to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:27 | 25.10.2018

Πολιτική

ΥΠΕΞ προς Άγκυρα: Η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ θα καθοριστεί με βάση το διεθνές δίκαιο

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με πρόσφατες τοποθετήσεις του Υπουργού Αμύνης της Τουρκίας


Όπως αναφέρει σημερινή (25/10) ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σε απάντηση όσων δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ:

«Η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο σύνολό της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και ασφαλώς όχι λαμβάνοντας υπόψη ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτις του διεθνούς δικαίου Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά ζητήματα αποστρατικοποίησης, οι γνωστές θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής. Καλούμε την γείτονα Τουρκία να συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των ΗΕ».

Υπενθυμίζουμε ότι, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, «προειδοποίησε» πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ενάντια σε οποιαδήποτε απόφαση κατά των «δικαιωμάτων» της στο Αιγαίο. 

«Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα αν ληφθεί απόφαση που αντιτίθεται στα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο», είπε ο Ακάρ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Και ενώ διαμηνύει τα παραπάνω, υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της επίλυσης των ζητημάτων με ειρηνικό τρόπο, χωρίς συγκρούσεις. «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παρεμβαίνει στις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας.

Οι δηλώσεις του έρχονται μετά την καταγγελία της Άγκυρας ότι μια ελληνική φρεγάτα παρενόχλησε ένα τουρκικό πλοίο ενεργειακής εξερεύνησης στην περιοχή. Στη συνέντευξή του, ο Ακάρ δήλωσε ότι κανένα έργο δεν ήταν δυνατό στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της «βόρειας Κύπρου».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)