to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Ορατότητα» από την ΟΤΟΕ ζητούν ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι των τραπεζών

Με φήφισμά του, ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα ζητεί από την Ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων να πρωτοστατήσει στον αγώνα για την κατάργηση της «δεύτερης κατηγορίας» εργαζομένων μέσα στις τράπεζες και την ένταξή τους στο τακτικό προσωπικό


Είναι «αόρατοι/ες» παρόλο που αποτελούν περίπου το 10% του συνόλου των τραπεζοϋπαλλήλων και, μάλιστα, σε κατά τόπους διευθύνσεις είναι το 50%, 60% ή και το 90% του προσωπικού. Αποτελούν μέρος ενός μέρους του κόσμου της Εργασίας στη χώρα μας που, όπως έχουμε αναδείξει (και) στο Left.gr, ζει και εργάζεται σε καθεστώς διαρκούς ομηρίας και επισφάλειας, αυτό των «εργολαβικών» εργαζομένων.

Μιλάμε ξανά για τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους στις Τράπεζες και τις Ασφαλιστικές Εταιρείες, οι οποίοι εργάζονται επί σειρά ετών, ακόμα και δεκαετίες, σε Διευθύνσεις και σε καταστήματα Τραπεζών, κάνοντας δουλειά αμιγώς τραπεζική, έχοντας δίπλα τους τακτικούς τραπεζοϋπαλλήλους, έχοντας συνδράμει από τη θέση τους πελάτες, εργαζόμενους και συνταξιούχους των παραπάνω εταιρειών, χωρίς να υπάρχει διακριτή διαφορά από τις υπηρεσίες που προσφέρει το τακτικό προσωπικό.

Όλοι/ες αυτοί, με αφορμή το 32ο συνέδριο της ΟΤΟΕ ζητούν, επιτέλους, ορατότητα. Με ψήφισμα που κατέθεσε την Παρασκευή 23/11/18 ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.) προς την Ομοσπονδία, σημειώνει ότι το νέο μοντέλο του τραπεζοϋπάλληλου, όπως το οραματίζονται οι διοικήσεις περιλαμβάνει χρυσοπληρωμένα «golden boys και girls» για τα υψηλά κλιμάκια, και ενοικιαζόμενους εργαζόμενους «για να βγάζουν τη δουλειά».

«Ανάμεσα σε αυτές τις 2 κατηγορίες συνθλίβονται αργά αργά αλλά σταθερά τα κεκτημένα δικαιώματα της εργασίας του τραπεζοϋπαλλήλου, με αποτέλεσμα η κατάσταση των εργολαβικών εργαζομένων να  είναι η προβολή της μελλοντικής κατάστασης κάθε τραπεζοϋπαλλήλου και μάλιστα στο εγγύς μέλλον», τονίζεται στο ψήφισμα.

Ως εκ τούτου, ο ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ. θεωρεί ότι «μόνο αν οι ίδιοι οι τραπεζοϋπάλληλοι ενωμένοι, νοικιασμένοι τραπεζοϋπάλληλοι και τακτικό προσωπικό μαζί μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα» και καλεί την ΟΤΟΕ:

  • να πρωτοστατήσει στον αγώνα για την κατάργηση της δεύτερης κατηγορίας εργαζομένων μέσα στις τράπεζες και στην ένταξή μας στο τακτικό προσωπικό. Να δώσει τέλος στην «εργολαβοποίηση» των εργασιών των Τραπεζών.

  • να θέσει πρώτης προτεραιότητας θέμα την άρση της ασυδοσίας και της αυθαιρεσίας τόσο από την πλευρά των εταιρειών όσο και από την πλευρά των Διοικήσεων των Τραπεζών.

Οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι ζητούν τα παραπάνω να τεθούν ως θέματα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την νέα Κλαδική Σύμβαση, ώστε η επεκτασιμότητα των ΣΣΕ να λάβει χώρα και στο χώρο των Τραπεζών ενώ, τέλος, επαναλαμβάνουν την ανάγκη να δημιουργηθεί πεδίο κοινής δράσης και συνεννόησης μεταξύ ενοικιαζόμενου προσωπικού και Ομοσπονδίας, «προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις όποιες αντιξοότητες άμεσα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)