to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Φραγμός στην ακροδεξιά

Η σύγχρονη ριζοσπαστική αριστερά καλείται σήμερα να αναλάβει πρωτοβουλίες για την δημιουργία ενός παλλαϊκού δημοκρατικού μετώπου, την επίτευξη κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών, που θα καταστούν ανάχωμα και φράγμα της επιστροφής των πολιτικών βρικολάκων του παρελθόντος, πρόσφατου και απώτερου


Το πρόσωπο του σύγχρονου φασισμού απέχει παρασάγγας  από αυτό του παρελθόντος, που γνώρισε ο κόσμος, σε όλα τα επίπεδα. Ο φασισμός της μαύρης μπότας, του περιβραχιόνιου με τον αγκυλωτό σταυρό, της έξαλλης και απάνθρωπης ρητορικής κατά παντός που διαφωνεί και αντιστέκεται στις κτηνώδεις ιδέες και θεωρίες του, της εξάλειψης από πρόσωπου γης του κατώτερου ανθρώπινου είδους, με βάση τη φρικαλέα θεωρία της αρίας φυλής, έδωσε τη θέση του τώρα στον ΄΄καθώς πρέπει΄΄ φασισμό. Τον φασισμό της γραβάτας, του ακριβού κοστουμιού, του ΄΄αντισυστημικού΄΄ πολιτικού που δήθεν μάχεται το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο και υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μεσαίων κοινωνικών τάξεων, του γνήσιου πατριώτη που υπεραγαπά την πατρίδα, τα συμφέροντα της οποίας επιβουλεύονται όλοι οι άλλοι και αυτός στέκεται εμπόδιο τους.

Τα κάποτε γραφικά ακροδεξιά πολιτικά μορφώματα που η ισχνή παρουσία τους και μόνο, έφερνε μνήμες και ρίγη τρόμου στους παλαιότερους συμπολίτες μας, σήμερα τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη διεκδικούν ρόλο αποφασιστικής σημασίας στην κεντρική πολιτική σκηνή. Μια ματιά στον Ευρωπαϊκό πολιτικό χάρτη, θα πείσει για το γεγονός ότι οι νοσταλγοί του Γερμανού φύρερ, όχι μόνο δηλώνουν παρών στις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις, αλλά και συγκυβερνούν σε κάποιες χώρες όπως η Αυστρία και η Ιταλία, με τα μεταλλαγμένα κόμματα της δεξιάς και της πάλε-ποτέ κεντροδεξιάς, που ασμένως υιοθέτησαν την ακροδεξιά φασίζουσα ατζέντα, προκειμένου να συγκρατήσουν, μάταια βέβαια, το κομματικό τους ακροατήριο που στρέφεται προς τα φασιστικά μορφώματα.

Οι ακραίες, νεοφιλελεύθερης έμπνευσης πολιτικές της Ε.Ε , της διαρκούς λιτότητας, της κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους, της αμφισβήτησης δικαιωμάτων και ελευθεριών που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες γενιών, αποτέλεσαν αναμφισβήτητα την κερκόπορτα εισόδου των φασιστικών και ακροδεξιών κομμάτων που ευαγγελίζονται, πάντα στο όνομα της σωτηρίας της πατρίδας και του έθνους, να ολοκληρώσουν την κτηνωδία που ξεκίνησε πριν εβδομήντα τόσα χρόνια ο ιδεολογικός τους πρόγονος. Η πολιτική μετάλλαξη των παραδοσιακών συντηρητικών κομμάτων στην Ευρώπη, η προσχώρησή τους σε ακραίες θέσεις σε μια σειρά ζητημάτων με κύρια αυτό του προσφυγικού, φούσκωσαν τα πανιά της ακροδεξιάς. Δεν προκαλεί πια εντύπωση το γεγονός ότι ομόσταβλοι της Μέρκελ και του Κυρ. Μητσοτάκη στο Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα στο Ευρωκοινοβούλιο είναι ο Σαλβίνι, ο Ορμπαν, ο Κούρτς και άλλοι αστέρες της ακροδεξιάς.

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις σύγχρονες αρνητικές εξελίξεις επωμίζονται και τα κάποτε κραταιά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, που υιοθέτησαν ως λύση στα σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα τις νεοφιλελεύθερες ιδέες και πρακτικές. Στη χώρα μας ζούμε ανάλογες διεργασίες  και ανακατατάξεις. Η σημερινή ΝΔ κυριευμένη από την ακροδεξιά της πτέρυγα με προεξάρχοντες το φασιστικό δίδυμο Γεωργιάδη, Βορίδη και άλλους ακραίους, αλλοιώνουν καίρια την πολιτική φυσιογνωμία και τις ιδρυτικές αρχές της ιστορικής συντηρητικής παράταξης, θυμίζοντας πολιτικό φορέα μεταξύ ΧΑ και ΛΑΟΣ. Η αμετροέπεια, η στείρα εμφυλιοπολεμική χωρίς σοβαρά επιχειρήματα και προγραμματική δέσμευση αντιπολίτευση, η εθνικιστική παραληρηματική καιροσκοπική έξαρση, τα καθημερινά fake news και η μισαλλόδοξη ρητορική, παραπέμπουν σε πολιτικά γκρουπούσκουλα και όχι σε σοβαρή πολιτική παράταξη.

Δυστυχώς μέχρι τώρα και για τον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο, την κεντροαριστερά, έως και την ριζοσπαστική αριστερά, ο δρόμος που επιλέγει η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν προμηνύει τίποτα θετικό. Η τυφλή αντισυριζική αντιπαράθεση, η μηδενιστική αποτίμηση για ότι θετικό συμβαίνει στην μεταμνημονιακή Ελλάδα, οι απαξιωτικοί και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, όπως και το ανεξήγητο προσωπικό μένος, τον μόνο που σήμερα ωφελεί είναι η ακροδεξιά ΝΔ.

Η σύγχρονη ριζοσπαστική αριστερά καλείται σήμερα να αναλάβει πρωτοβουλίες για την δημιουργία ενός παλλαϊκού δημοκρατικού μετώπου, την επίτευξη κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών, που θα καταστούν ανάχωμα και φράγμα της επιστροφής των πολιτικών βρικολάκων του παρελθόντος, πρόσφατου και απώτερου. Η παλινόρθωση του φασισμού σε όλες του τις εκδοχές στη χώρα μας και στην Ευρώπη πρέπει να αποτραπεί με οιοδήποτε κόστος. Συλλογικότητες, πρόσωπα, φορείς, κόμματα, όσοι ομνύουν στις δημοκρατικές ελευθερίες, την αλληλεγγύη, την κοινωνική και οικονομική για όλους πρόοδο, στον γνήσιο και άδολο πατριωτισμό, ας εμπλακούν άμεσα στο μεγάλο στοίχημα.

Η πατρίδα μας και η Ευρώπη πρέπει να κοιτάξουν μπροστά στο μέλλον και όχι να γυρίσουν  πίσω στο παρελθόν της φαιάς πανούκλας.

* Ο Γιάννης Τεκίδης είναι μελος της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)