to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:40 | 19.10.2018

Διεθνή

«Η κυβέρνηση Ζάεφ φέρεται να εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία»

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ορισμένα ΜΜΕ των Σκοπίων, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ φέρεται να έχει εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων, προκειμένου η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να προχωρήσει στα επόμενα στάδια. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μένει να αποδειχθεί στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί όταν ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.


Καθυστερεί εκ νέου η έναρξη της συνεδρίασης της Βουλής της ΠΓΔΜ, στην οποία εξετάζεται η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών. Αρχικά, η συνεδρίαση είχε οριστεί για τις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας) , όμως μετατοπίστηκε κατά τρεις ώρες. Ωστόσο, η συνεδρίαση αυτή της Βουλής δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης η συνεδριάση αναμένεται τελικά να ξεκινήσει στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδος).

O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εξερχόμενος πριν από λίγο του Κοινοβουλίου της χώρας, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή», προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος. «Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες» πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ορισμένα ΜΜΕ των Σκοπίων, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ φέρεται να έχει εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων, προκειμένου η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να προχωρήσει στα επόμενα στάδια. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μένει να αποδειχθεί στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί όταν ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το ΕΛΚ καλεί τους βουλευτές του VMPRO να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών

"Η αντιπολίτευση" στην πΓΔΜ "έχει μεγάλη ευθύνη για την πορεία της χώρας έναντι της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ, αυτές είναι κρίσιμες αποφάσεις για τις μελλοντικές γενιές" δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ, Τζόζεφ Ντολ, με ανάρτησή του στο Twitter, ενώ στα Σκόπια διεξάγεται από τη Δευτέρα σκληρή κοινοβουλευτική συζήτηση προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία με την Ελλάδα για την ονομασία, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στην ευρω - ατλαντική συμμαχία.

Οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, David McAllister και Eduard Kukan απευθύνουν επίσης την ίδια έκκληση. Οι βουλευτές της πΓΔΜ "έχουν βασική ευθύνη στην καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας", αναφέρουν σε νότα, προτρέποντας τους σκοπιανούς πολιτικούς - σε αυτή τη στιγμή αδιεξόδου και αντιπαράθεσης - να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να εκμεταλλευτούν «αυτή τη μοναδική ευκαιρία για την εποικοδομητική οικοδόμηση του ευρω - ατλαντικού μέλλοντος» των Σκοπίων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ύστατη έκκληση Ζάεφ: Ας πούμε «ναι» στην ευκαιρία

Με μηνύματά του στα κοινωνικά δίκτυα, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ απευθύνθηκε στους βουλευτές της εθνικιστικής αντιπολίτευσης καλώντας τους να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης στην κρίσιμη ψηφοφορία που αναμένεται να γίνει σήμερα στη Βουλή της ΠΓΔΜ, ενώ η ηγεσία του VMRO-DPMNE επέμεινε στη γραμμή της απόρριψης της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Ας πούμε 'ναι' στην ευκαιρία που έχει σημασία» έγραψε ο Ζάεφ στο Facebook, σημειώνοντας ότι η Ιστορία πάντοτε θυμάται τις σωστές αποφάσεις. Με άλλο μήνυμά του στο Twitter, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι «όλοι οι βουλευτές έχουν το ιστορικό καθήκον απέναντι στους πολίτες να ανοίξουν τον δρόμο της Μακεδονίας προς τη σταθερότητα και την οικονομική ευημερία. Ο δρόμος αυτός είναι το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. μέσω του διαλόγου με την Ελλάδα».

Μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε διαπιστωθεί μετατόπιση βουλευτών του VMRO-DPMNE από την επίσημη κομματική γραμμή. Για να προχωρήσει η διαδικασία αλλαγής του συντάγματος, απαιτείται πλειοψηφία 2/3 (80 εδρών) στη σημερινή ψηφοφορία, ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών με τα αλβανικά κόμματα ελέγχει 72 από τις 120 έδρες της Βουλής.

"Είναι εφικτή η αναγκαία πλειοψηφία"

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Τόμισλαβ Τούντεβ εξέφρασε χθες την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί η αναγκαία πλειοψηφία στη Βουλή κατά τη σημερινή ψηφοφορία, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση είναι αναπόφευκτες οι πρόωρες εκλογές. Ο Τούντεβ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον αρχηγό του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι ότι επιδεικνύει αντιδυτική συμπεριφορά και συγκρούεται με τους στρατηγικούς εταίρους της χώρας, ενώ «είναι χειρότερος» από τον προκάτοχό του, τον Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος στα Σκόπια είναι ότι μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση κατονόμασαν προχθές μια βουλευτή του συνασπισμού της αντιπολίτευσης ότι δήθεν σκοπεύει να ψηφίσει υπέρ των συνταγματικών αλλαγών προκειμένου να αποφύγει ο γιος της τη φυλακή για υπόθεση διαφθοράς.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)