to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:24 | 17.10.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Ξενοφοβικές αντιδράσεις σε Σκούταρι και Αιανή για τη φοίτηση των προσφυγόπουλων

«Την Παρασκευή τα σχολεία θα ανοίξουν για όλα τα παιδιά. Αποτελεί συνταγματική μας υποχρέωση η εκπαίδευση όλων των παιδιών που ζουν στην ελληνική επικράτεια», δήλωσε Στο Κόκκινο ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας Ξ. Παπασταμόπουλος


 

Ξενοφοβικές αντιδράσεις σχετικά με τη φοίτηση προσφυγόπουλων στα σχολεία στο Σκούταρι Σερρών και την Αιανή Κοζάνης εκφράζει μειοψηφία γονέων με ξεκάθαρα ρατσιστικά επιχειρήματα επιχειρώντας να δημιουργήσουν ζήτημα για το συνταγματικό δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση και μάλιστα σε περιοχές όπου οι πρόσφυγες έχουν ενταχθεί κανονικά στην κοινωνίες των δύο πόλεων.

Στο Σκούταρι Σερρών οι συζητήσεις για την φοίτηση των προσφυγόπουλων ξεκίνησαν τον Σεπτέμβρη όπου με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών μαζί με τους συντονιστές εκπαίδευσης, τους εκπαιδευτικούς και τη διευθύντρια του σχολείου σε σχετική συνάντηση ενημέρωσαν τους γονείς για τα μόλις 10 προσφυγόπουλα που θα φοιτήσουν στα πρωινά τμήματα του δημοτικού σχολείου και στις τάξεις ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής Ένταξης Προσφύγων).

«Εμείς τους ενημερώσαμε τι πρέπει να γίνει, δεν υπήρξε κάποια αντίδραση τότε. Πριν 15 μέρες πραγματοποιήθηκε μια γενική συνέλευση γονέων όπου εκφράστηκαν διαφωνίες και ανησυχίες που είχαν να κάνουν με ανυπόστατα ζητήματα, όπως αν τα υπόλοιπα παιδιά θα γίνουν μουσουλμάνοι, αν έχουν κάνει εμβόλια,  αν κινδυνεύει ο ψυχισμός των μαθητών κ.α. Εκεί προσπαθήσαμε να απαντήσουμε στις ανησυχίες των γονέων και φύγαμε με την εντύπωση ότι τα πράγματα θα κυλούσαν ομαλά» αναφέρει ο Ξενοφώντας Παπασταμόπουλος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης.

Την επόμενη εβδομάδα οι εξελίξεις άρχισαν να προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία καθώς μια μειοψηφία γονέων διακινούσε έντυπο στο Σκούταρι που καλούσε τους γονείς να απαντήσουν αν δέχονται ή όχι τους πρόσφυγες και άρχισαν να συλλέγουν υπογραφές ενάντια στην φοίτηση των παιδιών. Στη συνέχεια έστειλαν υπόμνημα –εξώδικο στον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας το οποίο κοινοποιήθηκε στον δήμαρχο και στον αντιπεριφερειάρχη Σερρών στο οποίο δηλώνουν ότι από την φοίτησή των παιδιών κινδυνεύει το σχολείο να μετατραπεί σε… «προσφυγικό» και ότι δεν θέλουν ούτε τώρα αλλά ούτε και ποτέ να φοιτήσουν προσφυγόπουλα στο σχολείο του Σκουτάρεως! Προτείνουν μάλιστα έναν πλήρη εγκλωβισμό των μικρών παιδιών στη δομή φιλοξενίας με τάξεις που θα φτιαχτούν εκεί χωρίς να έχουν επαφή με την κοινωνία.

«Σας επισημαίνουμε ότι ο ψυχισμός των παιδιών τόσο των δικών μας όσο και των μαθητών που προγραμματίζεται να φοιτήσουν είναι ευαίσθητος και η ξαφνική εισδοχή τους σε ένα περιβάλλον που δεν έχει προετοιμαστεί για αυτό θα προξενήσει ασφαλώς προβλήματα και στα παιδιά μας και στα παιδιά των προσφύγων. Αντιλαμβάνεστε ότι οι μαθητές αυτής της ηλικίας  εκλαμβάνουν το νέο και το άγνωστο με έναν δικό τους τρόπο που ποικίλλει και δεν μπορεί να προβλεφθεί και τρομάζουμε στη σκέψη ότι ένα πρωί θα εισέλθουν στην αυλή του σχολείου δέκα νέοι μαθητές, χωρίς να έχει γίνει καμία ενημέρωση στα παιδιά μας για αυτούς» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενό του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Σκουτάρεως προς την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Να σημειωθεί ότι τα δέκα μόλις παιδιά που θα φοιτήσουν στην τρίτη και στην τετάρτη τάξη του δημοτικού προέρχονται από την δομή φιλοξενίας προσφύγων στις Σέρρες και είναι Κούρδοι πρόσφυγες Γεζίντι. Ήδη σε διάφορα δημοτικά και Γυμνάσια σχολεία των Σερρών εντάχθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια 350 παιδιά στις 3 βαθμίδες χωρίς κανένα πρόβλημα με την κοινωνία της περιοχής να τους αγκαλιάζει.

