to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:17 | 13.11.2018

Πολιτική

Ο Μ. Μπαλαούρας ζητεί υπουργική παρέμβαση για την υφαρπαγή της γης των κατοίκων Χειμαδιού-Κουτσοχέρας από την Εκκλησία

Το ψήφισμα-καταγγελία του Δημοτικού Συμβουλίου του Πύργου και της Λαϊκής Συνέλευσης του Χειμαδιού σχετικά με την πλειοδοτική δημοπρασία που κίνησε αιφνιδιαστικά η Ιερά Μονή Αγ. Θεοδώρων για τα κτήματα των κοινοτήτων Χειμαδιού και Κουτσοχέρας, έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας, ζητώντας υπουργική παρέμβαση.


Ο Μ. Μπαλαούρας κατέθεσε χτες 13 Νοεμβρίου τα σχετικά ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύργου και της Λαϊκής Συνέλευσης της Τοπικής Κοινότητας  Χειμαδιού, προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ζήτησε την άμεση παρέμβασή τους. 

«Με τα ψηφίσματα αυτά», σημειώνει ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ στην Αναφορά του, «οι κάτοικοι του Χειμαδιού και το ΔΣ του Δήμου Πύργου διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι εν όψει της εξαγγελθείσας τροποποίησης των Συνταγματικών Διατάξεων που αφορούν τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας και με προφανή σκοπό τον αιφνιδιασμό των κατοίκων και τη δημιουργία τετελεσμένων, η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Αροανίας κίνησε διαδικασίες πλειοδοτικής δημοπρασίας για την εκμίσθωση κτημάτων στους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων Χειμαδιού και Κουτσοχέρας». Τα κτήματα αυτά, συνεχίζει ο Μάκης Μπαλαούρας, «αποτελούν τμήμα έκτασης 20.000 στρεμμάτων, που, χωρίς όρια ή άλλο γεωγραφικό προσδιορισμό, η Μονή Αγίων Θεοδώρων τα δηλώνει ως δικά της, με βάση παραχωρητήριο χρυσόβουλο του Πασά Καράτουλα  επί Τουρκοκρατίας, και που έχουν συμπεριληφθεί στο Προεδρικό Διάταγμα του 1933 περί ‘μοναστηριακών τσιφλικιών’. Τα ίδια κτήματα όμως καταλαμβάνουν τις εκτάσεις των χωριών Χειμαδιό, Κουτσοχέρα και Μουζάκι και οι κάτοικοι αυτών των κοινοτήτων τα καλλιεργούν και τα νέμονται επί 200 χρόνια σαν δικά τους». 

Όλα αυτά σημαίνουν, σύμφωνα με το βουλευτή, ότι ενώ από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους και επί 200 χρόνια οι κάτοικοι των χωριών Χειμαδιό, Κουτσοχέρα και Μουζάκιζουν ανενόχλητοι στις εστίες τους και καλλιεργούν τη γη τους, ξαφνικά γίνονται στόχος μιας σαφώς επιθετικής και αντικοινωνικής τακτικής του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Μονής Αγ. Θεοδώρων, που αυθαίρετα, καταχρηστικά, και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωσηκινεί διαδικασίες πλειοδοτικής δημοπρασίας προς εκμίσθωση 7000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή και με τον τρόπο αυτόστρέφεται ευθέως κατά της επιβίωσής τους. Οι κάτοικοι του Χειμαδιού κάνουν λόγο, όχι άδικα, για υφαρπαγή των περιουσιών τους από την εκκλησία και αναφέρουν: «Θέλουμε να καταστήσουμε γνωστό προς κάθε κατεύθυνση  ότι επί 200 χρόνια οι πρόγονοί μας σε αυτόν τον χώρο έχουν αφήσει τον κόπο τους, τον ιδρώτα τους και τα κόκαλά τους», και για αυτό «δεν εννοούμε να εγκαταλείψουμε την  πατρώα μας γη επειδή σε κάποια στιγμή του απώτατου παρελθόντος και υπό το πρόσχημα δουλοκτητικών νόμων, κάποιοι αορίστως περιέλαβαν εδάφη, ψυχές και ιστορία στην ιδιοκτησία τους». 

Υιοθετώντας το αίτημα της Λαϊκής Συνέλευσης της ΤΚ Χειμαδιού και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύργου, ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τα αρμόδια Υπουργεία τη θέσπιση ειδικής τροπολογίας, με την οποία θα κατοχυρωθεί το σύνολο των εκτάσεων στις οποίες ζουν και από τις οποίες βιοπορίζονταιοι κάτοικοι των χωριών Χειμαδιό, Κουτσοχέρα και Μουζάκι, αλλά και την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος του 1933 περί «μοναστηριακών τσιφλικιών», ως κατάλοιπου της οθωμανικής φεουδαρχίας, που δεν συνάδει με τους κανόνες του σύγχρονου δημοκρατικού πολιτεύματος.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)