to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:58 | 22.11.2018

Πολιτική

Μάρτυρες στη δίκη για την παραλαβή του C4i οι Β. Πολύδωρας και Χρ. Μαρκογιαννάκης

Οι δύο πρώην υπουργοί έχουν περιληφθεί στον κατάλογο των 62 μαρτύρων της υπόθεσης, μετά από αίτημα που υποβλήθηκε από την πλευρά της αμερικανικής SAIC στην Εισαγγελία


Παρόντες κατά την πρώτη ημέρα της δίκης για την υπόθεση παραλαβής του συστήματος ασφαλείας C4i, τον περασμένο Οκτώβριο, ήταν οι πρώην υπουργοί Βύρων Πολύδωρας και Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ως μάρτυρες.

Οι δύο πρώην υπουργοί έχουν περιληφθεί στον κατάλογο των 62 μαρτύρων της υπόθεσης, μετά από αίτημα που υποβλήθηκε από την πλευρά της αμερικανικής SAIC στην Εισαγγελία.

Ο κ. Πολύδωρας και ο κ. Μαρκογιαννάκης θα κληθούν από το δικαστήριο να καταθέσουν στις επόμενες συνεδριάσεις. Η δίκη για την υπόθεση θα συνεχιστεί στις 30 Νοεμβρίου.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα που υπέβαλαν οι συνήγοροι της αμερικανικής εταιρίας SAIC προκειμένου να κληθούν να καταθέσουν στο δικαστήριο οι δύο υπουργοί καθώς επίσης και ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (την περίοδο 2006-2007) Κωνσταντίνος Αιλιανός αλλά και ο τότε νομικός Σύμβουλος του υπουργείου. Να σημειωθεί ότι για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τότε υπουργό Εσωτερικών, δεν προβλέπεται η διατύπωση αντίστοιχου αιτήματος λόγω του αξιώματος που κατέχει σήμερα.

Η πλευρά της αμερικανικής εταιρίας, στην οποία ανατέθηκε το 2003 το έργο της ασφάλειας των ολυμπιακών αγώνων με υπεργολάβο του έργου την Siemens, ζήτησε την κλήτευση των δύο πρώην υπουργών καθώς σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα για την υπόθεση, στο οποίο περιλαμβάνεται και η εισαγγελική πρόταση, αναφέρεται ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας SAIC που υπέγραψαν την 5η και την 7η τροποποίηση της οικείας Σύμβασης, καθώς και ο Μιχαήλ Χριστοφοράκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens AΕ, «προκάλεσαν στα ως άνω πολιτικά πρόσωπα την απόφαση να εκτελέσουν τις πράξεις αυτές». Επίσης η αμερικανική πλευρά εστιάζει και σε σημείο του βουλεύματος που αναφέρει πως οι εκπρόσωποι της εταιρίας προκάλεσαν την απόφαση των υπουργών «με πειθώ και φορτικότητα και χρησιμοποιώντας την πράξη της δωροδοκίας κρατικών λειτουργών που δεν προσδιορίστηκαν».

Στην υπόθεση της παραλαβής και τροποποίησης των συμβάσεων για το επίμαχο σύστημα ασφαλείας, για την οποία δικάζονται δεκαοκτώ πρόσωπα, διαπιστώνεται ζημιά του Δημοσίου ύψους περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)