to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:55 | 08.11.2018

Κοινωνία

Στις 14 Μαΐου 2019 η δίκη για τη φασιστική ενέδρα του Περάματος

Αντιφασιστική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στα Δικαστήρια Πειραιά όπου αναμενόταν να ξεκινήσει η δίκη για την επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής με σιδερολοστούς εναντίον αντιφασιστών της Οργάνωσης Μαχητικού Αντιφασισμού (ΟΡ.Μ.Α.) στις 26 Μαΐου, έξω από τα γραφεία του χρυσαυγίτικου σωματείου «Άγιος Νικόλαος», στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος


(φωτογραφία από τη συγκέντρωση της Τετάρτης 7/11)

"Να κλείσει η χρυσαυγίτικη «σωματείο» - γιάφκα του «Αγ. Νικολάου» στο Πέραμα! - Να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι συμμετέχοντες της φασιστικής ενέδρας της 26ης Μάη - Να αθωωθούν οι αντιφασίστες – θύματα σκευωρίας!»: αυτό ανέφερε στο κάλεσμά της η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού (ΟΡ.Μ.Α.), καλώντας σε αντιφασιστική συγκέντρωση, στα Δικαστήρια Πειραιά, ενόψει της έναρξης της δίκης για τη δολοφονική ενέδρα που έστησε ο τελευταίος χρυσαυγίτικος πυρήνας στο Πέραμα, το «σωματείο Άγιος Νικόλαος», στις 26 Μάη, εναντίον μελών της ΟΡ.Μ.Α.

Η συγκέντρωση έγινε αλλά, όπως αναφέρει η ΟΡ.Μ.Α. η δίκη αναβλήθηκε για την Τρίτη 19 Μαΐου 2019, λόγω παρέλευσης ωραρίου και μεγάλου αριθμού πινακίου. Όπως αναφέρει το Οmniatv, δεν εμφανίστηκαν χρυσαυγίτες. Αντίθετα, «από νωρίς το πρωί δεκάδες αντιφασίστες είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ΟΡ.Μ.Α. και δεκάδων εργατικών σωματείων – φοιτητικών συλλόγων για την αντιφασιστική συγκέντρωση στα Δικαστήρια Πειραιά. Με πανό και συνεχή ενημέρωση από μεγάφωνα ο Μαχητικός Αντιφασισμός είχε διαμορφώσει το κλίμα καθιστώντας αφιλόξενη ζώνη τα Δικαστήρια Πειραιά για τους φασίστες».

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πρώτη στιγμή την υπόθεση «ανέλαβε» ο τοπικός επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, υπόδικος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς είχε μεταβεί άμεσα στο Α.Τ. Περάματος, ενώ ήταν επίσης παρών και τις επόμενες ημέρες στα δικαστήρια Πειραιά, επικεφαλής συγκέντρωσης χρυσαυγιτών σε συμπαράσταση προς τους κατηγορούμενους χρυσαυγίτες.

Στη δε επίθεση, όπως αναφέρει το Omniatv, φαίνεται πως συμμετείχε και ο γνωστός χρυσαυγίτης, Ν. Αποστόλου, ο οποίος καταδικάστηκε τελεσίδικα τον περασμένο Απρίλιο, μαζί με τον συγκατηγορούμενό του, Νεκτάριο Σαλούφα, για την επίθεση κατά των μελών της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά στις 15 Σεπτεμβρίου 2012.

Όπως κάνουν συνήθως σε παρόμοιες περιπτώσεις, οι χρυσαυγίτες υπέβαλαν μηνύσεις, εμφανίζοντας εαυτούς ως θύματα επίθεσης. Έτσι, στην ίδια υπόθεση, δικάζονται, εκτός από τους 3 νεοναζί, και 6 αντιφασίστες.

 «Οι έξι κατηγορούμενοι αντιφασιστές πρέπει να αθωωθούν πλήρως και να συντριβεί η προσπάθεια ενοχοποίησης του ταξικού κινήματος παρουσιάζοντας τους υπόδικους φασίστες – μέλη της υπόδικης εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης ως θύματα», τονίζει η ΟΡ.Μ.Α.