«Την Παρασκευή τα σχολεία θα ανοίξουν για όλα τα παιδιά. Αποτελεί συνταγματική μας υποχρέωση η εκπαίδευση όλων των παιδιών που ζουν στην ελληνική επικράτεια. Διαχρονική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας είναι ότι τα σχολεία είναι ανοιχτά για όλα τα παιδιά. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ομάδα στο Σκούταρι που δεν θέλει να εφαρμοστεί ο νόμος. Έγνοια μας είναι οι νέοι μαθητές να ενταχθούν στο νέο περιβάλλον να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να αφήσουν πίσω τον όλεθρο του πολέμου και τον ανηλεή πόλεμο που δέχθηκαν οι Γεζίντι από τους ISIS. Από την διαδικασία αυτή μόνο να κερδίσουν θα έχουν οι υπόλοιποι μαθητές και μαθήτριες καθώς μέσα από τα νέα τους βιώματα θα διευρύνουν τους ορίζοντές τους και θα αναπτύξουν το αίσθημα της συνύπαρξης» δηλώνει ακόμη ο κ. Παπασταμόπουλος τονίζοντας ότι τις επόμενες μέρες θα προσπαθήσουν να αμβλύνουν τις μεμονωμένες αυτές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γονείς έχουν ενημερωθεί ότι ενδεχόμενες διαμαρτυρίες δικές τους μόνο κακό θα προκαλέσουν στα δικά τους παιδιά καθώς το σχολείο πρέπει «να συνδέεται με την ηρεμία και το αίσθημα ασφάλειας». «Είμαστε σε μια φάση κανιβαλισμού της κοινωνίας και πρέπει να αναδείξουμε το σχολείο ως τόπο συναδέλφωσης και αλληλεγγύης. Το μήνυμα αυτό θέλουμε να περάσουμε και στους ντόπιους και στους πρόσφυγες μαθητές: ότι είμαστε λαός με πολύ τραυματικές εμπειρίες και δεν μπορώ να καταλάβω πως με μία γραμμή διαγράφουν αυτό το παρελθόν, στάση που δεν ταιριάζει ούτε στον πολιτισμό μας ούτε στην ιστορία μας» καταλήγει.

Αντιδρούν γονείς και στην Αιανή Κοζάνης

Στην Αιανή Κοζάνης φιλοξενούνται σε δομή της ΑΡΣΙΣ 35 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα κυρίως από Αφγανιστάν και Πακιστάν από τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός μετανάστευσης.

Από τα 35 παιδιά, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου δέκα θα φοιτήσουν σε τάξεις υποδοχής στα εσπερινά ΕΠΑΛ ενώ άλλα δέκα σε ΔΥΕΠ στο Γυμνάσιο της Αιανής. Τα υπόλοιπα αναμένεται να ενταχθούν το επόμενο διάστημα.

«Τα σχολεία για τα παιδιά αυτά θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει από χθες» εξηγεί μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο Κώστας Κωνσταντόπουλος Περιφερειακός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας αναφέροντας ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία και να ενταχθούν τα παιδιά αυτά ομαλά στα σχολεία.

Οι αντιδράσεις που υπήρξαν προήλθαν, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο από μεμονωμένους γονείς οι οποίοι σε συνέλευση  κατοίκων που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στην Αιανή υποστήριξαν πως οι  νεαροί πρόσφυγες δημιουργούν μια σειρά προβλημάτων. Στη συνέλευση συμμετείχε ο Σύλλογος Γυναικών, ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας.  «Πρόκειται για ανυπόστατα επιχειρήματα, μέχρι σήμερα η κοινωνία της Αιανής είχε αγκαλιάσει τους πρόσφυγες και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα» ξεκαθαρίζει ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας δηλώνοντας ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε σχέση με την φοίτηση των παιδιών αυτών στο σχολείο».

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τις επόμενες μέρες και μετά από νέες επαφές με τον σύλλογο διδασκόντων και γονέων οι όποιες αντιδράσεις και φόβοι θα έχουν καμφθεί.

Ακούστε τα όσα είπε για το θέμα ο Ξ. Παπασταμόπουλος μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά» και τους Απόστολο Λυκεσά και Ευγενία Χατζηγεωργίου 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)