to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:57 | 12.11.2018

Κοινωνία

Καβάλα: Εν αναμονή του πορίσματος των μηχανικών για τα αίτια κατάρρευσης τμήματος της γέφυρας

Με την ολοκλήρωση του πορίσματος, που αναμένεται σε περίπου 20 ημέρες από σήμερα, αυτό θα διαβιβαστεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, η οποία αυτεπάγγελτα έχει ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν ευθύνες για την πτώση της γέφυρας


Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εν αναμονή του πορίσματος των μηχανικών της Εγνατίας Οδού βρίσκονται η διοίκηση και η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Καβάλας, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τα ακριβή αίτια κατάρρευσης τμήματος της γέφυρας, που βρίσκεται μπροστά στο παλιό νοσοκομείο της πόλης, κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, το απόγευμα της Παρασκευής.

Με την ολοκλήρωση του πορίσματος, που αναμένεται σε περίπου 20 ημέρες από σήμερα, αυτό θα διαβιβαστεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, η οποία αυτεπάγγελτα έχει ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν ευθύνες για την πτώση της γέφυρας, η οποία κατασκευάστηκε πριν από 35 χρόνια. Αμέσως μετά, όπως προβλέπεται, ο φάκελος της προκαταρκτικής εξέτασης θα αποσταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας για περαιτέρω αξιολόγηση.

Τα τελευταία δυο 24ωρα όλες οι προσπάθειες του Τμήματος Τροχαίας Καβάλας και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου επικεντρώνονται στην ομαλή και ασφαλή διέλευση όλων των οχημάτων, με χρήση μόνο του ενός ρεύματος του δρόμου, που αποτελούσε την ανατολική είσοδο στην πόλη (το τμήμα της γέφυρας που κατέρρευσε εξυπηρετούσε το ρεύμα της ανατολικής εξόδου της πόλης).

Μετά τα τελευταία γεγονότα το Τμήμα Τροχαία Καβάλας έχει απαγορεύσει αυστηρά τη διέλευση όλων των αυτοκινήτων επαγγελματικής χρήσης (φορτηγά, γερανοφόρα οχήματα κ.α.) από την ανατολική είσοδο της πόλης, εκτρέποντας την κυκλοφορία τους από την Εγνατία Οδό και τη δυτική είσοδο της πόλης, αν αυτό είναι απαραίτητο.

Κυβερνητική εγρήγορση μετά την κατάρρευση της γέφυρας

Τον έντονο προβληματισμό τους και την αυτονόητη στήριξη της κυβέρνησης τόνισαν οι δύο υπουργοί που βρέθηκαν το πρωί του Σαββάτου στην Καβάλα. Όπως τονίστηκε υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις αλλά είναι νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα. Εξάλλου, ο πρόεδρος της Εγνατία Οδός Α.Ε. που ήταν παρών στην αυτοψία, επανέλαβε τη μη παρέμβασης της εταιρείας καθ' οποιονδήποτε τρόπο για τη συντήρηση της γέφυρας.
 

Ρεπορτάζ: Ευριπίδης Ταρασίδης - Στο Κόκκινο Καβάλας

Η κατάρρευση της γέφυρας που περνά μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο κινητοποίησε άμεσα την Κυβέρνηση, η οποία μέσω των αρμόδιων υπουργείων, συνέδραμε από την πρώτη στιγμή στην προσπάθεια ομαλοποίησης της κατάστασης.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, επικοινώνησε άμεσα τόσο με τη δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα όσο και με τον πρόεδρο της Εγνατία Οδός Α.Ε., Απόστολο Αντωνούδη ώστε από την πρώτη στιγμή να βρεθεί κλιμάκιο της εταιρείας στην πόλη.

Το πρωί του Σαββάτου επισκέφτηκαν την Καβάλα η Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Υφυπουργός Οικονομίας, Στάθης Γιαννακίδης και ο πρόεδρος της Εγνατία Οδός Α.Ε. και είχαν την ευκαιρία να κάνουν μία πρώτη αυτοψία. Μαζί τους ήταν οι τρεις βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μορφίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου και Δημήτρης Εμμανουηλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος , αρκετοί αντιδήμαρχοι, ενώ από επικεφαλής παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου το παρών έδωσε ο Άρης Βέρρος.

