to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Μαζί σχεδιάζουμε το μέλλον»: Η ομιλία του Ν. Φίλη με τον φακό του left

Στην κατάμεστη αίθουσα της Αλκυονίδας μίλησε ο βουλευτής Α' Αθήνας και μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, στην εκδήλωση της Οργάνωσης Μελών της 6ης Δημοτικής Κοινότητας, με θέμα «Μαζί σχεδιάζουμε το μέλλον»


«Η καταστροφολογία της ΝΔ διαψεύδεται, οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο, η Αριστερά συσπειρώνεται» τόνισε στην ομιλία του

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ανασυντάσσεται, ο κόσμος της Αριστεράς συσπειρώνεται. Ο κόσμος της εργασίας, τα μεσαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, η μεγάλη πλειοψηφία των "από κάτω" δεν έχουν μιλήσει ακόμη. Θα το κάνουν με εκκωφαντικό τρόπο στις εκλογές και θα πουν όχι στην παλινόρθωση της δεξιάς» τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής Α' Αθήνας και μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, στην εκδήλωση στην «Αλκυονίδα».

Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στα θετικά μέτρα της κυβέρνησης στις επιτυχίες που έχει σημειώσει στο επίπεδο της οικονομίας, την έξοδο από τα μνημόνια και την κατάθεση του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού χωρίς την περικοπή συντάξεων και χωρίς μέτρα οδυνηρά για τους πολίτες. Επισήμανε επίσης τη μάχη που πρέπει να συνεχιστεί αμείωτη απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων καθώς και την απόλυτη κατάρρευση κάθε καταστροφολογικού σεναρίου της Ν.Δ.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Έρευνας Κώστας Φωτάκης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, Τρ. Μηταφίδης, Φ. Βάκη, Γ. Γκιόλας και η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου.

Αναλυτικά ολόκληρη η ομιλία του Νίκου Φίλη

Φίλες και φίλοι

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα στη συγκέντρωση μας εδώ στην Αλκυονίδα, έναν ιστορικό κινηματογράφο, μια αληθινή κυψέλη πολιτισμού σε σκοτεινούς καιρούς. Μνήμες από τα εφηβικά- μαθητικά μου χρόνια αμέσως μετά τη μεταπολίτευση,  φτερουγίζουν στην αίθουσα  και ανακαλούν τα έργα που είδαμε μαζί με  παλιούς συντρόφους, συνοδοιπόρους μιας ολόκληρης ζωής. Εύχομαι τα σημερινά προβλήματα της Αλκυονίδας να αντιμετωπιστούν και να μη δούμε να κλείνει και αυτός ο ιστορικός κινηματογράφος. Η Αλκυονίδα, μαζί με το γειτονικό Τριανόν,  είναι από τους λίγους κινηματογράφους που δεν ελέγχονται από τις αλυσίδες των πολυεθνικών του θεάματος.

Η έξοδος από τη δανειακή σύμβαση. Το έργο μας

Η χώρα μας, μετά από 8 χρόνια Μνημονίων, βγήκε από τους σκληρούς καταναγκασμούς της δανειακής σύμβασης.  Δεν βγήκαμε οριστικά από την κρίση, αλλά, έχουμε κάνει  αποφασιστικά βήματα για να βγούμε από αυτήν. Έχουμε μεγαλύτερα περιθώρια επιλογών, στο πλαίσιο πάντοτε των αυστηρών ελέγχων και της επιτήρησης, αλλά και των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί έναντι των Δανειστών.

Δεν πανηγυρίζουμε. Γνωρίζουμε ότι τα 8 χρόνια Μνημονίων προκάλεσαν μεγάλο κοινωνικό πόνο, διέλυσαν τις μεσαίες και τις λαϊκές τάξεις , έκαναν αβίωτη την καθημερινότητα για εκατομμύρια συμπολίτες μας , στέρησαν την ελπίδα από εκατοντάδες χιλιάδες νέα παιδιά. Ήταν τα αποτελέσματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, των κυρίαρχων ευρωπαϊκών κύκλων την οποία προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε μέσα σε σκληρές ευρωπαϊκές συνθήκες, έχοντας ταυτόχρονα την ανοικτή υπονόμευση της εγχώριας Τρόικας. Όλων αυτών των μεγάλων συμφερόντων, που με τα Μνημόνια προσπάθησαν να υπεξαιρέσουν το αξιοβίωτο της ζωής των πολιτών και να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία πλουτισμού τους.

Εφαρμόσαμε ένα πρόγραμμα που δεν ήταν δικό μας και κάτω από τις γνωστές συνθήκες του αδίστακτου εκβιασμού των Δανειστών, αντιμέτωποι με την χρεωκοπία της χώρας το καλοκαίρι του 2015, συμβιβαστήκαμε. Και πήγαμε στο λαό για να εγκρίνει ή να απορρίψει την στάση μας. Και ο λαός ανανέωσε την εμπιστοσύνη του και μας ξαναέδωσε εντολή διακυβέρνησης.

Υποσχεθήκαμε ότι θα εφαρμόσουμε ένα παράλληλο πρόγραμμα, που θα υπερασπίζεται στοιχειώδη κοινωνικά δικαιώματα των πολλών.

Και πετύχαμε :

  • Να μειωθεί η ανεργία κατά σχεδόν 9 μονάδες, από το 28% στο 19%.

  • Να έχουν περίθαλψη περίπου 1,5 εκατομμύριο ανασφάλιστοι συμπολίτες μας.

  • Να καθιερωθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακραία φτώχεια που μαστίζει εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας.

  • Να καταβληθεί κοινωνικό μέρισμα το 2016 και το 2017.

  • Να δημιουργηθούν περίπου 100 τοπικές Μονάδες Υγείας, δηλαδή να ξεκινήσει η συγκρότηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη χώρα μας.

  • Να παρέχονται  καθημερινά  σχολικά γεύματα σε 152.000 παιδιά.

  • Να μειώσουμε κατακόρυφα τις εκκρεμότητες στις συντάξεις, καταβάλλοντας 4,8 δις ευρώ και περίπου 800000 συνταξιοδοτικές παροχές.  Είχαμε παραλάβει 400.000 εκκρεμείς συντάξεις από την κυβέρνηση Σαμαρά και στους πρώτους μήνες του 2019 θα εξαλείψουμε πλήρως το πρόβλημα αυτό.

  • Να μετατρέψουμε το έλλειμμα του ΕΦΚΑ σε πλεόνασμα.

