to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:05 | 25.10.2018

Κοινωνία

Από το φθινόπωρο του 2019: Τα ελληνικά εντάσσονται στα προγράμματα δίγλωσσης εκπαίδευσης στη Νέα Υόρκη

Σημαντική πρωτοβουλία από επιτροπή γονέων στη Νέα Υόρκη


Αναλυτικά το δελτίο Τύπου της επιτροπής γονέων Ελληνο-Αγγλικού δίγλωσσου προγράμματος:

 

Μια νέα, σημαντική δυνατότητα θα έχουν από το Φθινόπωρο του 2019 τα παιδιά Ελλήνων ομογενών αλλά και όλα όσα επιθυμούν να μάθουν την Ελληνική γλώσσα από την αρχή. Τα ειδικά προγράμματα δίγλωσσης εκπαίδευσης που προσφέρει το Αμερικανικό δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα τώρα θα περιλαμβάνουν και τα Ελληνικά. Θα μπορούν έτσι οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου να καλλιεργήσουν μια ιδιαίτερη σχέση με τον Ελληνικό πολιτισμό και την Ελλάδα, ενώ ζουν στη Νέα Υόρκη και αποτελούν κομμάτι της Αμερικανικής κοινωνίας.

Η προοπτική ενός “δίγλωσσου σχολείου για την Ελληνική γλώσσα” έχει ήδη δρομολογηθεί από μια ομάδα γονέων, που αναγνωρίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ενός τέτοιου προγράμματος, το οποίο, σημειωτέον, ήδη λειτουργεί με εξαιρετικά αποτελέσματα για γλώσσες όπως τα Ισπανικά, τα Κινεζικά, τα Γαλλικά, τα Ρωσικά και τα Αραβικά αλλά και πολλές άλλες γλώσσες.

Η καινοτομία του συστήματος των “δίγλωσσων σχολείων”, τα οποία απεθύνονται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, συνίσταται στο ότι το εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο ορίζεται από την Εκπαιδευτική Διεύθυνση της Πόλης της Νέας Υόρκης, διδάσκεται εξίσου και στις δύο γλώσσες.

Προϋπόθεση για την λειτουργία ενός τέτοιου προγράμματος είναι να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 15 παιδιά προσχολικής ηλικίας (Κindergarten) με έτος γέννησης το 2014 και μετά, να μιλούν την Ελληνική και οι γονείς τους να διατίθενται να τα εγγράψουν στο πρόγραμμα αυτό.

Για την υλοποίηση ενός δίγλωσσου Ελληνικού προγράμματος το οποίο θα λειτουργεί δωρεάν, εντός του Αμερικανικού δημόσιου σχολείου, έχει ήδη εκδηλωθεί τεράστιο ενδιαφέρον τόσο από γονείς που επιθυμούν τη συμμετοχή των παιδιών τους σε αυτό, όσο και από ομογενειακούς, πολιτειακούς και πολιτιστικούς φορείς. Ένθερμοι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας αυτή είναι ο Πρόξενος της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο δημοτικός σύμβουλος της Αστόρια Κώστας Κωνσταντινίδης, η βουλευτής της πολιτείας της Νέας Υόρκης Αραβέλλα Σιμωτά, ενώ ενθουσιώδη στήριξη όπως χρειαστεί έχουν εκφράσει ομογενειακές οργανώσεις όπως οι ΑΧΕΠΑ, το Ίδρυμα Νιάρχος, το Ίδρυμα Ωνάση και τα Προγράμματα Ελληνικών Σπουδών των Πανεπιστημίων της περιοχής (Columbia, Yale, NYU και Queens College).

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται επίσης και στον ιστότοπο: https://greekdualny.org/ καθώς και στη σελίδα της προσπάθειας αυτής στο Facebook: www.facebook.com/groups/902158496607324/

Tέλος όσοι άμεσα ενδιαφέρονται για να εγγράψουν τα παιδιά τους (ηλικίας  1-4 ετών) μπορούν απευθείας να συμπληρώσουν και να υπογράψουν την παρακάτω φόρμα : http://www.123formbuilder.com/form-3415926/Exam-Registration-Form

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)