to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:01 | 20.10.2018

Διεθνή

ΠΓΔΜ: Εγκρίθηκε η πρόταση Ζάεφ - Ξεκινάνε οι διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε χτες το βράδυ την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας.


Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε χτες το βράδυ την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών και έτσι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της διαδικασίας.

Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Με την αλλαγή του ονόματος θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι μια ιστορική ημέρα για την χώρα μας. Μαζί γράψαμε ιστορία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο. 

«Το ταξίδι μας για ένα καλύτερο μέλλον, για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ξεκίνησε. Επίκειται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την εναρμόνιση των τροπολογιών του Συντάγματος. Θα εργαστούμε για τη συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενότητα», ανέφερε ο Ζάεφ.

«Το κοινοβούλιο ακολουθώντας την θέληση του λαού μας, με πλειοψηφία 2/3 εξασφάλισε να διαβούμε τις ανοικτές πύλες προς τις μεγαλύτερες ενώσεις της δύσης και του κόσμου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ο Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε όλους τους βουλευτές γι΄ αυτήν τη ιστορική όπως τη χαρακτήρισε απόφαση . «Ιδιαιτέρως θέλω να συγχαρώ τους βουλευτές από τις τάξεις του VMRO –DPMNE που επέδειξαν θάρρος , έβαλαν πάνω από το κομματικό συμφέρον το συμφέρον της χώρας και ψήφισαν ΝΑΙ» είπε ο Ζάεφ.

Ξεκινάνε οι διαδικασίες αναθεώρησης

Μετά από την έγκριση από την Βουλή της ΠΓΔΜ της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ η σχετική διαδικασία περνά στα επόμενα στάδια.

Πλέον, η κυβέρνηση θα προετοιμάσει τις επόμενες ημέρες τα σχέδια συνταγματικών τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120). Στη συνέχεια, τα εν λόγω σχέδια τίθενται σε δημόσια διαβούλευση και ακολούθως η κυβέρνηση αναλαμβάνει να συντάξει τα τελικά κείμενα των τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120). Η όλη διαδικασία υπολογίζεται να υπερβεί τους τρεις μήνες.

Το VMRO-DPMNE διέγραψε επτά βουλευτές του

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE αμέσως μετά την χθεσινοβραδυνή ψηφοφορία στην Βουλή, διέγραψε από τις τάξεις του τους επτά βουλευτές του που ψήφισαν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 


Οι αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά

«Συγχαρητήρια φίλε μου Ζόραν Ζάεφ! Η αποψινή ψήφος είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κοινή μας επιτυχία. Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς ένα ειρηνικό μέλλον με ευημερία για τους λαούς μας!» αναφέρει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)