to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κάν' το όπως ο Τζάστιν

Ο Καναδάς έγινε η πρώτη εκ των ισχυρών της G20 που νομιμοποίησε τη χρήση της ευφορικής κάνναβης. Το παράδειγμα της μεταρρύθμισης αυτής έρχεται να σπάσει ταμπού και αντιεπιστημονικές - τρομολαγνικές αιτιάσεις κατά της χρήσης κάνναβης


Την περασμένη εβδομάδα ο Καναδάς έγινε η πρώτη εκ των ισχυρών της G20 που νομιμοποίησε τη χρήση της ευφορικής κάνναβης. Η κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό προχωρά σε μια ιστορική μεταρρύθμιση που αναμένεται να αλλάξει πολλά στα διεθνή δεδομένα. Άλλωστε πρόκειται για τη δεύτερη χώρα όπου σε πανεθνικό επίπεδο είναι νόμιμη η πώληση ψυχαγωγικής κάνναβης μετά την Ουρουγάη. Το παράδειγμα της μεταρρύθμισης αυτής έρχεται να σπάσει ταμπού και αντιεπιστημονικές - τρομολαγνικές αιτιάσεις κατά της χρήσης κάνναβης.

Ταυτόχρονα, σημαντικό θα είναι και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα αυτής της κίνησης, αφού τα φορολογικά έσοδα από τη νόμιμη πώληση αναμένεται να σπάσουν... τα κοντέρ. Το "ξεπούλημα" των αποθεμάτων που κατεγράφη μόλις τις πρώτες λίγες ημέρες δεν αφήνει πολλές αμφιβολίες. Ήδη τα παραδείγματα των μεμονωμένων πολιτειών στις ΗΠΑ που έχουν νομιμοποιήσει την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης, κυρίως σε Καλιφόρνια και Κολοράντο, σε συνδυασμό με τα οφέλη της συνολικής βιομηχανίας γύρω από το φυτό, είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

Ιδιαίτερα στο Κολοράντο υπήρχαν ολόκληρες περιοχές που εξαιτίας του κλεισίματος εργαστασίων και της αποβιομηχάνισης λόγω της κρίσης κατέρρεαν έως ότου η βιομηχανία της κάνναβης έδωσε ξανά ζωή, θέσεις εργασίας και έσοδα. Την ίδια στιγμή καταγράφεται μείωση της εγκληματικότητας που σχετίζονται με την παράνομη διακίνηση, αλλά και σοβαρό χτύπημα στα καρτέλ.

Λίγο πριν μπούμε στην τρίτη δεκαετία της νέας χιλιετίας, το κυνήγι μαγισσών πρέπει να λάβει τέλος. Χρειάζεται ισχυρή βούληση, πίεση, επιστημονική μελέτη και αποφασιστικότητα ούτως ώστε και η χώρα μας να αξιοποιήσει ένα πλεονέκτημα που θα μπορούσε να ανοίξει νέες προοπτικές. Είναι αδιανόητο, το 2018, να συλλαμβάνονται ακόμη και νόμιμοι καλλιεργητές, άνθρωποι που έχουν πάνω τους... τσάι κάνναβης, νέα παιδιά για ένα γραμμάριο «χόρτου».

Είναι ανάγκη άμεσα να προχωρήσει απενοχοποιημένα η απελευθέρωση και η χρήση της ιατρικής κάνναβης, δίνοντας ανακούφιση σε εκατοντάδες ασθενείς και τις οικογένειές τους. Είναι άμεση ανάγκη να αξιοποιηθεί η κάνναβη για βιομηχανική χρήση. Είναι όμως και ανάγκη, εάν θέλουμε να πετύχουμε κρίσιμο χτύπημα στις μαφίες και τα κυκλώματα των ναρκωτικών, να μπει στο τραπέζι και η ψυχαγωγική χρήση. Πολλώ δε μάλλον όταν ο αριθμός εκείνων που χρησιμοποιούν κάνναβη για ψυχαγωγικούς λόγους βαίνει αυξανόμενος. Το να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε μια πραγματικότητα ποιον ωφελεί άραγε;

Υπό τον έλεγχο του κράτους, με επιστημονικά κριτήρια που θα διασφαλίζουν την ποιότητα και την ασφάλεια, με πρωτογενή παραγωγή στη χώρα, οι προοπτικές είναι μεγάλες. Στα δημόσια έσοδα, στις επενδύσεις, στις θέσεις εργασίας, στην υγεία των πολιτών, στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Πολιτική βούληση χρειάζεται και σύγκρουση με τον συντηρητικό αντιεπιστημονισμό. Κάν' το όπως ο Τζάστιν!

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)