to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:35 | 23.10.2018

Πολιτική

Ν. Βούτσης εφ' όλης της ύλης: «Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και οδεύει προς την κανονικότητα» (βίντεο)

«Ο ελληνικός λαός επέλεξε να δοκιμαστεί για πρώτη φορά η αριστερά σε επίπεδο κυβέρνησης, καθώς έχει την άποψη ότι σε δυνάμεις που δεν έχουν σχέση με διαπλοκή και με τη χρεοκοπία μπορεί να εμπιστευτεί το μέλλον της χώρας»


Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης έδωσε στην ΕΡΤ1 ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος ανέφερε ότι την 21η Αυγούστου η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και οδεύει πλέον προς την κανονικότητα: «Την 21η Αυγούστου βγήκαμε, τυπικά, αλλά βγήκαμε από τα μνημόνια και μπαίνουμε σιγά-σιγά στην κανονικότητα ως χώρα και αυτό θα φανεί πηγαίνοντας προς τις εκλογές του 2019».

Για το γεγονός ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισε μνημόνιο, ο κ. Βούτσης σημείωσε: «Η χώρα χρεοκόπησε και ακόμη σήμερα έχει ένα δυσθεώρητο χρέος. Στη βάση αυτή υπήρξε συμφωνία, αλλά είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα και τώρα θα κατατεθεί ένας προϋπολογισμός, που συμπυκνώνει όχι μόνο τη διάθεση να μην υπάρχουν δεσμεύσεις προς το ΔΝΤ για την περικοπή των συντάξεων, αλλά περιέχει μέσα το σύνολο των ρυθμίσεων που εξήγγελλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, «ο ελληνικός λαός επέλεξε να δοκιμαστεί για πρώτη φορά η αριστερά σε επίπεδο κυβέρνησης, καθώς έχει την άποψη ότι σε δυνάμεις που δεν έχουν σχέση με διαπλοκή και με τη χρεοκοπία μπορεί να εμπιστευτεί το μέλλον της χώρας».

Αναφερόμενος στη κυβέρνηση Σαμαρά, ο κ. Βούτσης τόνισε: «Κάναμε καλά που αποφασίσαμε, τότε, να μη συνεχίσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Ακόμα και αν ολοκληρωνόταν τότε το πρόγραμμα, η πιστοληπτική γραμμή μετέπειτα θα είχε συγκεκριμένο πρόγραμμα χωρίς κοινωνικό πρόσημο».

Ερωτηθείς για τα νεαρά στελέχη που απαρτίζουν τη σημερινή κυβέρνηση, απάντησε ότι «έχουν ένα μείον, καθώς τους λείπει η διαδρομή και η εμπειρία και δύο συν, που δεν τα είχαμε εμείς. Πρώτον, είναι η γενιά της κρίσης -γιατί αλλιώς ζει κανείς όταν τον αφορά είναι οργανικό μέρος των πληθυσμιακών δομών που υπέστη την κρίση και τα αποτελέσματά της- και το δεύτερον είναι νέοι άνθρωποι, Ευρωπαίοι, που ξέρουν τον πυρήνα των προβλημάτων και τα βιώνουν ως Ευρωπαίοι και άρα μπορούν να κατανοήσουν πολύ περισσότερο τη σύγχρονη εποχή».

Ο πρόεδρος της Βουλής μίλησε και για τον Φάκελο της Κύπρου. «Αύριο θα επιδώσουμε τους πρώτους τέσσερις τόμους από 600 σελίδες» επισήμανε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «Θα επακολουθήσουν, επί δύο χρόνια, εκδόσεις, θα είναι 30 τόμοι με το υλικό που είχε εξεταστεί από τη Βουλή πριν 33 χρόνια και το οποίο ανοίξαμε με τον πρόεδρο της Βουλής της Κύπρου, τον κ. Ομήρου, και δούλεψαν πολλοί ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα που θα δείτε αύριο. Μετά την παράδοση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς κ.ά., θα αναρτηθούν σε κοινή θέα. Είναι μία εξαιρετική δουλειά, βεβαίως με δύο υποσημειώσεις: Αφενός ότι αυτό το υλικό μαζεύτηκε μετά από 11 χρόνια από την τραγωδία, αφετέρου ότι υπήρξαν αυτές οι δεκαετίες σιωπής που έχουν δημιουργήσει ένα επιπλέον τραύμα. Αυτό δίνει μια ακόμα δυνατότητα να μαζευτούν μαρτυρίες και υλικό που υπάρχει στην Κύπρο, ώστε να είναι στη διάθεση των επιστημόνων και των πολιτικών για να μπορεί το δράμα να μελετηθεί σε βάθος. Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να μαζευτεί όλο αυτό το υπάρχον υλικό. Δεν θα λείπει ούτε μια λέξη από όλο το υλικό που είχε μαζευτεί από το 1986, από την εξεταστική επιτροπή, πλην όμως δεν υπήρξε ποτέ πόρισμα της Βουλής».

Τέλος, για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε: «Είναι σαφής η δέσμευση που υπάρχει ότι το πόρισμα της επιτροπής -το οποίο θα έλθει τους επόμενους μήνες για να γίνει απόφαση της ελληνικής Βουλής- θα γνωστοποιηθεί ώστε να οριστεί η διαδικασία της διεκδίκησης των επανορθώσεων, όπως έχουν δηλώσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός».

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)