to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:50 | 13.11.2018

Διεθνή

Γάζα: Διεθνείς αντιδράσεις και εκκλήσεις για αποκλιμάκωση των συγκρούσεων (ενημέρωση)

Παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, ανάμεσά τους και η Χαμάς, ανακοίνωσαν αργά σήμερα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ, η οποία επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου


Παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις και οι ισραηλινές δυνάμεις σταμάτησαν σήμερα τις εχθροπραξίες, έπειτα από διαμεσολάβηση της Αιγύπτου, επιφέροντας μια σχετική ηρεμία στο μέτωπο της Λωρίδας Γάζας μετά από την πιο έντονη κλιμάκωση έπειτα από τον πόλεμο του 2014 με εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών και αεροπορικών επιδρομών .

Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 17:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) και ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος, ενήμερος με τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ότι οι ένοπλες οργανώσεις του παλαιστινιακού θύλακα προχώρησαν σε παύση πυρός ως μέρος μιας συμφωνίας που προτάθηκε από την Αίγυπτο.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το Κάιρο εμπλέχθηκε στην επίτευξη της σημερινής συμφωνίας.

Νωρίτερα σήμερα, με κοινό ανακοινωθένα τους οι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, ανάμεσά τους και η Χαμάς, ανακοίνωσαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ. Οι οργανώσεις τόνισαν ότι θα τηρήσουν τη συμφωνία αν το εβραϊκό κράτος τη σεβαστεί.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν αργά σήμερα τις επιθέσεις με ρουκέτες και πυραύλους από την Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ και δήλωσαν ότι στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ καθόσον αυτό υπερασπίζεται τον εαυτό του.

«Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο τις επιθέσεις με ρουκέτες, πυραύλους και όλμους που γίνονται από την Γάζα προς το Ισραήλ», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Καλούμε για μια οριστική παύση αυτών των επιθέσεων ρουκετών. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ καθώς το Ισραήλ υπεραμύνεται ενάντια αυτών των επιθέσεων. Είναι απλά απαράδεκτο να μπαίνουν στο στόχαστρο άμαχοι».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «καταδίκασε έντονα την εκτόξευση ρουκετών από την Χαμάς» προς το Ισραήλ και κάλεσε όλες τις πλευρές «να αποφύγουν την κλιμάκωση και έναν νέο κύκλο αιματηρής βίας», ανακοίνωσε η Ελιζέ. Ο Μακρόν παράλληλα «εξέφρασε την αλληγεγγύη του στους πληθυσμούς που έχουν επηρεαστεί.

Η Αίγυπτος ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει τις «στρατιωτικές του ενέργειες» στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Κάιρο και τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να διασφαλίσουν μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός.

Το Κάιρο «επαναδιατυπώνει (…) το αίτημά του στο Ισραήλ να σταματήσει αμέσως κάθε μορφή στρατιωτικής δράσης», αναφέρει ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, τονίζοντας «την ανάγκη να τερματιστεί η βία και η κλιμάκωση για να αποκατασταθεί άμεσα η ηρεμία».

Το Κουβέιτ και η Βολιβία ζήτησαν τη σύγκληση κεκλεισμένων των θυρών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σήμερα για το τελευταίο κύμα συγκρούσεων μεταξύ ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων και του ισραηλινού στρατού εντός και γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν διπλωμάτες.


«Στο κόκκινο» η ένταση

Ένας 26χρονος άνδρας σκοτώθηκε σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινό πλήγμα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας, ανεβάζοντας σε πέντε τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί σε λιγότερο από ένα 24ωρο από ισραηλινά πυρά. Ένας 40χρονος Ισραηλινός βρέθηκε νεκρός όταν ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας χτύπησε το κτίριο στο οποίο βρισκόταν.

Στη Λωρίδα της Γάζας και στα περίχωρά της σημειώνεται από χθες, Δευτέρα, το απόγευμα η χειρότερη σύγκρουση με το Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 2014, με τη ρίψη εκατοντάδων ρουκετών από τους Παλαιστίνιους εναντίον του Ισραήλ και δεκάδες ισραηλινά πλήγματα κατά θέσεων των Παλαιστινίων.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, περιοχή που ελέγχεται από τη Χαμάς, κατονόμασε τον νεκρό ως τον 26χρονο Χάλεντ Αλ Σάλταν. Άλλος ένας τραυματίστηκε, πρόσθεσε το υπουργείο.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η πολεμική του αεροπορία άνοιξε πυρ εναντίον ενός Παλαιστίνιου που βρισκόταν σε ομάδα η οποία έριχνε πυραύλους προς την κατεύθυνση του Ισραήλ, χωρίς να διευκρινίσει αν αυτός σκοτώθηκε.

