to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:15 | 16.10.2018

Κοινωνία

Στο Α.Τ. Ομόνοιας η Όλγα Γεροβασίλη: «Τα μέτρα που θα λάβουμε θα γίνουν ορατά»

Στο Α.Τ. Ομονοίας και ο Κυρ. Μητσοτάκης - Συγκέντρωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, με αφορμή τη χθεσινή επίθεση - «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες», τόνισε η αρμόδια υπουργός σημειώνοντας ότι «όσοι προσπαθούν να κάνουν επικοινωνία με ζητήματα ασφάλειας είναι επικίνδυνοι»


(φωτογραφία: Καθημερινή)

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας, αλλά και όχι μόνο», δήλωσε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, αμέσως μετά την επίσκεψη της στο Τμήμα, όπου σημειώθηκε χτες το βράδυ η επίθεση με βόμβες μολότοφ, που προκάλεσε τον τραυματισμό τεσσάρων αστυνομικών και ζημιές σε μια κλούβα, 5 ΙΧ και τρία ακόμα υπηρεσιακά αυτοκίνητα.

Η υπουργός τόνισε ότι το πρόβλημα της ασφάλειας δεν είναι ποσοτικό, αλλά ποιοτικό και συντονισμού δυνάμεων, διαχώρισε τη συγκεκριμένη καταδρομική επίθεση από την ανακοίνωση χτες του νέου επιχειρησιακού σχεδιασμού της ΕΛΑΣ, «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.Α.Σ», υπογράμμισε ότι η Ομάδα ΔΕΛΤΑ που καταργήθηκε δεν είχε προσφέρει επί της ουσίας αποτελεσματικές υπηρεσίες στην καταπολέμηση τέτοιων επιθέσεων, ενώ απάντησε με σκληρά λόγια στις προηγούμενες δηλώσεις του αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επίσης είχε επισκεφθεί το ΑΤ Ομόνοιας.

«Όσοι προσπαθούν να κάνουν επικοινωνία με ζητήματα ασφάλειας είναι επικίνδυνοι», είπε η κ. Γεροβασίλη και συμπλήρωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης παίζει ένα τελευταίο χαρτί» και τον κάλεσε «στα ζητήματα ασφαλείας να σταθεί με μεγαλύτερη σοβαρότητα». Η κ. Γεροβασίλη εξέφρασε επίσης την πλήρη συμπαράσταση στους τραυματίες αστυνομικούς και ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση, ενώ τόνισε: «Είναι εξαιρετικά δύσκολο, είναι εξαιρετικά άσχημο να συμβαίνει αυτό. Το πρώτο μας ενδιαφέρει, είναι η ανθρώπινη ζωή και μετά όλα τα άλλα έπονται και αντιμετωπίζονται». Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη μετέβη στο ΑΤ Ομόνοιας μαζί με τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο, όπου είχαν συνάντηση με τον διοικητή του Τμήματος και άλλους αξιωματικούς, για περίπου μία ώρα, προκειμένου να ενημερωθούν λεπτομερώς για το περιστατικό και για τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα, καθώς και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο άμεσο μέλλον.

Η επίσκεψη της κ. Γεροβασίλη ήταν συνέχεια σειράς συναντήσεων και συσκέψεων που είχε από το πρωί στο γραφείο της, με αρμόδια στελέχη της ΕΛΑΣ, με τα οποία συζήτησε το σοβαρό συμβάν και το τι πρέπει να γίνει μετά από αυτό, ενώ οι συσκέψεις θα συνεχιστούν και το απόγευμα, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο πήγε αμέσως μετά την Ομόνοια. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την συνάντηση εργασίας στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας, η κ. Γεροβασίλη είπε: «Το αστυνομικό τμήμα το συγκεκριμένο βρίσκεται σε μία ευαίσθητη περιοχή με πολλές προκλήσεις, όχι εύκολες και ήρθαμε εδώ για να συζητήσουμε το τι συμβαίνει μέχρι σήμερα και το τι πρέπει να συμβεί περαιτέρω. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και τώρα που θα γυρίσουμε στο Υπουργείο, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτό το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα αλλά και όχι μόνο».