  • Να καταγράψει η χώρα μας πρωτιά στην απορρόφηση των πόρων του προηγούμενου ΕΣΠΑ με την ολοκλήρωση μεγάλων  οδικών  έργων και έργων υποδομής.

Όλα αυτά ήταν μέτρα κοινωνικής άμυνας προκειμένου να ανακουφιστούν τα θύματα των Μνημονίων, αλλά και να τεθούν οι βάσεις για μια αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Ο προϋπολογισμός και η κατάρρευση του αφηγήματος της ΝΔ για 4ο μνημόνιο

Χτες,  παρουσιάστηκε ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός,  που επιβεβαιώνει ότι κάτι αλλάζει στη χώρα μας. Συνοδεύεται, μάλιστα, από τη διαφύλαξη των συντάξεων, δηλαδή τη μη περικοπή τους όπως αξίωνε το ΔΝΤ , καθώς και από 9 νομοθετήματα που αποκαθιστούν αδικίες ή δίνουν νέες ευκαιρίες στους πολίτες. Είναι, άραγε,  αυτό 4ο μνημόνιο όπως ψευδολογεί η ΝΔ; Ή το δικό μας μνημόνιο με το λαό όπως είπε σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας; Παίζαμε θέατρο όλοι εμείς οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μαζί με την κυβέρνηση παλέψαμε να μη γίνουν οι περικοπές όπως μας κατηγορούσαν; Ας τολμήσουν να μας το ξαναπούν.

Ποια άλλα μέτρα συνοδεύουν ή προβλέπονται στον προϋπολογισμό;

Ψηφίστηκε ήδη η επιστροφή των αναδρομικών σε εν ενεργεία και συνταξιούχους ενστόλους, γιατρούς,πανεπιστημιακούς και δικαστικούς. Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο με το οποίο μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Επίσης, τις επόμενες μέρες θα ψηφιστούν :

  • Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά για το 2019 και κατά 20% αργότερα

  • Η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμούς και ανενεργές επιχειρήσεις

  • Η μείωση κατά 1% του φόρου των επιχειρήσεων από 29% στο 28% με στόχο το 25% το 2022

  • Η επιδότηση ενοικίου ή στεγαστικού δανείου για 300.000 νοικοκυριά με δαπάνη ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Και βέβαια, για 3η χρονιά φέτος, θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα πριν από τα Χριστούγεννα.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θα γίνουν προσλήψεις στην εκπαίδευση, αρχής γενομένης από 4.500 διορισμούς στην Ειδική Αγωγή. Επίσης, θα μονιμοποιηθούν 3.200 άτομα στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. Πετύχαμε οι διορισμοί να είναι 1:1 ενώ ήταν 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις. Κάτι που μας το έδωσαν οι θεσμοί και… βασιλικότερος του βασιλέως απειλεί να το πάρει πίσω ο κ. Μητσοτάκης.

Επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ήδη καλύπτονται από κλαδικές συμβάσεις εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό, στον επισιτισμό, στα ταξιδιωτικά πρακτορεία κλπ. Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες για την αύξηση του κατώτατου μισθού για τους νέους, που θα θεσμοθετηθεί στην αρχή της νέας χρονιάς, ενώ θα καταργηθεί ο επαίσχυντος υποκατώτατος μισθός για τους νέους, κάτι που σημαίνει αυτόματη αύξηση 15%.

Η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων ανταποκρίνεται στην ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη , αποδεικνύεται όμως καθοριστικός παράγοντας για την αναθέρμανση της ζήτησης και της οικονομίας. Πρόκειται, δηλαδή, για μηχανισμό που συντελεί στην ανάπτυξη.

Η ΝΔ χαρακτήρισε τα μέτρα ως παροχές. Αναγκάζεται βέβαια να τα ψηφίσει στη Βουλή! Πρόκειται για κοστολογημένα μέτρα, όπως φαίνεται από τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε και έχει εγκριθεί από το Eurogroup.  Πρόκειται για μέτρα που ανταποκρίνονται σε κοινωνικές ανάγκες. Χωρίς αυτά τα μέτρα που η αντιπολίτευση βαφτίζει «παροχές» τα πλεονάσματα θα εκτοξεύονταν στο 6% και στο 7%. Γι` αυτό ακόμη και ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του ζητάει να μπει «κόφτης» στα υπερπλεονάσματα. Αυτό λέει η στοιχειώδης οικονομική λογική, όχι όμως η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης.

Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προχωρεί σε διορισμούς στο Δημόσιο. Για το πρόγραμμα των διορισμών δεν υπάρχουν αντιρρήσεις από τους Δανειστές. Υπάρχουν όμως από τη ΝΔ! Δεν πρόκειται για επιστροφή στο πελατειακό κράτος. Γίνονται στοχευμένοι διορισμοί σε υπηρεσίες που έχουν διαλυθεί από τα μνημόνια και είναι αναγκαίο να ανασυγκροτηθούν, γιατί, προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, όπως είναι η υγεία, η εκπαίδευση και η κοινωνική ασφάλιση. Όσοι δεν θέλουν ισχυρό, αξιόπιστο, επιτελικό και παρεμβατικό σε κρίσιμους κοινωνικούς τομείς κράτος, μεθοδεύουν την εκχώρησή του στους ιδιώτες, συχνά με ακριβοπληρωμένες υπηρεσίες για τον πολίτη, με τρόπο, δηλαδή, που υπονομεύει τα κοινωνικά δικαιώματα.

 Οικονομική ανάπτυξη,  παραγωγική ανασυγκρότηση, σύγκλιση με την Ευρώπη    

Ο προϋπολογισμός του 2019 είναι για πρώτη φορά μετά από μια ολόκληρη δεκαετία, προϋπολογισμός λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης. Προβλέπει : -Ανάπτυξη 2,5 %

-Μείωση του χρέους κατά 13 περίπου μονάδες, στο 167% του ΑΕΠ

- Περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 18% περίπου –

- Αύξηση της δημόσιας και της ιδιωτικής κατανάλωσης

– Αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών .

Και όλα αυτά, με την σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν, του Eurogroup και του ΟΟΣΑ.

Ο φετινός προϋπολογισμός συνιστά ένα στάδιο μετάβασης προς τη  ανάπτυξη. Επιδιώκουμε στο επίκεντρο της ανάπτυξης να είναι η απασχόληση και το εισόδημα, δηλαδή να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, κατά το δυνατόν αξιοπρεπείς. Σε αυτό συντελεί και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, διότι έτσι δημιουργείται μια δυναμική διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους κοινωνικούς ανταγωνιστές.

