to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:39 | 05.11.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Ν. Αντωνάκος: Διεκδικησή μας η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον ΟΠΑΠ (ηχητικό)

Επιτυχή χαρακτήρισε μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης την τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας ο αντιπρόεδρος ων εργαζομένων στον ΟΠΑΠ, Νίκος Αντωνάκος, ο οποίος τόνισε πως οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας και κανονισμού εργασίας


  • ΕΔΩ το πρόσφατο ρεπορτάζ του Left.gr

Συγκεκριμένα, ο κ. Αντωνάκος αναφέρθηκε στην βασική διεκδίκηση των εργαζομένων για την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, προσπάθεια η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια «προκειμένου να αρθούν οι ανισότητες και οι διακρίσεις και όσο είναι δυνατόν να περιοριστεί το διευθυντικό δικαίωμα». «Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα και ενώ στην αρχή η ίδια η διοίκηση δεν ήθελε να συζητήσει επί της ουσίας για τη συλλογική σύμβαση εργασίας αναγκαστήκαμε και προσφύγαμε στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας», η απόφαση του οποίου αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, ο κ. Αντωνάκος ανέφερε πως οι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στο υπουργείο καθώς «όλο αυτό το χρονικό διάστημα και επειδή η διεκδίκηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας θεωρήθηκε από τη διοίκηση ενέργεια επιθετική, ακολούθησε μία τακτική διώξεων υπαλλήλων, δηλαδή είχαμε ουσιαστικά καταγγελία σύμβασης υπαλλήλων, απολύσεις, τον προηγούμενο Σεπτέμβρη και μία σειρά άλλων μονομερών ενεργειών μέσα στις οποίες είναι η αυθαίρετη διαδικασία της αξιολόγησης» και «του grading», για το οποίο ανέφερε πως «η διοίκηση θέλει να δράσει παράλληλα με τη ΣΣΕ αλλά σε αντιδιαστολή με αυτή, ουσιαστικά θέλει να υποβαθμίσει μία ενδεχόμενη ΣΣΕ μέσω του grading».

«Εμείς θα συνεχίσουμε σε αυτήν την ρότα», συνέχισε ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΠΑΠ, σημειώνοντας πως «θέλουμε μία συλλογική σύμβαση εργασίας για όλο το προσωπικό με κριτήρια όπως έχουν όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δηλαδή τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, την εργασιακή εμπειρία, την προϋπηρεσία, την κοινωνική κατάσταση του κάθε εργαζόμενου και την ευρύτερη οικονομική συγκυρία που θα εγγυάται τα επιδόματα που δικαιούμαστε».

Αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση, ο κ. Αντωνάκος τόνισε πως «κατά τη γνώμη μας υπήρχε μεγάλη επιτυχία διότι το υπουργείο υπό τον κ. Νεφελούδη ζήτησε από τη διοίκηση να ανασταλούν όλες οι διαδικασίες μέχρι να καταλήξουμε σε κανονισμό εργασίας». Μάλιστα όπως σχολίασε, ο κανονισμός εργασίας εκκρεμεί, έχει λήξει από τον προηγούμενο Δεκέμβριο και η μετενέργεια του και «αυτή τη στιγμή εταιρία η οποία επαίρεται ότι είναι ο καλύτερος εργοδότης και κερδίζει βραβεία, δεν έχει κανονισμό εργασίας». «Το υπουργείο ζήτησε από την εταιρία να ολοκληρωθεί ο διάλογος, να δοθούν τα απαραίτητα στοιχεία τα οποία μας αρνούνται έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε και σε ΣΣΕ αλλά και σε κανονισμό», σημείωσε.

«Η υπογραφή ΣΣΕ είναι ο βασικός άξονας της διεκδίκησής μας αυτή τη στιγμή», τόνισε ο κ. Αντωνάκος, προσθέτοντας πως «όπως με πάρα πολλά σωματεία και στο πνεύμα της εποχής αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης η οποία μιλά για επιχειρησιακές ΣΣΕ προκειμένου να ξεφύγουμε από τα μνημόνια και από όλη αυτήν την κατάσταση που περάσαμε τα προηγούμενα χρόνια, νομίζω ότι είναι ο καταλληλότερος καιρός για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, εμείς όπως και άλλα σωματεία».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αντωνάκος ανέφερε πως στο διάστημα που προηγήθηκε, «απολύσεις δεν έχουν υπάρξει με την έννοια της καταγγελίας σύμβασης αλλά δυστυχώς μέσα σε αυτή την τακτική της εταιρίας είναι να καλεί εργαζόμενους και να τους προτείνει κάποια ποσά τα οποία είναι πάνω από τη νόμιμη αποζημίωση με σκοπό να αποχωρήσουν από την εταιρία, να παραιτηθούν». «Αυτό είναι μέσα στο ευρύτερο πεδίο της πίεσης που ασκεί η εταιρία σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να έχει ένα πλήρες διευθυντικό δικαίωμα και να ανασχεθούν οι δικές μας διεκδικήσεις», συνέχισε.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος των εργαζομένων, υπογράμμισε πως «ο ΟΠΑΠ ο οποίος είναι ένας υπερκερδοφόρος οργανισμός και ο οποίος κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά των τυχερών παιγνίων, θα έπρεπε να δημιουργήσει ένα διαφορετικό κλίμα που να αποτυπώνεται και στις εργασιακές σχέσεις, που δυστυχώς δεν υπάρχει. Και παρόλο που διαφημίζει και επαίρεται για το αντίθετο, στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά».

Να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι στον ΟΠΑΠ προχωρούν σε κινητοποίηση την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, με στάση εργασίας 10:00- 12:00 και διαμαρτυρία στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΑΠ στην Αθήνα και στο παράρτημα στη Θεσσαλονίκη.

Ακούστε τι είπε ο αντιπρόεδρος ων εργαζομένων στον ΟΠΑΠ, Νίκος Αντωνάκος μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή «Ορθά- Κοφτά» με τους Απόστολο Λυκεσά και Ευγενία Χατζηγεωργίου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)