Δ. Τσανάκα: Αυτό που φοβόμασταν τόσα χρόνια, έγινε

Στην παραδοχή ότι γνώριζε για την επικινδυνότητα της γέφυρας προσχώρησε η δήμαρχος Καβάλας, υποδεχόμενη τους υπουργούς στο σημείο της κατάρρευσης. Αφού περιέγραψε το συμβάν, τόνισε ότι απευθύνθηκε, σε προηγούμενο χρόνο στο ΤΕΕ ενώ ομολόγησε ότι η γέφυρα δεν έχει συντηρηθεί, τονίζοντας ότι η άποψη των μηχανικών ήταν ότι πρέπει να υπάρξουν…στοιχεία για να γίνει συντήρηση. Εξάλλου, σημείωσε για μία ακόμη φορά ότι δεν υπήρχαν πόροι για τις απαραίτητες επεμβάσεις, για να λάβει την απάντηση»όταν δεν έχεις, ζητάς» από την κ. Νοτοπούλου!

Κ. Νοτοπούλου: Είμαστε προβληματισμένοι- Θα αποδοθούν σύντομα ευθύνες

Τον έντονο προβληματισμό της εξέφρασε η Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης τονίζοντας την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπουργείων. «Φέραμε κλιμάκιο μηχανικών της Εγνατία Οδος Α.Ε. ενώ ταυτόχρονα ο Υπουργός υποδομών έδωσε εντολή να έρθουν επιθεωρητές- ελεγκτές δημοσίων έργων» σημείωσε και αναφέρθηκε και στο παρόμοιο περιστατικό που σημειώθηκε στον Ίασμο.  «Ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» είπε και ανέφερε ότι η πολιτεία αυτονόητα θα κάνει ότι πρέπει.

Αναφορικά με τις πρώτες εκτιμήσεις, σημείωσε ότι  «είναι πολύ πρόωρο να προβούμε σε συμπεράσματα όταν δεν έχουμε κάνει ακόμη και τη συζήτηση με τους μηχανικούς , που κάποιες πρώτες εκτιμήσεις τις έχουν ωστόσο. Θα συζητήσουμε με τη δήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη τι προτίθενται να κάνουν και τι μπορεί να κάνει ο δήμος και η περιφέρεια και εφόσον δεν είναι επαρκείς οι δυνάμεις τους θα συνδράμει φυσικά το αρμόδιο υπουργείο όπως κάνει κάθε φορά άλλωστε. Νομίζω είναι πολύ νωρίς για να πω κάτι περισσότερο»

Τέλος, σε ο,τι αφορά τις ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν σημείωσε ότι αυτό θα γίνει και στάθηκε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τις υποδομές, το οποίο προβλέπει τη σύσταση μητρώου ηλεκτρονικού για τέτοιες δομές. «Ακριβώς θα διασφαλίζει την ασφάλεια των υποδομών μίας και προβλέπει για όλους τους φορείς την καταγραφή της καταστευης της, των υποδομών αλλά και της συντήρησης και φυσικά του ελέγχου για να μην έχουμε από εδώ και πέρα άλλα τέτοια ζητήματα» τόνισε.

 

Στ. Γιαννακίδης: Το Υπουργείο Οικονομίας δίνει το «παρών»

Με τη σειρά του, ο Υφυπουργός Οικονομίας, Στάθης Γιαννακίδης σημείωσε ότι αναμένει τα πρώτα πορίσματα και τόνισε ότι το Υπουργείο είναι εδώ για να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργία της γέφυρας. «Όλα τα υπουργεία, όλη η κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση, αλλά καλό είναι να δούμε και να περιμένουμε μέχρι τα αποτελέσματα» κατέληξε.

