to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:00 | 20.10.2018

Κοινωνία

Η επόμενη ημέρα μετά τους εργολάβους καθαριότητας

Η αναγνώριση και πιστοποίηση του επαγγέλματος, απαραίτητο βήμα για να γίνουν «ορατές» οι εργαζόμενες/οι στην καθαριότητα, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε την Παρασκευή 19/10 η Κ. Κούνεβα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», σε συνεργασία με τη διοίκησή του


Ενδιαφέρουσα, αλλά και ζωηρή, αποδείχθηκε  η συζήτηση που έγινε την Παρασκευή 19/10 στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός με  πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, σε συνεργασία με τη διοίκηση  του νοσοκομείου, με  θέμα «Εργαζόμενοι στην  καθαριότητα: τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα χωρίς εργολάβους;». Τη συζήτηση παρακολούθησαν οι ίδιες οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του νοσοκομείου, που πρόσφατα, όπως έχουμε αναφέρει αναλυτικά, πέρασαν από το καθεστώς της εργολαβικής απασχόλησης σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Το ζήτημα της μεσιτείας στην αγορά εργασίας και των εργολαβικών εταιρειών, που αποτελούν όχημα για την εξαέρωση των εργασιακών δικαιωμάτων σε ολόκληρους κλάδους (τράπεζες, εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, super market, συγκοινωνίες κ.α.) έχουμε αναδείξει στον σχετικό φάκελο του Left.gr, όπου μπορείτε να διαβάσετε και το εισαγωγικό κείμενο για την πορεία στο χρόνο και τις πρακτικές των εταιρειών αυτών

Η Κ. Κούνεβα έθεσε στο επίκεντρο της συζήτησης, πέρα από το  ζήτημα της πλήρους αποκατάστασης εργασιακών σχέσεων στην καθαριότητα, το ευρύτερο ζήτημα της ρύθμισης του κλάδου σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μέσα από την αναγνώριση και πιστοποίηση του επαγγέλματος. «Τι σημαίνει αναγνώριση; Σημαίνει ότι αυτό το επάγγελμα, με τις  επιμέρους κατευθύνσεις του, πρέπει να γίνει ορατό και να μην χάνεται στον θολό χώρο της ανειδίκευτης εργασίας. Και τι σημαίνει πιστοποίηση; Ότι αυτό το αναγνωρισμένο επάγγελμα, για να το ασκεί κάποιος πρέπει να έχει ορισμένα προσόντα, μερικές βασικές γνώσεις, θεωρητικές και πρακτικές, που θα έχουν αποκτηθεί και από την εμπειρία και από κατάρτιση. Αυτό είναι ένα  αναγκαίο βήμα για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δύναμη  των εργαζόμενων στον  κλάδο», είπε η Κ. Κούνεβα. Τόνισε ότι προϋπόθεση κάθε βήματος για να πάψει να είναι αόρατος ο κλάδος και οι εργαζόμενοι σ’ αυτόν είναι η ένταξή τους στα σωματεία, και υπογράμμισε ότι το σωματείο των εργαζόμενων στον Ευαγγελισμό, υπερβαίνοντας τις τεχνητές διακρίσεις μονίμων και προσωρινών, έχει ανοίξει τις πόρτες τους και  στις εργαζόμενες στην καθαριότητα, κι αυτό πρέπει να το μιμηθούν όλα τα σωματεία.

Την εκδήλωση -την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος του Left.gr Τάσος Γιαννόπουλος- άνοιξε η διοικήτρια  του Ευαγγελισμού κ. Νάγια Μητσάκη, η οποία περιέγραψε  τις προσπάθειες του νοσοκομείου να επιτύχει  την απομάκρυνση των εργολάβων και την υπογραφή συμβάσεων εργασίας απευθείας με τις εργαζόμενες στην καθαριότητα, παρά τις αντιδράσεις  και τις αλλεπάλληλες δικαστικές  προσφυγές. Η κ. Μητσάκη προανήγγειλε επέκταση των συμβάσεων και στους κλάδους της καθαριότητας και της φύλαξης.

