to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τι σηματοδοτεί η απόφαση του Ευρ. Δικαστηρίου για την εκδίωξη των εργολάβων από τα δημόσια νοσοκομεία

Η γνωμοδότηση - σταθμός, ο ρόλος του ΣτΕ και τα επόμενα βήματα


Ένα σημαντικό βήμα για την οριστική εκδίωξη των εργολάβων καθαριότητας, εστίασης, σίτισης και φύλαξης από τα δημόσια νοσοκομεία έγινε με τη χθεσινή (25/10/2018) απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Με την απόφαση C-260/17, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας στους τομείς αυτούς εξαιρούνται από την οδηγία περί δημοσίων συμβάσεων. Επίσης, αποφάσισε ότι, με την απόφαση των νοσοκομείων να συνάψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, δεν παραβιάζονται οι αρχές της ίσης μεταχείρισης, της διαφάνειας και της αναλογικότητας.

Με απλά λόγια, η (πολιτική) επιλογή να υπογραφούν συμβάσεις αξιοπρεπούς εργασίας με τους εργαζόμενους και να εξοικονομηθούν σημαντικά ποσά (τα οποία κατέληγαν στις τσέπες των εργολάβων) για τα νοσοκομεία κρίθηκε συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η υπόθεση είχε φτάσει σε αυτό, μετά την προδικαστική ερώτηση του ΣτΕ προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ερώτηση η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του Left.gr, είχε γίνει με τρόπο τέτοιο που ευνοείτο το επιχείρημα των εργολάβων (οι οποίοι είχαν προσφύγει στο ΣτΕ), υπονομεύοντας έτσι τη διαδικασία, η οποία άλλωστε είχε κολλήσει σε πολλά νοσοκομεία σε επίπεδο διοικητικού εφετείου.

Μετά τη σημαντική, ωστόσο, απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το μπαλάκι περνάει ξανά στην πλευρά του ΣτΕ το οποίο καλείται να απαντήσει για τη συνταγματικότητα ή μη του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, το οποίο επιτρέπει σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (όπως είναι δηλαδή ο δημοσιονομικός καταναγκασμός στον οποίο βρέθηκε η χώρα) τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου, προκειμένου να προκύψει δημοσιονομική ωφέλεια για το δημόσιο (βλέπε άρθρο 103 του Συντάγματος).

Αυτό, δηλαδή το δημοσιονομικό όφελος που προέκυψε αποδεδειγμένα για όσους δημόσιους φορείς πέταξαν εκτός παιχνιδιού τους εργολάβους, είναι και το σημείο κλειδί, το οποίο, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ευνοεί την πλευρά των δημόσιων νοσοκομείων που βρέθηκαν απέναντι στους εργολάβους (βλέπε λίγο παρακάτω).

Η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναμένεται να είναι καταλυτική, δεδομένου ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερτερεί έναντι του εθνικού, οπότε το ΣτΕ θα κληθεί σε αυτό το φόντο να αποφασίσει.

Άμεσα η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας

Μέχρι τότε, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να εκδώσει σύντομα εγκύκλιο με την οποία θα ενημερώνει τα νοσοκομεία για την τελευταία εξέλιξη.

Αξιοποιώντας την εγκύκλιο αυτή, τα νοσοκομεία που έχουν υποστεί το δικαστικό μπλόκο στην εκδίωξη των εργολάβων, αναμένεται να ζητήσουν από τα διοικητικά εφετεία την ανάκληση των προσωρινών διαταγών και αναστολών οι οποίες έβαλαν «πάγο» στην πρόσληψη των εργαζομένων με την διαδικασία του ΑΣΕΠ.

Εμβληματικότερη περίπτωση ήταν αυτή του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, του «Ευαγγελισμού», που, ενώ εξοικονόμησε περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ από την εκδίωξη του εργολάβου καθαριότητας, βρέθηκε αντιμέτωπο, όπως και το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς – (ΓΟΝΚ) «Οι Άγιοι Ανάργυροι» », με την προσφυγή των εργολάβων στο ΣτΕ (το οποίο ζήτησε τη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου), προκειμένου να μην προχωρήσει στην εκδίωξη των εργολάβων και από τους υπόλοιπους τομείς.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: «Ευκαιρία να απελευθερωθούν οι εργαζόμενοι από την ομηρία των εργολάβων»: η Κων. Κούνεβα για την απόφαση του Ευρ. Δικαστηρίου

Το ζήτημα, ασφαλώς, δεν είναι μόνο νομικό. Αντίθετα, βρίσκεται στον πυρήνα μίας πολιτικής και ιδεολογικής σύγκρουσης: από τη μία βρίσκεται η (νεοφιλελεύθερη) αντίληψη που θέλει «outsourcing παντού», προκειμένου να μεταφέρονται κομβικές αρμοδιότητες του κράτους στον ιδιωτικό τομέα. Τέτοια είναι η, σημαντική για τη δημόσια υγεία, καθαριότητα των νοσοκομείων. Με αυτόν τον τρόπο, πέρα από την απομύζηση δημοσίου χρήματος, παγιώνονται εργασιακές σχέσεις πραγματικής γαλέρας και ακραίας επισφάλειας για μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων (ακόμα και στον τραπεζικό κλάδο, για παράδειγμα, μεγάλο ποσοστό εργαζομένων δουλεύει μέσω τρίτων εταιρειών και δεν καλύπτεται από τη συλλογική σύμβαση – περισσότερα για το εργολαβικό καθεστώς, στον σχετικό φάκελο του Left.gr).

Από την άλλη, βρίσκεται η αντίληψη περί υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος και των εργασιακών δικαιωμάτων, με στόχο τις αξιοπρεπείς και σταθερές σχέσεις εργασίας, ειδικά όταν μιλάμε για εργαζόμενους/ες που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως αυτοί στην καθαριότητα των νοσοκομείων. Για παράδειγμα, όπως είχε αναφέρει η διοικήτρια του «Ευαγγελισμού» στο Left.gr (αναλυτικά το σχετικό ρεπορτάζ), το νοσοκομείο έχει προχωρήσει στη σύναψη 280 ατομικών συμβάσεων εργασίας στον τομέα της καθαριότητας, συμβάσεις οι οποίες δεν είχαν καμία σχέση με το εργολαβικό παρελθόν: ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, ο μηνιαίος μισθός, ο οποίος καταβάλλεται στην ώρα του (και όχι με πολύμηνες καθυστερήσεις, όπως επί εργολάβων) ανέρχεται για παρεχόμενη εργασία 6 ωρών στο μικτό ποσό των 954,07€ και για εργασία 8 ωρών, στο μικτό ποσό των 1.272,10€ - σε αυτά τα ποσά συμπεριλαμβάνεται ο βασικός μισθός, το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, το επίδομα 2 ανηλίκων τέκνων καθώς και οι εργοδοτικές εισφορές.

Συμπερασματικά, η σύγκρουση αυτή, που έχει ως επίδικο την εκδίωξη των μεσαζόντων στην αγορά εργασίας από το δημόσιο, έχει ακόμα ανηφορικό δρόμο, ωστόσο, έγινε ένα μεγάλο βήμα ώστε να καταλήξει με νικηφόρο αποτέλεσμα για τον κόσμο της Εργασίας αλλά και τα δημόσια ταμεία...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)