to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Συνεχίζεται ο αγώνας για υπογραφή ΣΣΕ στον ΟΠΑΠ

Επιτυχημένη η στάση εργασίας και η διαμαρτυρία στα Κεντρικά γραφεία του ΟΠΑΠ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αναμένεται το επόμενο διάστημα η κρίσιμη απόφαση του ΟΜΕΔ


(φωτογραφία από την κινητοποίηση της Τετάρτης 7/11 στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΑΠ στην Αθήνα)

Όπως είχαμε γράψει στο σχετικό δημοσίευμα του Left.gr, εργαζόμενοι του ΟΠΑΠ πραγματοποίησαν δίωρη στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, την περασμένη Τετάρτη 7/11, παρά «την προσπάθεια της εταιρίας να εκφοβίσει με την παρουσία αστυνομικής δύναμης», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων. 

Η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) είναι ο βασικός άξονας της διεκδίκησης των εργαζομένων, όπως επανέλαβε πρόσφατα στο «Κόκκινο» ο αντιπρόεδρος του σωματείου Ν. Αντωνάκος, προσθέτοντας πως «όλο αυτό το χρονικό διάστημα και επειδή η διεκδίκηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας θεωρήθηκε από τη διοίκηση ενέργεια επιθετική, ακολούθησε μία τακτική διώξεων υπαλλήλων, δηλαδή είχαμε ουσιαστικά καταγγελία σύμβασης υπαλλήλων, απολύσεις, τον προηγούμενο Σεπτέμβρη και μία σειρά άλλων μονομερών ενεργειών μέσα στις οποίες είναι η αυθαίρετη διαδικασία της αξιολόγησης» και «του grading», για το οποίο ανέφερε πως «η διοίκηση θέλει να δράσει παράλληλα με τη ΣΣΕ αλλά σε αντιδιαστολή με αυτή, ουσιαστικά θέλει να υποβαθμίσει μία ενδεχόμενη ΣΣΕ μέσω του grading».

Η κρίσιμη απόφαση του ΟΜΕΔ για την ΣΣΕ αναμένεται το επόμενο διάστημα (δεδομένο ότι η διοίκηση δεν συζήτησε ποτέ επί της ουσίας το ζήτημα) και το σωματείο διεκδικεί επί τα βελτίω θεσμοποίηση των τωρινών εργασιακών σχέσεων, αποκρούοντας τις απαιτήσεις για πισωγύρισμα σε ατομικές συμβάσεις που θα συνδέονται με τον σημερινό κατώτατο μισθό των 586 ευρώ.

Συγκεκριμένα, το Σωματείο Εργαζομένων της ΟΠΑΠ και οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι "θα συνεχίσουν τον αγώνα, για ΣΣΕ με κριτήρια, τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, την εργασιακή εμπειρία και προϋπηρεσία, την κοινωνική κατάσταση του κάθε εργαζόμενου και την ευρύτερη οικονομική συγκυρία αλλά και την κερδοφορία της εταιρείας, ενάντια στη λογική της διοίκησης που θέλει βασικό μισθό-επίδομα στα 586 ευρώ και ατομική διαπραγμάτευση μέσα από τα «σύγχρονα» συστήματα σύνδεσης των μισθών με την «απόδοση» του εργαζόμενου, αυθαίρετες αξιολογήσεις, «grading»".

Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση, στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή του Ανδ. Νεφελούδη ο οποίος  ζήτησε από τη διοίκηση του ΟΠΑΠ να ανασταλούν όλες οι διαδικασίες μέχρι να καταλήξουμε σε κανονισμό εργασίας». Μάλιστα όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος του σωματείου, ο κανονισμός εργασίας εκκρεμεί, έχει λήξει από τον προηγούμενο Δεκέμβριο και η μετενέργεια του και «αυτή τη στιγμή εταιρία η οποία επαίρεται ότι είναι ο καλύτερος εργοδότης και κερδίζει βραβεία, δεν έχει κανονισμό εργασίας». «Το υπουργείο ζήτησε από την εταιρία να ολοκληρωθεί ο διάλογος, να δοθούν τα απαραίτητα στοιχεία τα οποία μας αρνούνται έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε και σε ΣΣΕ αλλά και σε κανονισμό», σημείωσε.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι πρακτικές της εργοδοσίας του ΟΠΑΠ απασχολούν τους αρμόδιους φορείς. 

Περίπου ένα χρόνο πριν, το σωματείο είχε πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις και το υπουργείο είχε παρέμβει για να αποτραπούν απολύσεις «παλιών» εργαζομένων (ζήτημα το οποίο έχει πάρει τη δικαστική οδό) ενώ, μετά από ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), είχε επιβληθεί πρόστιμο ύψους περίπου 50.000 ευρώ για διάφορες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. 

«Είναι αδιανόητο μια υπερκερδοφόρα εταιρεία όπως ο ΟΠΑΠ, να αρνείται στους εργαζόμενους  την υπογραφή  επιχειρησιακής σύμβασης που να συνάδει στοιχειωδώς με  την μεγάλη κερδοφορία της και να προχωράει σε απολύσεις εργαζομένων», είχε τονίσει τότε, με ανακοίνωσή του, το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συγκέντρωση της Τετάρτης 7/11 έξω από τα Κεντρικά γραφεία του ΟΠΑΠ Αθήνα παρευρέθηκαν αντιπροσωπίες μελών των ΔΣ το ΕΚΑ (Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας), η ΟΙΥΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας), το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, το Σωματείο Εργαζομένων WIND, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, καθώς και το ΣΕΤΗΠ (Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών & Πληροφορικής).

Στην κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης έδωσαν το «παρών» η ΓΣΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος), αντιπροσωπεία από το σωματείο του ΟΑΣΘ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης), από το σωματείο της intrasoft ,από το σωματείου της vodafone και από την ΟΙΥΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας).

Οι παραπάνω συνδικαλιστικές οργανώσεις επέδωσαν ψηφίσματα συμπαράστασης στον αγώνα του σωματείου του (υπεκερδοφόρου) ΟΠΑΠ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)