνει στο χώρο της Πινακοθήκης έως 30 Νοεμβρίου.

Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε απο τον ιστορικό και υπεύθυνο των εκδηλώσεων της έκθεσης Μενέλαο Χαραλαμπίδη. Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη, ενώ παρευρέθηκαν οι βουλευτές Α' Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας, Ελένη Σταματάκη και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά Χρήστος Φωτιάδης.

Κάποιες πληροφορίες για την έκθεση, σε συνδιασμό με το μέρος της ξενάγησης που κατέγραψε ο φακός του Left:

Ο Πειραιάς που λίγο πριν την απελευθέρωση είχε βομβαρδιστεί απ’ τους συμμάχους, στον Πειραιά της Μάντρας – του Μπλόκου της Κοκκινιάς, στον Πειραιά της μάχης της Ηλεκτρικής, αποτελεί την κύρια πηγή των εκθεμάτων.

Η έκθεση, μέσα από τα τεκμήρια, τις προφορικές και τις γραπτές ιστορίες, επαναφέρει και επαναπροσδιορίζει μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο, ορισμένα κρίσιμα ιστορικά ερωτήματα:

  1. Πόσο απέχει ο ναζισμό της περιόδου του Μεσοπολέμου και του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου απ’ τις σύγχρονες εκφάνσεις του στην ίδια ήπειρο, την Ευρώπη, αλλά και παγκόσμια;
  2. Πως η οικονομική κρίση μπορεί να μεταστρέψει ολόκληρες κοινωνίες καθιστώντας τις ακροατήρια της ακροδεξιάς ιδεολογίας, ρητορείας και πρακτικών;
  3. Πως ο φόβος προς το διαφορετικό μπορεί, στον πυρήνα του, να παραμένει σταθερά ο ίδιος;
  4. Πως απαντάμε σήμερα στα κρίσιμα ζητήματα της ελευθερίας των λαών, της δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας, της δικαιοσύνης, της πατρίδας;

Με δεδομένο ότι η Έκθεση «14 Ιστορίες Αντίστασης» συμβάλλει αποφασιστικά διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης, είναι αρκετή και επαρκής η επαναλαμβανόμενη επίκληση των ιστορικών παραδόσεων και των αγώνων ενός λαού για να ορθώσουμε τείχη απέναντι στην αναβίωση του φασισμού και του ναζισμού.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά 10 πμ – 2 μμ και 5 μμ – 8 μμ, Σάββατο 10 πμ – 3 μμ και 5 μμ – 8 μμ και Κυριακή 10 πμ – 3 μμ.
Υπεύθυνος των εκδηλώσεων της έκθεσης: Μενέλαος Χαραλαμπίδης, ιστορικός & συγγραφέας.

Περισσότερες φωτογραφίες από την έκθεση μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του Left στο facebook:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)