to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:52 | 02.04.2013

Διεθνή

Ουάσινγκτον καλεί Μόσχα και Πεκίνο να ελέγξουν την Βόρεια Κορέα

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε σήμερα το Πεκίνο και τη Μόσχα να κάνουν περισσότερα για να ελέγξουν την Πιονγκγιάνγκ, εκτιμώντας ότι η ανακοίνωση από τη Βόρεια Κορέα της πρόθεσής της να θέσει πάλι σε λειτουργία ένα πυρηνικό αντιδραστήρα αποτελεί «μια περαιτέρω ένδειξη» ότι η Πιονγκγιάνγκ «παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της».


"Δεν αποτελεί μυστικό για κανέναν ότι η Κίνα ασκεί επιρροή στη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ στην καθημερινή ενημέρωση του Τύπου.

"Είχαμε στο παρελθόν, και το κάνουμε ακόμα σήμερα, ασκήσει πιέσεις στην Κίνα για να χρησιμοποιήσει αυτή την επιρροή και να προσπαθήσει να επηρεάσει τη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας», διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Αυτό ισχύει επίσης (στις συνομιλίες μας) με τους Ρώσους».

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να θέσει και πάλι σε λειτουργία ένα πυρηνικό αντιδραστήρα που είχε σταματήσει να λειτουργεί το 2007, και άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να ξαναρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ οι σχέσεις της είναι εξαιρετικά τεταμένες με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.

Το Πεκίνο εξέφρασε ήδη τη λύπη του για την ανακοίνωση αυτή, απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία στην κορεατική χερσόνησο.

Χθες Δευτέρα Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι το USS John McCain, ένα αντιτορπιλικό κλάσεως Aegis, ικανό να αναχαιτίζει πυραύλους, τέθηκε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στα ανοιχτά της κορεατικής χερσονήσου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν επίσης σήμερα στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ένα άλλο αντιτορπιλικό, το USS Decatur, είναι καθ' οδόν προς την περιοχή για να προσφέρει επιπλέον επιλογές στην αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων. Άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τα πλοία αυτά δεν δόθηκαν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)