«Η εγκληματική επίθεση τραμπούκων της Χρυσής Αυγής, στο Πέραμα,  κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής παρέμβασης, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά νεοναζιστικών επιθέσεων στην περιοχή, και συνέβη  μόλις λίγες μέρες μετά από την τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση  για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων και  βιαιοπραγίες εναντίον του Η. Κασιδιάρη», ανέφερε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, πλήθος οργανώσεων, συλλογικοτήτων και σωματείων απαιτούν την παραδειγματική καταδίκη της χρυσαυγίτικης συμμορίας και την αθώωση των αντιφασιστών. 

Τι ανέφερε αναλυτικά η ΟΡ.Μ.Α.

«Οι έξι αντιφασιστές - μέλη της ΟΡ.Μ.Α. που δικάζονται είναι θύματα της ναζιστικής ενέδρας που έστησαν οι 3 υπόδικοι ναζί μαζί με τους συνεργάτες τους. Ήδη έχουν αναγνωρισθεί άλλοι τρεις και υπάρχει συμπληρωματική μήνυση καθώς και ένας τέταρτος που κυκλοφορούσε με fullface», τονίζει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της, την οποία παραθέτουμε αυτούσια:

"Την Τετάρτη 7/11 στα Δικαστήρια Πειραιά πρόκειται να ξεκινήσει η δίκη για τη δολοφονική ενέδρα που έστησε ο τελευταίος χρυσαυγίτικος πυρήνας στο Πέραμα, το «σωματείο Άγιος Νικόλαος» στο Πέραμα.

Στις 26 Μάη, σε μια από τις δεκάδες παρεμβάσεις που έστησε η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού στο Πέραμα, οι τραμπούκοι του «σωματείου», με τις ευλογίες προφανώς της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, έστησαν ενέδρα στους φίλους και μέλη της Οργάνωσης. Εξοπλισμένοι με δεκάδες σιδηρολοστούς επέδραμαν κατά της εξόρμησης που σκοπό είχε τη διανομή της «Αντιφασιστικής Φρουράς» και την προπαγάνδα της διαδήλωσης της 2ας Ιούνη στο κέντρο της Αθήνας που συνδιοργάνωναν η ΟΡΜΑ, η ΟΚΔΕ (Σπάρτακος) και το ΕΕΚ. Μόνο χάρη στην ψύχραιμη και αποφασιστική στάση του κλιμακίου της Οργάνωσης μπόρεσαν από τη μία να προφυλαχθούν τα μέλη και οι φίλοι της ΟΡΜΑ (που συμπεριλάμβαναν ανήλικους μαθητές) και να απωθηθούν οι ναζί μέσα στα γραφεία θα ώστε να μπορέσει το σώμα των συγκεντρωμένων αντιφασιστών να αποχωρήσει με ασφάλεια.

Η Χρυσή Αυγή με συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Περάματος προσπάθησαν να στήσουν μια δικαστική σκευωρία ενάντια στους αντιφασίστες, προσπαθώντας να θυματοποιήθουν οι ίδιοι. Ο Λαγός στο αστυνομικό τμήμα έδινε εντολές να απελευθερωθούν σημαντικά στελέχη της ναζιστικής συμμορίας με βεβαρημένο παρελθόν (όπως ο Αποστόλου και ο Μεγαλοοικονόμου). Από την πρώτη κιόλας στιγμή, το αντιφασιστικό κίνημα δεν άφησε να στηθεί η νέα επιχείρηση τρομοκράτησής του. Με αποφασιστική και μαζική παρουσία έξω από τη ΓΑΔΑ και στις αυτόφωρες διαδικασίες, τσακίστηκε η δικαστική συμπαιγνία ναζί – αστυνομίας – δικαστικών αρχών.

Οι έξι αντιφασιστές που δικάζονται είναι θύματα της ναζιστικής ενέδρας που έστησαν οι 3 υπόδικοι ναζί μαζί με τους συνεργάτες τους. Ήδη έχουν αναγνωρισθεί άλλοι τρεις και υπάρχει συμπληρωματική μήνυση καθώς και ένας τέταρτος που κυκλοφορούσε με fullface.

