to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:13 | 02.04.2013

Διεθνή

Αποκλιμάκωση της κρίσης με τη Βόρειο Κορέα «τώρα» ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ

«Η κρίση με τη Βόρειο Κορέα έχει παρατραβήξει» δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και καλεί σε επείγουσες συνομιλίες στη σκιά των διακηρύξεων της Πιονγιάνγκ ότι θα θέσει εκ νέου σε λειτουργία όλες τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένου του αντιδραστήρα της Γιονγκμπιόν που έκλεισε το 2007.


«Οι απειλές για πυρηνικό πόλεμο δεν είναι παιχνίδι» τονίζει ο Μπαν Γκι-μουν, ενόσω η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο -με την επιθετική ρητορική και τις καθημερινές απειλές του Βορρά- αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο εδώ και χρόνια.

«Η επιθετική ρητορική και επίδειξη στρατιωτικής ισχύος το μόνο που επιτυγχάνουν είναι αντίμετρα και τροφοδοτούν το φόβο και την αστάθεια» επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη από την Ανδόρα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Η κατάσταση πρέπει να αποκλιμακωθεί, δεν υπάρχει λόγος να βρίσκεται η Βόρειος Κορέα σε τροχιά σύγκρουσης με τη διεθνή κοινότητα» σημείωσε.

Οι δηλώσεις Μπαν ακολούθησαν τις τελευταίες διακηρύξεις του βορειοκορεατικού καθεστώτος ότι θα θέσει ξανά σε λειτουργία τον αντιδραστήρα των 5 MW της Γιονγκμπιόν που παραμένει αδρανής εδώ και μία εξαετία.

Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να απαντήσει πως εφόσον είναι αληθείς οι ανακοινώσεις, ο Βορράς «θα το μετανιώσει». Την ίδια στιγμή, εκ μέρους της Κίνας ήλθε έκκληση προς όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση και επίλυση της «περίπλοκής και ευαίσθητης» κατάστασης.

Οι ανακοινώσεις για την επανεκκίνηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων της Γιονγκμπιόν είναι η τελευταία εξέλιξη στο μπαράζ απειλών και αντιμέτρων της Πιονγιάνγκ με φόντο τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας και των κυρώσεων που υιοθέτησε ο ΟΗΕ για την τρίτη πυρηνική δοκιμή του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ-ουν το Φεβρουάριο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν στην αποστολή ενισχύσεων των δυνάμεών τους στην περιφέρεια -περιλαμβανομένων και στρατηγικών βομβαρδιστικών B2- έπειτα από βορειοκορεατικές απειλές για επίθεση σε αμερικανικές βάσεις στον Ειρηνικό Ωκεανό και εισβολή στη Νότιο Κορέα.

Πάντως, αν και τόνοι στην κορεατική χερσόνησο έχουν χτυπήσει «κόκκινο», η Ουάσινγκτον δεν διαπιστώνει στρατιωτικές κινήσεις στη Βόρειο Κορέα που μπορεί να δείχνουν ότι η Πιονγιάνγκ μπορεί να περάσει από τη σκληρή ρητορική στις πράξεις.

«Τα πράγματα πρέπει να ηρεμήσουν, καθώς η κατάσταση αυτή, που γίνεται χειρότερη από την έλλειψη επικοινωνίας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν δρόμο που κανείς δεν θέλει να ακολουθήσει» υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προσφερόμενος να συνδράμει ώστε να αρχίσουν συνομιλίες μεταξύ των πλευρών.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ουδείς θέλει να επιτεθεί στη Βόρειο Κορέα εξαιτίας των διαφωνιών σχετικά με το πολιτικό της σύστημα ή την εξωτερική της πολιτική. Όμως φοβούμαι ότι οι άλλοι θα αντιδράσουν [...] σε οποιαδήποτε απευθείας στρατιωτική πρόκληση» ανέφερε ο Μπαν και παράλληλα κάλεσε την Πιονγιάνγκ να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)