Για να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας, είναι αναγκαίο να γίνουν νέες επενδύσεις. Στην παρούσα φάση ενεργοποιούμε τις δυνατότητες από το ΠΔΕ , καθώς και από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Για πρώτη χρονιά, όμως, μετά από πολλά χρόνια, αυξήθηκαν και οι άμεσες ξένες επενδύσεις . Η ελληνική οικονομία αναμένεται το 2018 να κλείσει με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας 10ετίας. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις παρουσιάζουν αύξηση 16,8% στο 8μηνο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2017, που υπενθυμίζω ότι ήταν κι αυτό έτος-ρεκόρ για τη 10ετία. Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές, το λιανικό εμπόριο, η βιομηχανική παραγωγή, το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων παρουσιάζουν αυξητική πορεία. Πρόκειται για σταθερή βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας. Η καταστροφολογία της ΝΔ διαψεύδεται. Οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών πιάνουν τόπο. Δεν υποτιμάμε τις δυσκολίες, ούτε τους κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν από γεωπολιτικές ανατροπές στην ευρύτερη περιοχή ή και την επανεμφάνιση διεθνούς οικονομικής κρίσης. Αλλά, η χώρα μας κάνει ό,τι μπορεί για να σταθεροποιήσει και να αναπτύξει την οικονομία της.

Προφανώς, η αύξηση του τουρισμού αλλά και των εξαγωγών βοηθούν σε αυτήν τη φάση. Δεν αρκεί όμως. Χρειάζεται μια παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας με στόχο να κλείσει η ψαλίδα των κοινωνικών ανισοτήτων στη χώρα μας, αλλά και οι αποκλίσεις από τον μέσο όρο της ανάπτυξης των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Κεντρικό θέμα στο αναπτυξιακό σχέδιο είναι η καινοτομία και ο ρόλος της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Βάζουμε στο επίκεντρο της προσοχής μας την καινοτομία και τη δημιουργικότητα των νέων επιστημόνων μας παντού. Την ανάπτυξη του τομέα της μεταποίησης , τη μετακίνηση της παραγωγής προς προϊόντα ανταγωνιστικά, υψηλής προστιθέμενης αξίας. Την αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας στη γεωργία, στον τουρισμό, στη ναυτιλία, στις υποδομές, στις μεταφορές, στις ψηφιακές υπηρεσίες, στα logistics.

Μόνο με τέτοιου είδους υψηλών απαιτήσεων θέσεις εργασίας μπορεί η χώρα να ανακτήσει μια καλύτερηθέση στον ευρωπαϊκό και διεθνή καταμερισμό εργασίας και να βρουν απασχόληση εκατοντάδες χιλιάδες νέα παιδιά, πολλά από τα οποία τροφοδοτούν την μετανάστευση σε άλλες χώρες.

Τα Μνημόνια , παρά την πρωτοφανή μείωση των μισθών , δεν κατάφεραν να αποκαταστήσουν ούτε την παραγωγικότητα της εργασίας ούτε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Επίσης, παρά τη γιγάντια εσωτερική υποτίμηση, υπήρξε αύξηση αντί για μείωση των τιμών σε είδη ευρείας κατανάλωσης, επειδή, στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών έχουν δημιουργηθεί ολιγοπωλιακά καθεστώτα.

ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ. Δύο ανταγωνιστικά σχέδια

Η ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο υπέρ των πολλών και με προστασία του περιβάλλοντος, είναι η καρδιά του σχεδίου της αριστερής διακυβέρνησης , σε πλήρη αντιπαλότητα προς το σχέδιο της ΝΔ που εξυπηρετεί ξεδιάντροπα τα συμφέροντα των λίγων. Είναι χαρακτηριστική η πρόταση η πρόταση Μητσοτάκη για Ασφαλιστικό Πινοσέτ αλλά και η νοοτροπία ατζέντη που τον χαρακτηρίζει όσον αφορά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, δηλαδή, Κολεγίων χαμηλής ποιότητας που θα κάνουν εμπόριο ελπίδας στους νέους της χώρας μας.

Δύο ανταγωνιστικά σχέδια για το μέλλον της χώρας παρουσιάζονται στον ελληνικό λαό. Και τα δύο εντάσσονται σε ανταγωνιστικές προγραμματικές συμμαχίες στην Ευρώπη. Βασική αντίθεσή τους είναι ο νεοφιλελευθερισμός. Όπως παλιότερα μιλούσαμε για την αντι-Δεξιά τομή στην πολιτική και στην κοινωνία, έτσι τα τελευταία χρόνια μιλούμε για την τομή του νεοφιλελευθερισμού. Πάνω σε αυτήν την τομή μπορούν να δημιουργηθούν κοινωνικές και πολιτικές συνεργασίες. Ιδιαίτερα, μάλιστα, σήμερα, που στην Ευρώπη έχει καταρρεύσει η σοσιαλφιλελεύθερη συναίνεση, δηλαδή, η υποταγή της σοσιαλδημοκρατίας στη Δεξιά, ιδιαίτερα στη χώρα μας που το υβρίδιο της μνημονιακής συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προκάλεσε τόσο μεγάλα δεινά στην κοινωνία μας. Ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει μια χειροπιαστή, αργή και βασανιστική ίσως, αλλά χειροπιαστή πορεία της κοινωνίας προς την ελπίδα για την έξοδο από την κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει ως η ραχοκοκαλιά ενός μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για την αλλαγή της καθημερινότητας, της πολιτικής και της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση και η μάχη για την καθημερινότητα των πολιτών