Σε ερώτηση αν έχουν συζητηθεί κάποια συγκεκριμένα μέτρα, η υπουργός απάντησε: «Μέχρι στιγμής έγινε η πρώτη σύσκεψη το πρωί θα συνεχίσουμε και το απόγευμα και τα μέτρα θα γίνουν ορατά». Για το αν εκτιμά ότι η επίθεση έχει σχέση με το σχέδιο «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.Α.Σ.», η κ. Γεροβασίλη ανέφερε: «Μην το μπερδεύουμε, το σχέδιο «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ.» δεν έχει να κάνει με τα συγκεκριμένα ζητήματα που αντιμετωπίζει και η περιοχή εδώ και το κέντρο της Αθήνας τα οποία βεβαίως αντιμετωπίζονται με διαφορετικούς τρόπους και είναι άλλου αντικειμένου. Το σχέδιο Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ. είναι ένα σχέδιο απέναντι στη μικροεγκληματικότητα». Συμπλήρωσε ότι «η πεζή περιπολία, η ορατή αστυνόμευση έρχεται κυρίως για να αποτρέψει και να αντιμετωπίσει επίσης στη συνέχεια μικροεγκληματικότητα».

Απαντώντας επίσης για το τι δυνάμεις θα έπρεπε να διατίθενται για την αντιμετώπιση επιθέσεων εναντίον αστυνομικών, με αφορμή και μια πρόσφατη επίθεση στο Πεδίο του Άρεως η υπουργός επεσήμανε: «Τα ζητήματα δεν είναι πάντα ποσοτικά, είναι και ποιοτικά. Τα ποσοτικά ζητήματα της αστυνομίας ξέρουμε ποια είναι και ξέρουμε και ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή. Είναι ζητήματα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία πολλά χρόνια, όπως ξέρετε. Προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε και θα τα αντιμετωπίσουμε. Περιστατικά υπάρχουν, σημασία έχει ποιος είναι ο σχεδιασμός στον τρόπο αντιμετώπισης ανάλογα με τη σοβαρότητα και την επικινδυνότητα του κάθε επεισοδίου».

Για την Ομάδα ΔΕΛΤΑ και αν σκέφτεται να την επαναφέρει, η υπουργός ανέφερε: «Θα θυμίσω σε όλους τις εποχές που η ομάδα ΔΕΛΤΑ δρούσε με τους συγκεκριμένους τρόπους, δεν είχαν λυθεί τα ζητήματα της Αθήνας, αντίθετα έχουμε ζήσει, έχουμε βιώσει όλοι μας πολύ δύσκολα και άσχημα περιστατικά στο κέντρο της Αθήνας όταν όλα αυτά λειτουργούσαν. 'Αρα αυτό το οποίο φταίει και πρέπει να αντιμετωπίσουμε δεν είναι η κατάργηση ή μη αλλά ο τρόπος δράσης των Σωμάτων, ο συντονισμός μεταξύ τους και μερικά άλλα ζητήματα πολύ σοβαρά».

Για τον κ. Μητσοτάκη είπε: «Ο κύριος Μητσοτάκης να θυμηθεί τα έργα επί των ημερών του. Ξέρετε ότι η αντιπολίτευση έχει παίξει όλα τα χαρτιά της κατάρρευσης της Κυβέρνησης και της κατάρρευσης της χώρας, όλα τα αφηγήματα έχουν ακυρωθεί. Ένα τελευταίο χαρτί παίζει ο κύριος Μητσοτάκης. Θα συνιστούσα στα ζητήματα ασφαλείας να σταθεί με μεγαλύτερη σοβαρότητα. Τα ζητήματα ασφαλείας είναι ευαίσθητα, σοβαρά και πρέπει να αντιμετωπιστούν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και αποφασιστικότητα την οποία διαθέτουμε. Όσοι προσπαθούν να κάνουν επικοινωνία με ζητήματα ασφάλειας είναι επικίνδυνοι».

