to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:03 | 16.11.2018

Οικονομία

«Στα 940 εκατ. ευρώ υποχώρησαν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων»

Στα 940 εκατ. ευρώ έχουν υποχωρήσει οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), εκ των οποίων τα μισά περίπου είναι λιγότερο των 90 ημερών, είπε, μιλώντας στο 3ο Thessaloniki Summit ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής


Στα 940 εκατ. ευρώ έχουν υποχωρήσει οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), εκ των οποίων τα μισά περίπου είναι λιγότερο των 90 ημερών, είπε, μιλώντας στο 3ο Thessaloniki Summit ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, προσθέτοντας: "μετράμε ήδη και τις χθεσινές αιτήσεις επιστροφής και από αυτά που είναι πάνω από 90 ημέρες, για τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ έχουμε στείλει ήδη ειδοποίηση στους πολίτες και τους περιμένουμε".

"Έχει ήδη φανεί μια διαφορά στο συγκεκριμένο κομμάτι", είπε και σημείωσε: "συνεχίζουμε εντατικά ωστόσο τη δουλειά μας, αφού πιστεύουμε πραγματικά ότι οι επιστροφές φόρων πρέπει να διεκπεραιώνονται γρήγορα, με δεδομένο ότι η αγορά χρειάζεται τη ρευστότητα".

Για την πορεία των εσόδων του κράτους, είπε ότι "έχουν καλή πορεία" και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία τους μέχρι το τέλος του 2018. Μεταξύ άλλων, μιλώντας για το αίσθημα δικαιοσύνης που πρέπει να επικρατεί, τόνισε: "Έχουμε δείξει με τον τρόπο που λειτουργούμε στην ΑΑΔΕ ότι μας ενδιαφέρουν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες, κυρίως στο κομμάτι του ελέγχου, να πληρώνουν πραγματικά αυτό που πρέπει και όχι παραπάνω. Με τις διαδικασίες διαφάνειας και με τις δημοσιοποιήσεις των αποφάσεών μας στη διεύθυνση επίλυσης διαφορών, που έχει κάνει μεγάλη δουλειά και δείχνει πλέον ότι επιλύει η ίδια τα λάθη και δεν χρειάζεται ο πολίτης να προσφύγει στα δικαστήρια".

"Εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα και με αυξανόμενη αποτελεσματικότητα, κάθε φορά γινόμαστε καλύτεροι, έχουμε αναπτύξει εδώ και δύο χρόνια ένα σύστημα προτεραιοποίησης και στόχευσης στη βάση ανάλυσης κινδύνου. Κάθε προτεραιοποίηση είναι και καλύτερη από την προηγούμενη. Στην ΑΑΔΕ γινόμαστε πιο υποψιασμένοι, πιο έξυπνοι και αποτελσματικοί και χρησιμοποιούμε περισσότερα εργαλεία", είπε ο κ. Πιτσιλής, για το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και τόνισε: "πριν δέκα χρόνια η μεγάλη φορολογική στόχευση ήταν τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια, μετά περάσαμε στους λογαριασμούς, τώρα κοιτάμε μια γκάμα θεμάτων, αξιοποιούμε πληροφορίες που έχουμε και από το εξωτερικό και είμαστε πολύ κοντά πλέον στο να αποκωδικοποιήσουμε όλα τα δεδομένα. Έχω την συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι".

Τόνισε, επίσης, ότι "οι κανόνες πρέπει να είναι σαφείς και γνωστοί σε όλους και πρέπει να κατανοηθεί από όλους ότι η φοροδιαφή πλήττει τον ανταγωνισμό και τη δικαιοσύνη, η έλλειψη της οποίας δεν ευνοεί την εμπιστοσύνη, ώστε να γίνουν επενδύσεις να μας εμπιστευτούν οι επενδυτές τους κόπους τους".

Ερωτηθείς για το εάν η ΑΑΔΕ διέπεται από ανεξαρτησία, ο κ. Πιτσιλής, σημείωσε ότι "ανεξαρτησία σημαίνει οργανωτική και λειτουργική ανεξαρτησία από το υπουργείο Οικονομικών και από την πολιτική ηγεσία. Λειτουργούμε με τι αρχές που πρέπει και που είναι:ισονομία, αξιοκρατία, διαφάνεια και δικαιοσύνη για όλους του Έλληνες, αφού τα δημόσια έσοδα είναι όλων μας".