Μίλησα για την ανάγκη αλλαγών στην καθημερινότητα του πολίτη. Η γραφειοκρατία σε μεγάλο βαθμό επιβιώνει και ταλαιπωρεί τους πολίτες. Γίνονται, όμως, βήματα αλλαγών στη δημόσια διοίκηση. Ένα παράδειγμα : από τον Ιούλιο λειτουργεί ψηφιακή πλατφόρμα για την σύσταση εταιρείας σε χρόνο που κυμαίνεται από 9 λεπτά έως 1 ημέρα. Ήδη με τον τρόπο αυτό έχουν συσταθεί 900 επιχειρήσεις. Αναφέρθηκα σε ένα μικρό ζήτημα, σε μια λεπτομέρεια που συνήθως διαφεύγει, μέσα στον ορυμαγδό μάλιστα της παραπληροφόρησης που καταιγιστικά κατευθύνουν εναντίον της κυβέρνησης και εις βάρος της κοινωνίας τα μίντια της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα. Θυμάμαι ως Υπουργός Παιδείας τη μάχη που δώσαμε για να ανοίξουν τα σχολεία από τη πρώτη μέρα με δασκάλους και βιβλία και να μην χαθεί καμιά διδακτική ώρα. Ήταν η εποχή που παραλάβαμε σχολεία χωρίς τον αναγκαίο αριθμό εκπαιδευτικών και βιβλία, με τους προηγούμενους υπουργούς Παιδείας να παραγγέλνουν στα σχολεία να βγάζουν φωτοτυπίες και να ζητούν από συνταξιούχους εκπαιδευτικούς να διδάξουν εθελοντικά! Είναι μια περίοδος που τα χρήματα για την αναγκαία επιμόρφωση των εκπαιδευτικών η Πολιτεία αναγκάζεται να τα ξοδεύει για την πρόσληψη χιλιάδων αναπληρωτών και αναπληρωτριών , που στερούνται μάλιστα και στοιχειωδών κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην εγκυμοσύνη και την ασθένεια!

Κι ακόμη η ένταξη 9000 μεταναστόπουλων μέσα στις σχολικές αίθουσες, δίπλα-δίπλα με τα ελληνόπουλα. Ένας άθλος του Υπουργείου Παιδείας και εκατοντάδων εκπαιδευτικών, κόντρα σε πάμπολλες αντιξοότητες και αντιδράσεις των γνωστών ακροδεξιών κύκλων,που από το ξεκίνημά του φέρνει τη σφραγίδα του τότε γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας του αγαπημένου μας Γιάννη Παντή, που τόσο άδικα χάσαμε.

Αυτήν την περίοδο , καθώς στο τέλος της χρονιάς λήγει η προστασία του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη για την πρώτη κατοικία, κορυφώνεται η αγωνία για δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες, Η κυβέρνηση μελετά και σύντομα θα ανακοινώσει τρόπους προστασίας όλων όσοι έχουν ανάγκη. Μπορούμε να διαχωρίσουμε την ήρα από το στάρι, τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και μπαταχτσήδες που δεν είναι περισσότεροι από 1 στους 5 δανειολήπτες, από τους πολλούς που η κρίση ανέτρεψε τη ζωή τους και τους κατέστησε όμηρους των τραπεζών.

Γνωρίζουμε ότι το θέμα των κόκκινων δανείων , που αφορά και επιχειρήσεις, πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης, ώστε να ανακοπεί το κύμα αφελληνισμού επιχειρήσεων. Με δεδομένη βέβαια την κατάσταση των τραπεζών , οι κινήσεις θα είναι προσεκτικές. Ο ελληνικός λαός έχει ξοδέψει 40 δις ευρώ για τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, ενώ η τιμή των μετοχών τους έχει πέσει κατακόρυφα ή και εξαϋλωθεί. Στην ουσία, πρόκειται για ένα θέμα δημοσίου συμφέροντος, που δείχνει πόσο κίβδηλη είναι η ρητορική του μεγάλου κεφαλαίου για την απελευθέρωση των αγορών. Κρατικές κατ’ ουσίαν τράπεζες υπό ιδιωτική διαχείριση. Πώς θα τροφοδοτηθεί η ανάπτυξη χωρίς τραπεζικό δανεισμό; Ποιο πρότυπο δίνουμε στους εργαζόμενους, όταν εκατοντάδες κεντρικά τραπεζικά στελέχη αμείβονται με μισθούς και μπόνους άνω των 10 χιλιάδων ευρώ μηνιαίως ; Έχουμε προτείνει την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, δηλαδή ενός τραπεζικού σχήματος απελευθερωμένου από τα βάρη της κακοδιαχείρισης του παρελθόντος, χρηματοδοτούμενου από ευρωπαϊκά και εγχώρια κεφάλαια, με στόχο την ενίσχυση κατ’ αρχήν της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τονίζουμε ότι η σημερινή εικόνα των τραπεζών στο Χρηματιστήριο, που σε κάποιο βαθμό μπορεί να οφείλεται και σε κερδοσκοπικά παιχνίδια, είναι αναντίστοιχη προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό, πρέπει και μπορεί να υπάρξει η σταδιακή ανόρθωσή τους.

Οικολογικός μετασχηματισμός της οικονομίας

Μίλησα για την ανάγκη η ανάπτυξη να έχει οικολογικό πρόσημο. Οι επιτήδειοι, δήθεν επενδυτές, ισχυρίζονται ότι η υπερβολική περιβαλλοντική ευαισθησία τους κόβει την όρεξη για επενδύσεις. Και από κοντά ο κύριος Μητσοτάκης προτείνει και πάλι να αναθεωρηθεί το άρθρο 24 του Συντάγματος προκειμένου να μην υπάρχει καμία ουσιαστική περιβαλλοντική προστασία και να περιοριστεί ο ρόλος των δικαστηρίων. Το περιβάλλον είναι θησαυρός για τη χώρα μας και μόνο μια ανάπτυξη που το σέβεται μπορεί να δώσει προοπτική.

Αναφέρομαι σε ένα θέμα που αφορά στην ανταπόκριση της χώρας μας σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα, την κλιματική αλλαγή και τα σχέδια για την Ενέργεια. Τίθεται στόχος το 2030 να παράγουμε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 54% των ενεργειακών μας αναγκών, να περιορίσουμε τον λιγνίτη και το φυσικό αέριο και σχεδόν να εξαφανίσουμε το πετρέλαιο. Πρόκειται για έναν τεράστιο οικολογικό μετασχηματισμό που, προφανώς, συναρτάται με την 4η βιομηχανική επανάσταση την οποία πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος και να προετοιμαστούμε.

Ελευθερίες- κοινωνικά δικαιώματα- πάλη εναντίον του ρατσισμού και των διακρίσεων

Μίλησα για μια ανάπτυξη που θα σέβεται τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Δώσαμε δείγματα γραφής με τον νόμο για την ιθαγένεια των μεταναστόπουλων, με τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης , καθώς και με τον νόμο για την επιλογή φύλου.