Σήμερα, αργά αλλά σταθερά το ταξικό εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα σπάει τους εσωτερικούς μικροκομματικούς ανταγωνισμούς και συσπειρώνεται για να δοθεί ένα αποφασιστικό χτύπημα στους λακέδικους μηχανισμούς που στήνει η εργοδοσία στο Πέραμα και στο Λιμάνι του Πειραιά. Δεκάδες εργατικά σωματεία με σημαντικό στήριγμα το Εργατικό Κέντρο Πειραιά συντάσσονται με το αντιφασιστικό κίνημα και απαιτούν την παραδειγματική καταδίκη της χρυσαυγίτικης συμμορίας. Αλλά και στις σχολές δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι δίνουν τον τόνο δηλώνοντας θαρρετά πως η νεολαία παραμένει ακλόνητη στη μάχη ενάντια στο φασισμό και την ακροδεξιά.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η ΠΕΝΕΝ, ο σύλλογος Εργαζόμενων του Δήμου Νίκαιας Ρέντη, ο Σύλλογος εργαζομένων του Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟ, ο Σύλλογος εργαζομένων νοσοκομείου Νίκαιας – Δυτικής Αττικής, ο σύλλογος Εκτάκτων Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και συναφών επαγγελμάτων, το Σωματείο Βιβλίου Χάρτου Θεσσαλονίκης, ο ΣΥΒΧΨΑ, το ΣΒΕΟΔ, η ΕΛΜΕ Πειραιά είναι μία σειρά από εργατικά σωματεία που καταδικάζουν την φασιστική επίθεση και ζητούν την καταδίκη των τραμπούκων.

Μαζί τους οι φοιτητικοί σύλλογοι της Νομικής του Φυσικού της Φιλοσοφικής και της Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, του ΕΜΜΕ, των Χημικών Μηχανικών των Μεταλλειολόγων των Ηλεκτρολόγων του ΕΜΦΕ των Πολιτικών Μηχανικών των Μηχανολόγων και του ΣΜΣ του ΕΜΠ, το Οικονομικό Νομικής, η ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας, η ΑΣΟΕΕ, το ΠΑΠΕΙ, της Παντείου και η ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά όπως και η Αρχιτεκτονική της Θεσσαλονίκης έχουν δηλώσει την συμπαράστασή τους και καλούν στην συγκέντρωση στα δικαστήρια.

Επίσης καλούν οργανώσεις και συλλογικότητες όπως η ΝΑΥΜΑΧΗΑ, η Λαϊκή αντίσταση στις γειτονιές, η ΟΚΔΕ, η ΑΔΚ Σπάρτακος, η ΚΕΔ, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Καλλιθέας Μοσχάτου, η  Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Κορίνθου. το ΕΕΚ, η ΚΕΕΡΦΑ, η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου, και η Ενωτική Πρωτοβουλία Αντιφασιστών Σαλαμίνας.

Ο καθηγητής Γιάννης Μηλιός και ο ιστορικός Δημήτρης Κουσουρής δηλώνουν επίσης την συμπαράστασή τους και απαιτούν την καταδίκη των πραγματικών ενόχων της επίθεσης.

Ο κατάλογος μαρτύρων υπεράσπισης των αντιφασιστών και κατηγορίας των ναζί ολοένα και διευρύνεται. Συνδικαλιστές, πανεπιστημιακοί και στελέχη τοπικών και πολιτικών συλλογικοτήτων είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη και μέσα στις δικαστικές αίθουσες ενάντια στη θυματοποίηση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Ο πανεπιστημιακός Σπύρος Μαρκέτος και η συνδικαλίστρια ιατρός του Κρατικού Νίκαιας Όλγα Κοσμοπούλου βρίσκονται στον κατάλογο μαρτύρων μαζί με τους Αντώνη Νταλακογιώργο πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ, Τάκη Καραγιαννάκη Αντιδήμαρχο Περάματος, τον Λευθέρη Σιδέρη από την Ένωση Γονέων Περιστερίου και εκπροσώπους από την ΝΑΥΜΑΧΗΑ (δημοτική κίνηση της Σαλαμίνας) και των οργανώσεων ΕΕΚ και ΟΚΔΕ-Σπάρτακος.

Όλοι στην αντιφασιστική συγκέντρωση την Τετάρτη 7/11 στις 9πμ στα Δικαστήρια Πειραιά που καλούν η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού, εργατικά σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι.

Να καταδικαστούν οι ναζί της φασιστικής ενέδρας της 26ης Μάη στο Πέραμα

Πλήρη αθώωση των αντιφασιστών κατηγορούμενων

Η ναζιστική γιάφκα – «σωματείο» του «Αγίου Νικολάου» θα κλείσει".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)