«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του ΑΤ Ομόνοιας και όχι μόνο»

Έρευνες για το πώς και οι αστυνομικοί εκτελούν τα καθήκοντα τους, σε κάθε περίπτωση όπως τη χτεσινή επίθεση στο ΑΤ Ομόνοιας, ανακοίνωσε, πέραν των άλλων, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, κατά τις δηλώσεις της μετά την επίσκεψη της στο αστυνομικό τμήμα το μεσημέρι, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν τάχιστα οι απαραίτητες κινήσεις για να επανέλθει το αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες.

Όπως είπε η κ. Γεροβασίλη, συναντήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη στο αστυνομικό τμήμα, αλλά δεν μίλησαν, ενώ για το αν υπάρχουν ευθύνες για το χτεσινό συμβάν δήλωσε:

«Προφανώς όταν κάτι συμβαίνει κάτι φταίει. Για να το δει κάποιος όμως, όχι με τρόπο επικοινωνιακό αλλά ουσιαστικό, πρέπει να το δει εις βάθος. Αυτό ακριβώς κάνουμε σήμερα».

Σε ερώτηση τι πρέπει να αισθάνεται ο πολίτης όταν «δεν μπορούν να προστατευθούν τα αστυνομικά τμήματα» η υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε:

«Αυτό το οποίο παλεύουμε και θα παλέψουμε και θα το καταφέρουμε, είναι να επαναφέρουμε το αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη. Καταλαβαίνετε ότι μικρά, μεγαλύτερα, δυσκολότερα και ευκολότερα περιστατικά συμβαίνουν. Αυτό ακριβώς όμως, δεν αντιμετωπίζεται με λόγια. Αντιμετωπίζεται με πράξεις. Δεν αντιμετωπίζεται με κανενός τύπου επικοινωνιακή πολιτική».

Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή μέτρων από το υπουργείο η κ. Γεροβασίλη ανέφερε:

«Θα είμαστε άμεσοι και γρήγοροι σταδιακά».

Στην συνέχεια τόνισε ότι το υπουργείο το απασχολεί πολύ η ανασφάλεια των εργαζομένων και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να δούμε και αν ο κάθε εργαζόμενος στη θέση του κάνει τα καθήκοντά του... Υπάρχουν ζητήματα και πρέπει να δούμε αυτοί που υπάρχουν και πώς εκτελούν τα καθήκοντά τους κάθε φορά. Και θα αντιμετωπίσουμε και αυτό».

Σε διευκρινιστική ερώτηση αν θα γίνουν έρευνες για τη συμπεριφορά των αστυνομικών για το χθεσινό επεισόδιο, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε:

«Σε όλα θα γίνουν. Σε όλα τα επεισόδια θα γίνονται έρευνες για τη συμπεριφορά όλων... Και ημών συμπεριλαμβανομένων. 'Αρα όλων. Και των αστυνομικών».

Νωρίτερα, παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας, με αφορμή τη χθεσινή επίθεση, πραγματοποίησε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών ενώ, το εν λόγω Α.Τ. επισκέφθηκε, όπως προαναφέραμε, ο πρόεδρος της ΝΔ.  Εξερχόμενος από το Αστυνομικό Τμήμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε αναλυτικά τα εξής: «Εκφράζουμε την έμπρακτη συμπαρατάστασή μας στους άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, που στοχοποιούνται καθημερινά από οργανωμένες συμμορίες. Δεν υπάρχει ευημερία χωρίς ασφάλεια. Υποσχόμαστε ότι όλα αυτά τα φαινόμενα θα παταχθούν την επόμενη κιόλας ημέρα που θα μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός. Έπρεπε να γίνει αυτή η επίθεση για να ευαισθητοποιηθεί η πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ και να έρθει επιτέλους στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας. Περιμένουν να καούν κάποιοι αστυνομικοί για να ευαισθητοποιηθούν και να έρθουν εδώ».

Το βίντεο της ΕΡΤ για την επίθεση της Δευτέρας:

Αναλυτικά, όσα ανέφερε το χθεσινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ - ΜΠΕ για την επίθεση:

Περίπου πενήντα άτομα, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ, «φαίνεται να ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο», επιτέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας με βόμβες μολότοφ, πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας, στην οδό Βερανζέρου.