Στο σημείο αυτό ας μιλήσουμε και για το κλίμα ελευθερίας, δημοκρατίας, ασφάλειας και ηρεμίας που προσπαθεί να εμπεδώσει αυτή η κυβέρνηση, κόντρα σε συντηρητικές, ακροδεξιές αντιλήψεις, κόντρα στον κοινωνικό ρατσισμό, σε προκαταλήψεις  και μισαλλοδοξίες  που, πολλές φορές, οδηγούν σε φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού και αυτοδικίας, όπως στην περίπτωση του αδικοχαμένου Ζακ Κωστόπουλου που επί μέρες τον διέσυραν τα κανάλια που εμπορεύονται το μίσος προς τον διαφορετικό. Και τι αποδείχτηκε; Ότι, όχι μόνο ο Ζακ ήταν καθαρός από ουσίες και δεν ήταν οπλισμένος αλλά ότι ο θάνατος του προήλθε από έμφραγμα που προκλήθηκε όχι από παθολογικά αίτια αλλά από τα χτυπήματα που δεχόταν στο σώμα του. Ο Ζακ λιντσαρίστηκε και μάλιστα δύο φορές, τη δεύτερη από υποτιθέμενα όργανα της τάξης και περιμένουμε οι έρευνες της Αστυνομίας και του Υπουργείου να καταλογίσουν με αυστηρότητα τις ευθύνες εκεί που πρέπει. Το χρωστάμε στον Ζακ, το χρωστάμε στην οικογένειά του, το χρωστάμε σε κάθε παιδί αγόρι ή κορίτσι, δικό μας ή ξένο που ζει ή αισθάνεται διαφορετικό. Όχι, στον εξευτελισμό, στην κακοποίηση του διαφορετικού και του «άλλου». Ανθρωπιά-αλληλεγγύη-αξιοπρέπεια.

Αύριο για κάποιους άλλους, «άλλος» θα είσαι εσύ.

Πριν λίγο πληροφορήθηκα την πρωτοβουλία ιστοσελίδων για το θέμα της καθαρίστριας από τη Λάρισα με το πλαστό πιστοποιητικό δημοτικού, πάνω στην οποία η δικαιοσύνη εξάντλησε την αυστηρότητά της, καταδικάζοντάς την σε 10 χρόνια φυλάκιση. Πρόκειται, για μια καταφανώς άδικη απόφαση και έχει δίκιο η εφημερίδα μας, η ΑΥΓΗ, που επισημάνει ότι είναι εξοργιστική η έλλειψη αναλογικότητας σε αυτή την απόφαση και θυμίζει τους Άθλιους του Βίκτωρα Ουγκώ που για ένα καρβέλι ψωμί πήγαιναν στα κάτεργα. Εμείς όλοι, όπως κάναμε και με την υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή, ζητάμε να υπάρξειπρωτοβουλία του Υπουργείου και της ηγεσίας της δικαιοσύνης για την επανεξέταση της υπόθεσης.

Σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας μετά τη συμφωνία πρωθυπουργού - αρχιεπισκόπου

Η συμφωνία πρωθυπουργού-αρχιεπισκόπου για τις σχέσεις κράτους- εκκλησίας  έχει ένα θετικό χαρακτήρα, αφού έφερε στην επιφάνεια μια ιστορική εκκρεμότητα και τη διάθεση των δύο πλευρών να την επιλύσουν. Σε συνάρτηση με τη συνταγματική αναθεώρηση και την πρόταση της κυβέρνησης να κατοχυρωθεί ακόμη πιο έντονα ο ουδετερόθρησκος χαρακτήρας του κράτους στο άρθρο 3. Ξέρετε τις θέσεις μου. Προσωπικά,  τάσσομαι υπέρ της εξάλειψης από το Προοίμιο του Συντάγματος της αναφοράς στην Αγία Τριάδα, αλλά και υπέρ της τολμηρής αναθεώρησης του άρθρου 3 με την κατάργηση της αναφοράς σε «επικρατούσα θρησκεία»

Από εκεί και πέρα είδαμε τι έγινε. Παρά την ευνοϊκή για την Εκκλησία  συμφωνία στο περιουσιακό, αλλά και τη διασφάλιση της εσαεί μισθοδοσίας των ιερέων από το δημόσιο ταμείο, υπήρξε στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου πυρ ομαδόν εναντίον της συμφωνίας, με πρόσχημα την απομάκρυνση των κληρικών από το σημερινό δημοσιοϋπαλληλικό καθεστώς. Μπορούμε να κατανοήσουμε τους φόβους των απλών ιερέων για την ενίσχυση της δεσποτοκρατίας. Τους ακούμε να παρακαλούν για την κρατική προστασία, δείγμα κι αυτό των αναχρονιστικών σχέσεων που έχει καθιερώσει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η πλειοψηφία των Αρχιερέων όμως φαίνεται να έχει άλλα κίνητρα. Η αντίδρασή τους, οφείλεται πρωτίστως στην απροκάλυπτη πολιτικοποίηση της Ιεραρχίας και σε παρασκηνιακές μεθοδεύσεις της ηγεσίας της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης, πυροδότησε την αντίδραση της ισχυρότατης πτέρυγας της δεξιάς και ακροδεξιάς του Κυρίου. Με το επιχείρημα, μάλιστα, ότι δεν είναι δυνατό να συναφθεί συμφωνία με τον «άπιστο» ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόνο μαζί του μετά τις εκλογές που φαντασιώνεται ότι θα τις κερδίσει. Η κυβέρνηση μετά από αυτή την εξέλιξη δήλωσε ότι θα κάνει διάλογο με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο πριν  προχωρήσει σε νομοθέτηση των συμφωνηθέντων. Θα δούμε σύντομα πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. 

