to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:15 | 04.11.2018

Κοινωνία

Αποκλεισμός των Jumbo στην Πειραιώς από τους Reworkers (βίντεο - φωτογραφίες)

Με σύνθημα «Αργία είναι κάθε Κυριακή», μέλη της συλλογικότητας Reworkers απέκλεισαν την είσοδο του καταστήματος των Jumbo στην οδό Πειραιώς, διαμαρτυρόμενοι για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές


Βίντεο από τον ακτιβισμό των Reworkers, το πρωί της Κυριακής 4/11:

Η διαμαρτυρία έλαβε χώρα στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπάλληλων ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Όπως τονίζουν οι Reworkers, «η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας κλείνει το μάτι στο μεγάλο κεφάλαιο και βάζει στο επίκεντρο της εκμετάλλευσης, για ακόμη μια φορά, τον κόσμο της εργασίας. Βάζει στο στόχαστρο όλους αυτούς που εργάζονται στον χώρο του εμπορίου και της εστίασης και διευκολύνει περιπτώσεις σαν και αυτές που μάθαμε στα καταστήματα Μουστάκας, στα H&M, στα Jumbo, στα Έβερεστ, στα Μικέλ και στις υπόλοιπες σύγχρονες εργασιακές γαλέρες».

Μία από αυτές τις γαλέρες είναι και το εν λόγω κατάστημα των Jumbo στην οδό Πειραιώς (Ρέντη) έξω από το οποίο οι Reworkers έστειλαν μήνυμα κατά της κυριακάτικης λειτουργίας και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Όπως αναφέρουν οι Reworkers, η ανταπόκριση, τόσο των εργαζομένων όσο και του κόσμου, ηταν ιδιαίτερα θερμή ενώ, «η εργοδοσία που αναρωτήθηκε γιατί δεν ασχολούμαστε με άλλα, ξένα μαγαζιά, αλλά στοχοποιουμε μια "γνήσια ελληνική επιχείρηση"». «Η απάντησή από πλευράς μας ηταν άμεση: ειτε ξένα είτε ελληνικά, πλάτες δεν βάζουμε στα αφεντικά"», προσθέτει η συλλογικότητα, υποσχόμενη «προς πάσα κατεύθυνση» ότι θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, «η οποία κατακτήθηκε με αγώνες».

 

Μαζί με τις «Λευκές νύχτες» και τις «Μαύρες Παρασκευές», οι «Χαμένες Κυριακές» επιδιώκουν να αποτελειώσουν κάθε συζήτηση περί ελεύθερου χρόνου και ξεκούρασης, σημειώνουν συγκεκριμένα οι Rewrkers, καλώντας το το καταναλωτικό κοινό «να σκέφτεται ως εργάτης και όχι ως πελάτης».

Όπως αναφέρουν επίσης:

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να δώσουμε την μάχη ενάντια στην κατάργησή της. Μια μάχη για την αξιοπρέπεια των ανθρώπων του μόχθου και της δουλειάς. Τις Κυριακές λοιπόν δεν εργαζόμαστε, δεν ψωνίζουμε. Διεκδικούμε την ζωή. Αγωνιζόμαστε για αξιοπρέπεια.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να οργανωθούν στα σωματεία τους. Καλούμε επίσης σε μποϊκοτάζ των καταστημάτων που παραμένουν ανοιχτά τις Κυριακές.

Ποτέ την Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά – αυξήσεις στους μισθούς, λιγότερη δουλειά.

Δεν τους χαρίζουμε τις Κυριακές – στο διάολο να πάνε οι πολυεθνικές

Κανένας μόνος του απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία

Διεκδικούμε: 

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στον Κλάδο | Αύξηση κατώτατου μισθού ΤΩΡΑ | Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους/ες | Μείωση Εργάσιμου Χρόνου

Οργανώνουμε την αλληλεγγύη - κερδίζουμε το παρόν

Τ.Γ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)