O «Σιδηρούς Θόλος» (Iron Dome), το σύστημα αναχαίτισης των - συνήθως υποτυπώδους κατασκευής και ευστοχίας - παλαιστινιακών ρουκετών που έχει αναπτύξει εδώ και χρόνια το Ισραήλ
 
 

Διεθνή έρευνα ζητά η Χαμάς

Η Χαμάς, η ισλαμιστική παράταξη η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, αξίωσε να διενεργηθεί διεθνής έρευνα για την «εσκεμμένη στοχοθέτηση αμάχων και πολιτικών υποδομών» από το Ισραήλ.

«Η ισραηλινή δύναμη κατοχής παραβιάζει όλες τις κόκκινες γραμμές και καταπατά όλους τους διεθνείς κανόνες», κατήγγειλε η παλαιστινιακή οργάνωση με ανακοίνωσή της.

«Θα έπρεπε να κηρυχθεί αμέσως τώρα η έναρξη ανεξάρτητης έρευνας για τα ειδεχθή ισραηλινά εγκλήματα» και η Χαμάς είναι «έτοιμη να δώσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για τα ισραηλινά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», συνεχίζει η ανακοίνωση, με την οποία η οργάνωση προτρέπει τον ΟΗΕ να παραπέμψει το Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η στιγμή της καταστροφής του τηλεοπτικού σταθμού Al Aqsa από ισραηλινό βομβαρδισμό

Η Χαμάς υποστήριξε ότι μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν «μόνο πολιτικούς στόχους» μετά την κλιμάκωση της βίας την Κυριακή. Η κυβέρνηση του Ισραήλ από την πλευρά της κατηγορεί πάγια τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί εσκεμμένα αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες.

Ο ΟΗΕ συνιστά, ως συνήθως, «αυτοσυγκράτηση»

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση τη Δευτέρα προς όλα τα μέρη να επιδείξουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά την ανάφλεξη της βίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ανέφερε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

«Προτρέπει τα μέρη να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Ο Ειδικός Συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών, ο Νικολάι Μλαντένοφ, συνεργάζεται στενά με την Αίγυπτο και όλα τα μέρη για να αποκατασταθεί η ηρεμία», τόνισε ο Φαρχάν Χακ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γκουτέρες, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η νέα έξαρση της βίας, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι μαχητές κι ένας πολίτης στο Ισραήλ, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, απειλεί να εκτροχιάσει τις προσπάθειες του ΟΗΕ, της Αιγύπτου και του Κατάρ να μεσολαβήσουν για να συναφθεί συμφωνία για μια πιο μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός και να αποτραπεί ο κίνδυνος να ξεσπάσει νέα σύρραξη στον θύλακα.

Η Αίγυπτος εντείνει τις επαφές της με το Ισραήλ και παλαιστινιακές παρατάξεις σε μια προσπάθεια να πείσει τα μέρη να επιδιώξουν άμεσα αποκλιμάκωση. Οι ΗΠΑ, οι μεσολαβητικές προσπάθειες των οποίων έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο από το 2014, καταδίκασαν τη Χαμάς.

«Η κλιμάκωση των τελευταίων 24 ωρών είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», τόνισε ο Νικολάι Μλαντένοφ μέσω Twitter νωρίτερα. «Η εκτόξευση ρουκετών πρέπει να σταματήσει, πρέπει να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση από τους πάντες!», αξίωσε.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωνε ότι η ελπίδα του είναι πως θα υπάρξει μια «διευθέτηση» για να αποτραπεί άλλος ένας πόλεμος στη Γάζα και να αμβλυνθεί η οικονομική κρίση στη Λωρίδα, μετά την πρόσφατη δωρεά 15 εκατομμυρίων δολαρίων στον θύλακα από το Κατάρ. Αλλά μερικές ώρες αργότερα, η βία αναζωπυρωνόταν.

Χθες, Δευτέρα, ο υποστράτηγος Ρονέν Μανέλις, εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ, υποστήριξε ότι η Χαμάς «οδηγεί τη Γάζα στην καταστροφή» και διεμήνυσε ότι οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον θύλακα, που υφίσταται αυστηρό αποκλεισμό εδώ και πάνω από μια δεκαετία, θα «ενταθούν στον βαθμό που απαιτείται».