Συνταγματική Αναθεώρηση

9. Η δημοκρατική αναγέννηση της χώρας αποτελεί βασική επαγγελία της συνταγματικής αναθεώρησης που έχουμε μπροστά μας. Με την κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων κόντρα στον νεοφιλελευθερισμό. Με την κατοχύρωση ως πάγιου ενός εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής. Με την κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, που προσέφερε προστασία στην διαφθορά κυβερνητικών αξιωματούχων.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την συνταγματική αναθεώρηση έχει στον πυρήνα της την υποστήριξη του κόσμου της εργασίας, την κατοχύρωση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, την ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους, και την προστασία των δημοσίων αγαπών και του περιβάλλοντος. Στον αντίποδα, είναι η πρόταση της ΝΔ για συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού και των Μνημονίων, όπως αποδεικνύουν οι προτάσεις της για τον υποχρεωτικά ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, για τα ιδιωτικά ψευτο- πανεπιστήμια, για τη διευκόλυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Εξωτερική πολιτική προς όφελος  των εθνικών συμφερόντων, της ειρήνης και της συνεργασίας

Η έξοδος της χώρας από τους σκληρούς μνημονιακούς καταναγκασμούς σηματοδοτεί την επιστροφή μας με όρους στοιχειώδους, κατά το δυνατόν, ισοτιμίας στο διεθνές προσκήνιο. Δεν είμαστε οι ‘τεμπέληδες του Νότου’ , αλλά μια χώρα που κατορθώνει να βρει τον δικό της βηματισμό στη διεθνή κοινότητα. Σε μια περιοχή που συνεχίζονται ή κηρύσσονται πόλεμοι, που η πολεμοκάπηλη ιμπεριαλιστική πολιτική του Τραμπ απειλεί με επέμβαση μέχρι και στο Ιράν, που τα Βαλκάνια αντιμετωπίζονται από μεγάλες δυνάμεις ως πεδίο αντιπαραθέσεων για σφαίρες επιρροής, σε ένα μέρος του κόσμου, όπου τα καραβάνια των εξαθλιωμένων  προσφύγων ανατρέπουν πολιτικές ισορροπίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σ’ αυτήν την στιγμή, η Ελλάδα εμφανίζεται ως δύναμη σταθεροποίησης και συνανάπτυξης στην περιοχή. Κλείνει εκκρεμότητες πολλών χρόνων, με αμοιβαία επωφελή τρόπο με τους γείτονες.

Αυτή είναι η διμερής αλλά και διεθνής σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών με τη γειτονική Δημοκρατία. Όταν ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, θα έρθει και η σειρά μας να κυρώσουμε την Συμφωνία στη Βουλή. Θα το πράξουμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο εθνικό μας συμφέρον αλλά και την ειρήνη στην περιοχή. Πρόκειται για δική μας πρωτοβουλία, στην οποία συμπίπτουν επιδιώξεις και σχεδιασμοί μεγάλων δυνάμεων. Πρόκειται, όμως, για πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται σε πάγιες θέσεις της δημοκρατικής και αντιεθνικιστικής Ελλάδας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αντιμετωπίζει το κύμα εθνικισμού και πολεμοκάπηλων, της μιας ή άλλης μορφής, συνδαυλίσεων, που βλέπουμε να επιστρέφουν απειλητικά στον ευρωπαϊκό περίγυρο. Αυτή είναι μια μεγάλη δημοκρατική συνεισφορά της ελληνικής Αριστεράς στην ανάγκη να επικρατήσει ειρήνη, και αλληλοκατανόηση στα Βαλκάνια και ευρύτερα στην Ευρώπη.

Μέτωπο απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά στην Ευρώπη

Σε ποια Ευρώπη; Προφανώς η Ευρώπη με την σημερινή μορφή της δεν είναι υποστηρίξιμη. Μέσα από τις κοινωνικές αδικίες ενισχύει αρχέγονες φοβίες και δημιουργεί τις προϋποθέσεις να ζήσουμε ξανά την σκοτεινή εποχή των τεράτων. Η ορμητική εμφάνιση της ακροδεξιάς, που συχνά παίρνει τις μορφές του μετα-φασισμού, οφείλεται αφενός στην κοινωνική απογοήτευση που έχουν προκαλέσει οι πολύχρονες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας και της ανεργίας, αφετέρου στο μεταναστευτικό, που δίνει εύκολή διέξοδο στις φοβίες , καθώς τις ευθύνες για την ανασφάλεια και κάθε κοινωνική παθογένεια φορτώνεται ο «άλλος», ο ξένος. Πρόκειται, για βαθιά κρίση ταυτότητας και ηθικής, που αντιμετωπίζεται μόνον με την κατανίκηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και την ταυτόχρονη αναγνώριση δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων στον ευρωπαϊκό χώρο, με την αλλαγή της συμφωνίας του Δουβλίνου. Δεν είναι δυνατόν μετά τα πλεονάσματα που έβγαλε η Γερμανία και άλλες πλούσιες χώρες του Βορρά εις βάρος του ευρωπαϊκού Νότου, να φορτώνονται οι χώρες αυτές και τα πλεονάσματα των προσφυγικών κυμάτων. Δεν είναι ανεκτό να δημιουργούνται πολλαπλά τείχη μέσα στην ΕΕ. Και το κυριότερο: η Ευρώπη πρέπει να αναζητήσει έναν ρόλο δημοκρατικής ισορροπίας και ειρήνης για ολόκληρη την περιοχή, ώστε να σταματήσουν οι πόλεμοι, που προκαλούν τα κύματα της μετανάστευσης, αλλά και να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα κλιματικών βλαβών και υπανάπτυξης στην Αφρική, που αρχίζουν να τροφοδοτούν και αυτά νέα κύματα μετανάστευσης και προσφυγιάς, που μπορεί σύντομα να αποδειχθούν πολύ μεγαλύτερα και διαρκέστερα.

Η αντιμετώπιση της ακροδεξιάς, η οποία μάλιστα έχει παντρευτεί τον νεοφιλελευθερισμό, προϋποθέτει μια μεγάλη συνεργασία. Αυτό το θέμα θα είναι στο επίκεντρο της επερχόμενης μάχης των ευρωεκλογών. Όπως είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός στην ευρωβουλή, είναι ανάγκη να συγκροτηθεί μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης , όχι μόνο απέναντι στην ακροδεξιά, αλλά και στον νεοφιλελευθερισμό που σαρώνει τις κοινωνικές κατακτήσεις και στρώνει το δρόμο στην ακροδεξιά. Δεν φτιάχνουμε, λοιπόν, ένα κολοβό μέτωπο, περιλαμβάνοντας δυνάμεις που επιτίθενται ανηλεώς στις εργαζόμενες τάξεις και στο κοινωνικό κράτος. Δεν μας αφορά ένα προεκλογικό μέτωπο ‘από τον Μακρόν μέχρι τον Τσίπρα’. Αναμφίβολα, έχουμε τα μάτια μας παντού και αναζητούμε παντού διαφοροποιήσεις και συνεργασίες, χωρίς να εγκαταλείπουμε το έδαφος της Αριστεράς και πάντοτε στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Αυτό το νόημα είχε και η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του SPD. Στο μέτωπο απέναντι στη φασιστική απειλή σημαίνοντα ρόλο παίζουν τα κινήματα των πολιτών. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων , των συνδικάτων, των αντιρατσιστικών πρωτοβουλιών. Των δημάρχων του ιταλικού νότου που υποδέχονται μετανάστες παρά τις απειλές του Σαλβίνι. Η μέχρι τα όρια της αυτοθυσίας  δουλειά χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά του Αιγαίου, με κορυφαίο το παράδειγμα του ήρωα αξιωματικού του λιμενικού Κυριάκου Παπαδόπουλου που χάσαμε πρόσφατα. Αλλά και η αντοχή των αριστερών δυνάμεων στο Νότο. Στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Στη Μεγάλη Βρετανία με το φαινόμενο Κόρμπιν. Με την άνοδο των Πρασίνων στη Γερμανία και αλλού, ειδικά αυτών που προωθούν μια οικολογική και αντινεοφιλελεύθερη αζέντα. Η άλλη Ευρώπη υπάρχει και πρέπει εν όψει των ευρωεκλογών να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να δυναμώσει.