Παρεμβαίνοντας  ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στον Ευαγγελισμό κ. Ηλίας  Σιώρας κατήγγειλε την εκδήλωση «ως κομματική»  και προέβαλε  τη  θέση του σωματείου για πλήρη αποκατάσταση των  εργασιακών σχέσεων στην  καθαριότητα με δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας και με πλήρη εργασιακά  δικαιώματα. Η Κ. Κούνεβα απάντησε στην κριτική του σωματείου τονίζοντας ότι την εκδήλωση την διοργάνωσε η ίδια σε συνεργασία με το νοσοκομείο και σ’ αυτήν είχαν προσκληθεί όλοι, συμπεριλαμβανομένου του σωματείου, και είχαν την ευκαιρία να προβάλουν τη θέση τους, όπως άλλωστε έγινε.

Την ανάγκη αναγνώρισης και πιστοποίησης των επαγγελμάτων ανέλυσε  η κ. Αγγελική Αθανασούλη, προϊσταμένη πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων του ΕΟΠΠΕΠ. Η κ. Αθανασούλη παρουσίασε  τη μεθοδολογία με την οποία καταρτίζεται  το περίγραμμα ενός επαγγέλματος σύμφωνα  με το ευρωπαϊκό και το εθνικό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων. Παίρνοντας, μάλιστα, αφορμή την καταγγελία ενός εργαζομένου ότι  εργολάβος αρνείται να του πιστοποιήσει 13 χρόνια απασχόλησης στη συγκεκριμένη ειδικότητα, η κ. Αθανασούλη τόνισε: «Αυτή ακριβώς είναι η χρησιμότητα της πιστοποίησης  των επαγγελματικών προσόντων, βοηθά τον εργαζόμενο  να απεξαρτηθεί από τον εργοδότη και την αυθαιρεσία  του, γιατί μπορεί με ένα τίτλο να αποδείξει και  την εμπειρία του και τις γνώσεις και δεξιότητές του σε ένα αντικείμενο».

Εκ μέρους του ΣΕΠΕ, ο ειδικός επιθεωρητής υγιεινής και ασφάλειας κ. Γεράσιμος Αραβαντινός περιέγραψε  τις βασικές προβλέψεις του νόμου για την ενημέρωση και  κατάρτιση των εργαζομένων στα θέματα εργασιακής ασφάλειας, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση του εργοδότη από την πρώτη μέρα πρόσληψης του  εργαζόμενου, πράγμα κρίσιμο για χώρους όπως τα νοσοκομεία, όπου η ασφάλεια των εργαζομένων συνδέεται στενά και με τη δημόσια υγεία.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας, Κώστας Ψυχογιός και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ενώ ο βουλευτής Σάκης Παπαδόπουλος, επικεφαλής της ΕΠΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι η διάσταση της αναγνώρισης και πιστοποίησης όλων των επαγγελμάτων που εμπλέκονται στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καθαριστριών, πρέπει  να ληφθεί στο σχέδιο νόμου για  την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που βρίσκεται υπό συζήτηση. Αναφερόμενος στο ερώτημα για το μέλλον των εργαζομένων στην καθαριότητα και τους άλλους τομείς, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η εκδίωξη των εργολάβων ήταν το πρώτο βήμα, αλλά ο τελικός στόχος είναι επαρκείς και μόνιμες θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται ότι η Κωνσταντίνα Κούνεβα νοσηλεύτηκε στον Ευαγγελισμό  επί ένα χρόνο  μετά την επίθεση εναντίον της τον Δεκέμβριο του 2008, και έχει  ιδιαίτερους δεσμούς με το προσωπικό του νοσοκομείου που τη στήριξε ολόπλευρα. Σήμερα,  στην εκδήλωση, εξέφρασε  για άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη της για  τη στήριξη αυτή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)