to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:52 | 19.11.2018

Οικονομία

Τραπεζική ένωση, ESM και προϋπολογισμός της ευρωζώνης συζητήθηκαν στο Eurogroup

Θέματα εμβάθυνσης της ΟΝΕ στο επίκεντρο του έκτακτου Eurogroup, με τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Την Τετάρτη στη Βουλή ο προϋπολογισμός - Μοσκοβισί: Δεν πρόκειται να υπάρξουν «κακές εκπλήξεις»

Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και η γαλλογερμανική πρόταση για έναν προϋπολογισμό για την ευρωζώνη, ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης στο σημερινό έκτακτο Eurogroup για την εμβάθυνση της ΟΝΕ.

«Σήμερα σημειώσαμε σημαντική πρόοδο σε πολλά ευαίσθητα θέματα» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, λέγοντας πως η σημερινή έκτακτη συνάντηση, ήταν αναγκαία εν όψει των αποφάσεων που αναμένεται να λάβουν οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την τραπεζική ένωση ο Μ. Σεντένο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα βήματα που έχουν σημειωθεί στην κατεύθυνση της μείωσης των κινδύνων, τα οποία έχουν ανοίξει το δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας το Δεκέμβριο για τη λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης των τραπεζών, πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή πριν από το 2024.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο του ESM, ο Μ. Σεντένο σημείωσε πως αποτελεί το «κυρίαρχο» θέμα προς συμφωνία το Δεκέμβριο, χαιρετίζοντας την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ESM. «Επιτεύχθηκε συμφωνία για την μελλοντική συνεργασία του ESM με την Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία ο ESM θα αναλάβει σχυρότερο ρόλο στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας, σε συνεργασία με την Επιτροπή. Αυτό είναι συμβατό με τη Συνθήκη και υπήρξε ευρεία υποστήριξη», υπογράμμισε ο Μ. Σεντένο.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, χαρακτήρισε τη συμφωνία «ισορροπημένη» και «εξαιρετική βάση για τη διατήρηση της καλής συνεργασίας στο μέλλον». 

«Είναι μια ισορροπημένη συμφωνία που εξασφαλίζει τον ισχυρό ρόλο για τον ESM που ήθελαν τα κράτη-μέλη και ταυτόχρονα σέβεται πλήρως την εντολή και τις αρμοδιότητες της Επιτροπής στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας», επισήμανε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης, ο Μ. Σεντένο έκανε λόγο για μια «πολύ καλή συζήτηση» επί της «πρόσφατης γαλλογερμανικής πρότασης» (σ.σ.: αναλυτικά παρακάτω), μια συμβολή που χαιρέτισαν οι υπουργοί. Ωστόσο, ο Σεντένο σημείωσε πως «απαιτείται περαιτέρω δουλειά για τον σχεδιασμό πιθανών μέσων για την ανταγωνιστικότητα, τη σύγκλιση και τη σταθεροποίηση, καθώς και για τη σύνδεσή τους με το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ, το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο».  

«Νομίζω πως ο τόνος ήταν διαφορετικός σήμερα, πιο θετική προσέγγιση», είπε από την πλευρά του ο Π. Μοσκοβισί (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Η γαλλογερμανική πρόταση: Νέα πηγή χρηματοδότησης για επενδύσεις σε υποδομές στην Ελλάδα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, Γερμανία και Γαλλία αναμενόταν να προτείνουν τη σύσταση ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού των χωρών της ευρωζώνης. Η πρόταση αφορά άμεσα την Ελλάδα επειδή οι στόχοι του προϋπολογισμού είναι η πρόληψη οικονομικών κρίσεων, αλλά και η μείωση των οικονομικών διαφορών ανάμεσα στα 19 κράτη του ευρώ. Από αυτό τον προϋπολογισμό θα μπορούν, για παράδειγμα, να χρηματοδοτούνται επενδύσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, από τη δισέλιδη συμφωνία στην οποία κατέληξαν μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανιας, Μπρουνό Λε Μερ και Όλαφ Σολτς αντίστοιχα, προκύπτει ότι ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης θα αφορά μεν μόνο τα κράτη-μέλη της, παράλληλα όμως θα αποτελεί τμήμα του προϋπολογισμού της ΕΕ. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίζεται ότι ο προϋπολογισμός θα είναι συμβατός με τα κριτήρια σταθερότητας της ΕΕ. Σε αυτόν τον κανονισμό επέμενε το Βερολίνο. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)