Στον αγώνα κατά της ακροδεξιάς οφείλουμε να αποκαλύπτουμε και τη δημαγωγία της, δήθεν αντικαπιταλιστική, με την οποία επιχειρεί να καλύψει τις εγκληματικές πολιτικές της. Οφείλουμε και να ξεσκεπάζουμε τις πολιτικές της, που στο όνομα του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, δημιουργεί νέες κοινωνικές ανισότητες και ‘μαύρα πρόβατα’. Να θυμηθούμε, τηρουμένων των αναλογιών,ότι στον Μεσοπόλεμο και ο Χίτλερ εθνικοσοσιαλιστής ονομαζόταν .

Η ακροδεξιά είναι το μακρύ χέρι του Τραμπ στην Ευρώπη. Δηλαδή, είναι μια δύναμη υπονόμευσης οποιασδήποτε δημοκρατικής και προοδευτικής επαναθεμελίωσης της Ευρώπης. Στο ΕΛΚ, όπου μετέχει και η ΝΔ, συμμετέχουν εθνικιστές και υποκινούμενοι από την Ουάσινγκτον όπως ο Ορμπάν, ο οποίος με την πολιτική του για τους μετανάστες καταδικάζει τη χώρα μας. Κι ο εκλεκτός του ΕΛΚ Βέμπερ , είναι ένας υπερδεξιός που η εκλογή του στην Προεδρία της Κομισιόν προοιωνίζεται δύσκολες εποχές.

Η αντιμετώπιση της ακροδεξιάς δεν γίνεται με την υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας της, ούτε βεβαίως και με την εγκατάλειψη της κοινωνικής ατζέντας της Αριστεράς την οποία επιχειρεί να καρπωθεί ρητορικά , συνθηματολογικά και ανορθολογικά η ακροδεξιά. Χρειάζεται μέτωπο χωρίς αναστολές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ένα δημοκρατικό ανάχωμα, σε μια περίοδο που η κρίση έσπερνε την απογοήτευση στους πολίτες και η ακροδεξιά προσπάθησε να ψαρέψει στα θολά νερά. Υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ένας προμαχώνας δημοκρατικής αντίστασης, που ενεργοποιεί την αντιφασιστική μνήμη του λαού μας, ενώ παράλληλα προσδίδει μια κοινωνική προοπτική για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που βασανίζουν την κοινωνία μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε και παραμένει μια ελπίδα για την Ελλάδα και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Πολιτική ηθική και δημόσιο συμφέρον

Μια ελπίδα, μέσα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον μειωμένων προσδοκιών, που αρχικά μέσα από αυταπάτες και διαψεύσεις, αλλά τελικά μέσα από συγκεκριμένες επιτυχίες, υποστηρίζει ότι μια άλλη κοινωνία είναι αναγκαία και εφικτή. Και αν στα οικονομικά θέματα η πορεία, παρά τα επιτεύγματα, είναι δύσκολη, στο μέγιστο θέμα της πολιτικής ηθικής, ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχιστής των αξιών της ανιδιοτέλειας και της αλληλεγγύης της Αριστεράς, συναντώμενος μάλιστα με πολίτες διαφορετικής ιδεολογικής προέλευσης που τώρα αναγνωρίζουν την Αριστερά, μπορεί να ισχυριστεί ότι η ηθική είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη δημοκρατική-κοινωνική ανάπτυξη. Η ηθική, όχι οι ηθικολογίες! Η ηθική ως θεμέλιο της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η ηθική, ως θεμέλιο της πολιτικής συμμετοχής. Η ηθική σε μια περίοδο κατά την οποία η ιδιωτικοποίηση κρατικών λειτουργιών και η κατάληψη του δημόσιου χώρου από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στην έννοια της πολιτικής ως διαδικασία διαμεσολάβησης ανάμεσα στους ισχυρότερους και στους ασθενέστερους προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Όταν, λοιπόν, επιμένουμε στην ανάγκη να ερευνηθούν σκάνδαλα, ορισμένα μάλιστα παγκοσμίων διαστάσεων, που μαζί με το αδιέξοδο μοντέλο ανάπτυξης οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία, δεν το κάνουμε μόνο για λόγους επιμερισμού πολιτικών ευθυνών και καταδίκης όσων ευθύνονται ποινικά, αλλά και ως προϋπόθεση για τη θωράκιση της νέας πορείας της Ελλάδας.

Δεν κινούμαστε από αντιλήψεις ποινικοποίησης της πολιτικής και ενοχοποίησης παρατάξεων. Μακριά αυτά από εμάς! Όπως κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, έτσι και κανείς δεν μπορεί να στερείται του τεκμηρίου της αθωότητας. Διευκολύνουμε τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει τα σκάνδαλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ , όλοι εμείς, δεν είμαστε ούτε πορφυρογέννητοι, ούτε κληρονομικώ δικαιώματι ηγεσίες, ούτε πλουτίσαμε και μάλιστα με τους γνωστούς τρόπους στα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας. Είμαστε πολίτες που συμμερίζονται τις ανησυχίες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Έχουμε τα δάνειά μας που προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε. Στηρίζουμε το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο νοσοκομείο, γιατί σε αυτά επιλέγουν να πάνε οι οικογένειές μας. Αντιλαμβανόμαστε, τον πόνο των ανθρώπων που έχουν επισφαλή απασχόληση, γιατί κι εμείς δεν έχουμε εξασφαλισμένες δουλειές, δεν είμαστε τρόφιμοι πελατειακών κυκλωμάτων.

