to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:26 | 02.11.2018

Διεθνή

Αίγυπτος: Συνελήφθησαν 19 υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Τουλάχιστον 18 νεκροί σε επιχειρήσεις στο Σινά


Τουλάχιστον 19 ακτιβιστές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οκτώ γυναίκες και 11 άνδρες, συνελήφθησαν στην Αίγυπτο, κατήγγειλε την Πέμπτη η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.

Οι συλλήψεις αυτές ώθησαν μια σημαντική αιγυπτιακή ΜΚΟ, την Αιγυπτιακή Επιτροπή Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (ECRF), να ανακοινώσει ότι αναστέλλει τη δραστηριότητά της εξαιτίας του «εχθρικού κλίματος» έναντι των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που επικρατεί σήμερα στην Αίγυπτο, προσέθεσε η Αμνηστία.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που συνελήφθησαν συγκαταλέγεται η Χόντα Αμπντελμονέιμ, μια δικηγόρος 60 ετών, που ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης εισέβαλαν στο σπίτι της και την συνέλαβαν πριν την μεταφέρουν σε άγνωστη τοποθεσία, σύμφωνα με την οργάνωση.

Ο δικηγόρος Άμπντελ Μονέιμ Άμπντελ Μαξούντ είχε κάνει νωρίτερα λόγο για τη σύλληψη τα ξημερώματα οκτώ γυναικών και τριών ανδρών που πρόσκεινται στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, συμπεριλαμβανομένης της κόρης του Μοχάμεντ Χάιρατ αλ Σάτερ, ενός από τους ηγέτες αυτού του πολιτικοθρησκευτικού κινήματος.

Κατά την ίδια πηγή, δύο από τις γυναίκες που συνελήφθησαν, η Αΐσα Χάιρατ αλ Σάτερ και η δικηγόρος Χόντα Αμπντελμονέιμ, είναι ενεργές στο πεδίο της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο σύζυγος της Αΐσας, ο Μοχάμεντ Αμπού Χοράιρα, επίσης δικηγόρος που δηλώνει υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνελήφθη και αυτός, όπως και άλλοι δύο άνδρες που θεωρούνται προσκείμενοι στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Σύμφωνα με τον Άμπντελ Μαξούντ, τα πρόσωπα αυτά αναμένεται να προσαχθούν ενώπιον εισαγγελέα τις προσεχείς ώρες.

Ο πλούσιος χρηματοδότης των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Χάιρατ αλ Σάτερ είχε επιλεγεί από το κίνημα για να το εκπροσωπήσει στις προεδρικές εκλογές του 2012, προτού η υποψηφιότητά του να ακυρωθεί εξαιτίας παλαιότερης καταδίκης του από δικαστήριο.

Μετά την καταδίκη του για διάφορες υποθέσεις, είναι σήμερα στη φυλακή, όπως και πολλά άλλα πρώην κορυφαία στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Έπειτα από έναν χρόνο στην εξουσία στην Αίγυπτο, ο πρόεδρος που εξελέγη το 2012, ο Μοχάμεντ Μούρσι, στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, ανατράπηκε από τον στρατό, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του. Ο νέος ισχυρός άνδρας της χώρας, ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, επικεφαλής του επιτελείου όταν ανατράπηκε ο Μούρσι πριν εκλεγεί πρόεδρος με τη σειρά του το 2014, συνεχίζει το κύμα σκληρής καταστολής που εξαπέλυσε εναντίον των Αδελφών Μουσουλμάνων και υποστηρικτών τους.

 

Τουλάχιστον 18 νεκροί σε επιχειρήσεις στο Σινά

Επίσης την Πέμπτη, ο στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο 18 φερόμενων ως τζιχαντιστών σε πρόσφατες επιχειρήσεις στο Σινά, όπου ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας αναμετρώνται με μέλη του αιγυπτιακού βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Ο στρατός της Αιγύπτου εξαπέλυσε τον Φεβρουάριο μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας, την οποία βάπτισε «Σινά 2018» για να «εκκαθαρίσει» τη χώρα, και ειδικά την ομώνυμη χερσόνησο, από τους τζιχαντιστές του ΙΚ.

«Οκτώ τακφιριστές (σ.σ. σουνίτες εξτρεμιστές) εξαλείφθηκαν στις περιοχές επιχειρήσεων στο βόρειο και στο κεντρικό Σινά», ανέφερε ανακοίνωση του στρατού, ενώ «δέκα τακφιριστές εξαλείφθηκαν σε μια ειδική επιχείρηση που διεξήγαγε η διεύθυνση εθνικής ασφαλείας στην Αλ Αρίς», την πρωτεύουσα της επαρχίας του Βόρειου Σινά.

Και άλλοι «τζιχαντιστές» σκοτώθηκαν σε πλήγμα της Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον ενός «κρησφύγετου τρομοκρατών» στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις, που δεν διευκρίνισαν τον αριθμό τους.

Ένα στέλεχος των κυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, πάντα κατά την ανακοίνωση του στρατού.

Από την έναρξη της επιχείρησης «Σινά 2018», τουλάχιστον 450 φερόμενοι ως τζιχαντιστές και περίπου τριάντα άνδρες του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τις συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό των επιχειρήσεων που διεξάγει ο αιγυπτιακός στρατός στο βόρειο και το κεντρικό Σινά, περιοχές όπου δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε δημοσιογράφους.

Το αιγυπτιακό γενικό επιτελείο αντιτείνει ότι οι πολίτες στην περιοχή υποστηρίζουν την επιχείρηση και ότι τους παρέχεται ανθρωπιστική βοήθεια.

AΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)