Το χτύπημα που κόστισε τη ζωή του ισραηλινού

Ένας άνδρας ανασύρθηκε νεκρός τη νύχτα από τα συντρίμμια ενός κτιρίου στο νότιο Ισραήλ που νωρίτερα χτυπήθηκε απευθείας από μία από τις δεκάδες ρουκέτες οι οποίες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας μετά το μεσημέρι της Δευτέρας, γνωστοποίησε μια ισραηλινή υπηρεσία πρώτων βοηθειών.

Πρόκειται για τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο εξαιτίας της χθεσινής ομοβροντίας των παλαιστινιακών ρουκετών.

Μια γυναίκα ανασύρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση από το κτίριο που επλήγη στην Ασκελόν και οι έρευνες που συνεχίστηκαν στα συντρίμμια επέτρεψαν τον εντοπισμό του πτώματος ενός άνδρα που δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί, πάντως είναι περίπου 40 ετών, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, που επικαλέστηκαν την υπηρεσία πρώτων βοηθειών United Hatzalah (Γιουνάιτεντ Χατσαλά, «Ενιαία υπηρεσία διάσωσης»).

Αεροπορική επιδρομή στον τηλεοπτικό σταθμό της Χαμάς

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν και τα στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μετά από προειδοποιητικές βολές που έριξαν σε κοντινές περιοχές για την εκκένωση της περιοχής, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες. Δεν υπήρξε άμεση αναφορά για θύματα.  Από την επιδρομή καταστράφηκαν οι εγκαταστάσεις του σταθμού στην πόλη της Γάζας και γειτονικά κτίρια. Ο σταθμός ανακοίνωσε ότι θα ξαναρχίσει σύντομα να εκπέμπει.

Κάτοικοι της περιοχής είχαν διαφύγει μετά από καλέσματα του Ισραήλ να εκκενώσουν την περιοχή και την εκτόξευση τουλάχιστον πέντε προειδοποιητικών πυραύλων, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Το περιστατικό που πυροδότησε τη βία

Israeli security forces and firefighters gather near a bus set ablaze after it was hit by a rocket fired from the Palestinian enclave

Αργά το βράδυ της Κυριακής (χθες) οι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν 17 ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ αντιδρώντας στην ισραηλινή εισβολή και στα αεροπορικά πλήγματα, τα οποία η Χαμάς, η κυρίαρχη παλαιστινιακή ένοπλη δύναμη στη λωρίδα της Γάζας, λέει ότι είχαν σκοπό να καλύψουν την υποχώρηση ενός αυτοκινήτου που είχαν χρησιμοποιήσει τα ισραηλινά στρατεύματα.

Ο στρατός ανακοίνωσε πως ένας αντισυνταγματάρχης, τον οποίο κατονόμασε μόνο ως «Μ», σκοτώθηκε κατά την επιδρομή και πως άλλος ένας αξιωματικός τραυματίστηκε.

Η Χαμάς ανέφερε πως κατά τη διάρκεια των μαχών της Κυριακής, επιτιθέμενοι από διερχόμενο όχημα άνοιξαν πυρ εναντίον μιας ομάδας ένοπλων ανδρών της, σκοτώνοντας έναν από τους τοπικούς διοικητές της, τον Νουρ Μπαράκα.

Ακολούθησε καταδίωξη και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ισραηλινά αεροπλάνα εκτόξευσαν περισσότερους από 40 πυραύλους μέσα στην περιοχή. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως, εκτός του Μπαράκα, άλλοι πέντε άνδρες της Χαμάς και ένα μέλος των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης σκοτώθηκαν.

Σε μια προφανή προσπάθεια να αποκλιμακώσει τις εντάσεις, ο επικεφαλής εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε πως οι ειδικές δυνάμεις δεν στάλθηκαν για να δολοφονήσουν διοικητές της Χαμάς, μια τακτική που έχει οδηγήσει σε ευρύτερη σύγκρουση στο παρελθόν και η οποία έχει εν πολλοίς εγκαταλειφθεί.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ η επιδρομή πραγματοποιήθηκε προκειμένου να συγκεντρωθούν πληροφορίες για τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Mourners carry the body of Hamas militant commander Nour el-Deen Barakas, who was killed during the Israeli raid

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)