"Είμαστε οι εφαρμοστές της εκάστοτε φορολογικής πολιτικής και πρέπει να το κάνουμε με τη τεχνοκρατική μέθοδο για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Πέραν του άχαρου ρόλου να εφαρμόζουμε δυσάρεστα μέτρα, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχουμε και την ευθύνη να θεραπεύουμε προβλήματα, να βρίσκουμε και να προτείνουμε λύσεις, εκεί που δεν είναι δική μας αρμοδιότητα".

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος επισήμανε, ότι "το τελευταίο διάστημα μας απασχολεί έντονα το θέμα που αφορά τις στρεβλώσεις που υπάρχουν διαχρονικά στη φορολογία χαρτοσήμου. Είναι ένας φόρος που έχει δημιουργήσει πολλές προστριβές της φορολογικής διοίκησης με την επιχειρηματική κοινότητα και στο οποίο ολοκληρώνουμε τις προτάσεις μας για μια σύγχρονη λύση και για έναν φόρο που θα μπορεί να προσδιορίζεται και να υπολογίζεται εύκολα, να καταβάλλεται ηλεκτρονικά και έτσι να αποφεύγονται οι εντάσεις του παρελθόντος".

Ερωτηθείς για το εάν ξεκαθάρισε το τοπίο, σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις των δικαστηρίων στο κομμάτι των ελέγχων, ο κ. Πιτσιλής επισήμανε: "Ένα μεγάλο πρόβλημα που χτυπά και στα ληξιπρόθεσμα είναι οι βεβαιώσεις ποσών που δεν συνοδεύονται από είσπραξη. Η εικόνα είναι πολύ καλύτερη σήμερα. Το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει και με τις αποφάσεις και με τις γνωμοδοτήσεις του νομικού συμβουλίου του κράτους. Είναι ένα θέμα που μας προκάλεσε αναστάτωση επιχειρησιακή, αλλά το αντιμετωπίζουμε με ψυχολογική ουδετερότητα. Οι αποφάσεις είτε αρέσουν είτε όχι πρέπει να γίνονται σεβαστές, αλλιώς τις βρίσκει συνέχεια μπροστά σου και με πολύ μεγαλύτερο κόστος".

Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι "η μεγάλη στόχευση είναι να διευρύνουμε τις δυνατότητές μας και οργανωτικά να αλλάξουμε το τρόπο που δουλεύουμε, έτσι ώστε από ένα στήσιμο υπηρεσιών στη βάση των διαδικασιών, να τις οργανώσουμε με βάση τους πολίτες και επιχειρηματίες που απευθυνόμαστε. Χρειαζόμαστε ειδικά τμήμα που να ασχολούνται με τη στόχευση του ελέγχου των μεγάλων επιχειρήσεων, του φορολογούμενου πλούτου, των μικρομεσαίων , όπως αντίστοιχα και στο κομμάτι της εξυπηρέτησης χρειάζομαστε διαφοροποίηση δηλαδή χρειαζόμαστε client based approach και όχι process based approach και δουλεύουμε σε αυτό". Υπογραμμίζοντας δε ότι η ΑΑΔΕ χρειάζεται "στοχευμένη ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού", τόνισε ότι "το πρώτο κομμάτι που χρειάζεται ενίσχυση είναι η πληροφορική".

Για το "ξέπλυμα μαύρου χρήματος", ο κ. Πιτσιλής επισήμανε:"Ψηφίστηκε ένας νόμος και στόχος είναι να κάνουμε road show ενημέρωσης στην Ελλάδα, αφού από 2019 ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της υπηρεσίας μας θα ασχολείται με αυτό το θέμα". Εξάλλου, για τη στόχευση της ΑΑΔΕ στο μέλλον, τόνισε: "η Ελλάδα στο κομμάτι της ηλεκτρονικοποίησης των δηλώσεων έχει κάνει τεράστια πρόοδο, το μέλλον κρύβει πολλά αρκετή δουλειά με τα βιβλία και την ηλεκτρονική τιμολόγηση. Η επίλυση του συγκεκριμένου θέματος θα απαλλάξει τις επιχειρήσεις από ένα μεγάλο φόρτο και θα δώσει στην υπηρεσία τη δυνατότητα να κάνει πιο στοχευμένους ελέγχους". Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι "πρέπει όλοι να επενδύσουμε σε μια σύγχρονη φορολογική διοίκηση που θα δίνει την αίσθηση ότι δουλεύει για το καλό όλων".

Έλενα Αλεξιάδου

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και το Πρακτορείο 104,9 FM είναι υποστηρικτές επικοινωνίας της διοργάνωσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)