Η Κίρκη της εξουσίας δεν θα μεταμορφώσει τον ΣΥΡΙΖΑ

Έχουμε τη φιλοδοξία να δώσουμε σάρκα και οστά σε μια ρεαλιστική πολιτική ελπίδας για ολόκληρη την κοινωνία, για τα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων. Μπορεί να κάνουμε λάθη, από απειρία ή από υπερβολικό ενθουσιασμό. Η Κίρκη της εξουσίας δεν θα μεταμορφώσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαστε ιδιοκτήτες, αλλά ούτε και «ενοικιοστάσιο» έχουμε στην εξουσία.

Η ιστορικότητά μας ως αριστερό κόμμα, εμπλουτίζεται από την συνάντησή μας με ανθρώπους διαφορετικών ιδεολογικών και πολιτικών προελεύσεων, που αναγνωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ την προσπάθεια για τη βελτίωση της ζωής τους και της κοινωνίας. Θέλουμε ενεργούς τους πολίτες στην κοινωνία. Όχι να αναθέτουν οι πολίτες στην κυβέρνηση την ελπίδα τους για την επίλυση των προβλημάτων. Θέλουμε τους πολίτες ενεργούς, συμπαραστάτες, ή και κριτικούς αν χρειαστεί προς την κυβέρνηση. Μόνον με την κοινωνία στο προσκήνιο μπορεί να υπάρξει μια ανάπτυξη που θα διασφαλίσει ότι η κοινωνία θα είναι όρθια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανασυντάσσεται, ο κόσμος της Αριστεράς συσπειρώνεται.

Καταρρέει το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας περί 4ου Μνημονίου. Το άλλο με την «αριστερή παρένθεση» έχει καταρρεύσει επίσης. Το μόνο που έμεινε στον κ. Μητσοτάκη είναι η χιλιοπαιγμένη κασέτα των εκλογών. Ας συνεχίσει να την βάζει να παίζει. Τουλάχιστον, τώρα πια δεν θα εκτίθεται τόσο, γιατί, πράγματι οι εκλογές θα γίνουν το 2019, με το τέλος της τετραετίας και θα τις χάσει. Γιατί, υποψήφιος πρωθυπουργός που έχασε όλες τις πολιτικές μάχες δεν κερδίζει εκλογές. Το κλίμα αλλάζει, ο ΣΥΡΙΖΑ ανασυντάσσεται, ο κόσμος της Αριστεράς συσπειρώνεται. Ο κόσμος της εργασίας, τα μεσαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, η μεγάλη πλειοψηφία των «από κάτω» δεν έχουν μιλήσει ακόμη. Θα το κάνουν με εκκωφαντικό τρόπο στις εκλογές και θα πουν όχι στην παλινόρθωση της δεξιάς.  Αφού, προηγουμένως στις ευρωεκλογές, δώσουν ισχυρή απάντηση στην ακροδεξιά που σηκώνει κεφάλι αλλά και στη συμμαχία της νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής Δεξιάς του ΕΛΚ με τους ακροδεξιούς Βέμπερ και Όρμπαν με τους οποίους πορεύεται σφιχταγκαλιασμένος ο κ. Μητσοτάκης.

Και στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, μέσα από τις αναγκαίες προγραμματικές συγκλίσεις και συνεργασίες, θα δημιουργηθεί μια νέα δυναμική, στη βάση και των δυνατοτήτων που προσφέρει ο νέος νόμος του ‘Κλεισθένη’ προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να αποτελέσει πεδίο δράσεων για την αλλαγή της καθημερινότητας του πολίτη και παράδειγμα ανανέωσης της αναγκαίας λαϊκής συμμετοχής.

Στις εκλογικές μάχες του Μαΐου αλλά και του Οκτωβρίου του 2019, οι προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα διατηρήσουν το πολιτικό προβάδισμα και την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του λαού , γιατί, οι πολίτες θα πουν όχι στην παραπλάνηση, όχι στην παλινόρθωση της Δεξιάς στην εξουσία, όχι στην απώλεια όσων με κόπο και θυσίες κερδήθηκαν την τελευταία 4ετία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα,  αλλά και ο ευρύτερος κύκλος της επιρροής του αποτελείται από απαιτητικούς και υποψιασμένους πολίτες. Υπάρχουν άνθρωποι που βιώνουν ακόμη και σήμερα με τραυματικό τρόπο τη διάψευση των προσδοκιών του 2015. Υπάρχει κόσμος που χρεώνει και σε εμάς λάθη αλλά και αποφάσεις που χειροτέρεψαν τη ζωή του. Πρέπει, ο ΣΥΡΙΖΑ, να κερδίσει ξανά τα μυαλά και την καρδιά των αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων, αναδεικνύοντας το έργο της διακυβέρνησης αλλά και την προοπτική που υπάρχει. Να μιλάμε ειλικρινά. Να αναδεικνύουμε παντού το ήθος και το ύφος της Αριστεράς. Να καταπολεμούμε εν τη γενέσει τους φαινόμενα αλαζονείας  και καθεστωτισμού. Να περιφρουρούμε ως κόρη οφθαλμού το ηθικό πλεονέκτημα του χώρου μας. Με αυτόν τον τρόπο  θα  ξαναφέρουμε κοντά μας τον κόσμο που μας στήριξε τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτόν τον στόχο δεν πρέπει να αποτύχουμε. Η ενεργοποίηση και η κινητοποίηση των αριστερών και δημοκρατικών πολιτών είναι το κλειδί για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Τις προάλλες  από τους Αμπελόκηπους,  το Παγκράτι και τον Χολαργό. Σήμερα από την Αλκυονίδα. Οι οργανώσεις μας ανασυντάσσονται. Οι γειτονιές της Αθήνας ακούν ξανά με προσοχή το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αριστεροί και δημοκρατικοί πολίτες ξαναβρίσκουν την αυτοπεποίθησή τους. Είναι αστείρευτες οι δυνάμεις του λαού μας όταν παίρνει την υπόθεση της ζωής του στα χέρια του. Σε αυτόν τον λαό καταθέτουμε και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μας και ζητάμε να μας εμπιστευτεί ξανά. Να, πάμε για μια ακόμη φορά μαζί του, μαζί με όλους εσάς, μπροστά και αριστερά!

Θα τα καταφέρουμε!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)