Απόστολος Αντωνούδης: Δεν μας ζητήθηκε ποτέ να κάνουμε επιθεώρηση στη γέφυρα

Την ύπαρξη πρώτων ενδείξεων και την άμεση επέμβαση της Εγνατία Οδός Α.Ε. σημείωσε ο πρόεδρος της εταιρείας. Όπως τόνισε «λίγες ώρες μετα το συμβάν η Εγνατία Οδός ανταποκρίθηκε μετά από με εντολή του υπουργού στείλαμε κλιμάκιο μηχανικών. Ήταν εδώ το βράδυ, έγινε με επιτυχία ο απεγκλωβισμός του γερανού. Από εκεί και πέρα το πρωί το κλιμάκιο επισκέφθηκε από θαλάσσης τη γέφυρα και είδε κάποιες ενδείξεις. Αυτά θα σας τα πουν οι μηχανικοί, είναι πρόωρο νομίζω να πούμε γιατί θα μπερδέψουμε τα πράγματα περισσότερο. Αυτή τη στιγμή θα γίνει και η από ξηράς αυτοψία, νομίζω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε κάποια ουσιαστικά συμπεράσματα για το τί έφταιξε και φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Από εκεί και πέρα όμως το ουσιαστικό πέρα από τι τραγικό ενδεχομένως έλαχε και τους ελέγχους που προφανώς θα ακολουθήσει, αυτό το οποίο πρέπει να δούμε όλοι μαζί, είναι η ταχύτητα με την οποία θα αποκατασταθεί η γέφυρα. Είναι κάτι το οποίο και η Περιφέρεια και ο Δήμος και το Υπουργείο και η Εγνατία θα συνδράμουν όλοι για το καλύτερο δυνατό, έτσι ώστε με τις διαδικασίες του κατ επειγόντως να μπορέσουμε να έχουμε σε κάποιους μήνες σίγουρα τη γέφυρα ξανά σε λειτουργία».

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας σχετικά με τον «δήθεν έλεγχο που έκανε η εταιρεία στην εν λόγω γέφυρα, επανέλαβε ότι δεν έχει γίνει ποτέ αυτή η επιθεώρηση «αδειάζοντας» επί της ουσίας την κ. Τσανάκα, η οποία αρκέστηκε να συμπληρώσει ότι ο έλεγχος έγινε…ανεπίσημα!

Θόδωρος Μαρκόπουλος: Η γέφυρα υπέφερε από την κόπωση μίας εθνικής οδού

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος σε παρέμβασή του υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη οδική αρτηρία στο τμήμα της οποίας κατέρρευσε η γέφυρα, επί πολλές δεκαετίες πριν την κατασκευή της Εγνατίας ένωσε την Ανατολή με τη Δύση. «Αποτελούσε», είπε ο κ. Μαρκόπουλος, «πρωτεύον εθνικό οδικό δίκτυο και όποιος ήθελε να ταξιδέψει από τη Δύση στην Ανατολή και αντίστροφα περνούσε μέσα από την Καβάλα και χρησιμοποιούσε αυτό το οδικό δίκτυο. Είναι ένας δρόμος που έχει προσφέρει στην τοπική και εθνική οικονομία, που δεν εξυπηρέτησε μόνο την κίνηση και τα φορτία της Καβάλας, αλλά υπέφερε την κόπωση μιας εθνικής οδού με συνθήκες αντίξοες, καθώς δεν είχε τις προδιαγραφές μιας εθνικής οδού».

Παρέμβαση Βέρρου για τα διόδια

Τη σημασία της μη κατασκευής διοδίων πάνω από την πόλη της Καβάλας σημείωσε, με παρέμβαση του, ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών, Άρης Βέρρος υπονοώντας ότι αν τελικώς λειτουργήσουν (χωρίς αναλογικό σύστημα) οι δρόμοι θα δέχονται τεράστια φορτία από τα διερχόμενα οχήματα. Η κ. Τσανάκα αρκέστηκε να απαντήσει ότι έχει ενημερώσει την υπουργό.

Σε προχωρημένο σημείο η διάβρωση- Μεγάλη η ζημιά

Αμέσως μετά τον επί τόπου έλεγχο της κατάστασης, πραγματοποιήθηκε κλειστή σύσκεψη στο δημαρχείο Καβάλας, παρουσία και των δύο υπουργών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος της γέφυρας θα ολοκληρωθεί εντός δεκαπενταημέρου, ενώ οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για προχωρημένη διάβρωση και μεγάλη ζημιά. Μάλιστα, εκφράστηκε ο φόβος να πρέπει να υπάρξει εξ ολοκλήρου αντικατάσταση της βάσης της γέφυρας, άρα την κατασκευή της από την αρχή!

Εξάλλου, εκφράστηκε η άποψη να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Αν ο Δήμος Καβάλας και η Περιφέρεια ΑΜΘ δεν μπορεί να αναλάβει τα έργα, εκφράστηκε η βούληση να αναλάβει το Υπουργείο Υποδομών και η Εγνατία Οδός Α.Ε., με δεδομένο ότι τα έργα θα χρηματοδοτηθούν. Τέλος, τονίστηκε ότι το πρόβλημα ήταν εμφανές και πώς αν κάποιος μηχανικός καλείτο να ελέγξει, κάτω από τη θάλασσα τις βάσεις της γέφυρας, θα αντιλαμβανόταν αμέσως ότι η διάβρωση είχε προχωρήσει.

tags: Καβάλα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)