Αρχικά, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, τα άτομα αυτά, λίγο πριν από τις 21:00, έριξαν μολότοφ σε ένα βαν της Διεύθυνσης Αστυνομίας, που ήταν σταθμευμένο στη συμβολή της Γ' Σεπτεμβρίου με την Βερανζέρου, ενώ στη συνέχεια έκαναν επίθεση με βόμβες μολότοφ και διάφορα άλλα αντικείμενα στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας και αμέσως μετά εξαφανίστηκαν.

Από την επίθεση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα δύο αστυνομικοί, ενώ δύο ακόμη τραυματίστηκαν ελαφρά από σπασμένα τζάμια. Οι τέσσερις αστυνομικοί διακομίστηκαν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι από την επίθεση προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε 5 Ι.Χ αυτοκίνητα και 3 υπηρεσιακά οχήματα που ήταν σταθμευμένα στην οδό Βερανζέρου. Η αστυνομία διενεργεί εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

«Η επίθεση στο Α.Τ. Ομόνοιας αποτελεί άλλη μια θρασύτατη πρόκληση των κουκουλοφόρων που έχουν αποθρασυνθεί από την ανοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ». Αυτό ήταν το σχόλιο του Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας. «Αν δεν μπορούν οι κυρίες υπουργοί να τους μαζέψουν, ας τα μαζέψουν και να φύγουν. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στους τραυματίες αστυνομικούς» πρόσθεσε το ΚΙΝΑΛ.

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση κουκουλοφόρων στο ΑΤ Ομόνοιας, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων αστυνομικών, αναφέρει από την πλευρά του ο Περισσός. «Αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με τη λαϊκή πάλη και το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δίνουν άλλοθι σε όσους θέλουν να συκοφαντήσουν τους αγώνες του λαού και να επιβάλουν κλίμα αστυνομοκρατίας και καταστολής».

«Οι ΑΝΕΛ καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη χθεσινή δολοφονική επίθεση των γνωστών-άγνωστων κουκουλοφόρων στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας. Η χρήση βίας είναι φασιστική πράξη και καταφανώς αποκρουστική σε μια Δημοκρατία» τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θεόδωρος Τοσουνίδης, καταλήγοντας «εκφράζουμε τη θερμή συμπαράστασή μας στα στελέχη της Αστυνομίας που δίνουν καθημερινό αγώνα για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση στους τέσσερις αστυνομικούς που τραυματίστηκαν από την επίθεση».

Την απροθυμία της πολιτικής ηγεσίας να αντιμετωπίσει την κατάσταση ανομίας που επιδεινώνεται, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι. «Η ανοχή αποθρασύνει. Μετά τις επιθέσεις σε πρεσβείες και υπουργεία, κουκουλοφόροι επιτίθενται τώρα και στα πιο κεντρικά αστυνομικά τμήματα, όπως αυτό της Ομόνοιας» αναφέρεται χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «η χώρα μοιάζει ξέφραγο αμπέλι, έρμαιο στις διαθέσεις συμμοριών. Η αστυνομία, όπως καταγγέλλουν οι άνθρωποί της, λειτουργεί με τεράστιες ελλείψεις».

Και η ανακοίνωση του Ποταμιού καταλήγει: «Η πολιτική ηγεσία δείχνει απρόθυμη να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Η εικόνα γενικευμένης ανομίας δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας στους πολίτες. Αν δεν αντιμετωπιστεί το φαινόμενο τώρα, οι συνέπειες για την κοινωνία θα είναι ολέθριες και θα οδηγήσει σε ακραίες συμπεριφορές. Όταν οι αστυνομικοί νιώθουν ανασφαλείς, πώς θα νιώθουν ασφαλείς οι πολίτες;».

«Η ΛΑΕ υπογραμμίζει ότι ούτε ο κυβερνητικός αυταρχισμός και ο αυταρχισμός του συστήματος, ούτε ο χημικός πόλεμος κατά των κοινωνικών αγώνων, ούτε οι επιθέσεις των ΜΑΤ και η αστυνομοκρατία για την προστασία των βάρβαρων πλειστηριασμών, ούτε οι δικαστικές διώξεις των αγωνιστών μπορούν να αντιμετωπιστούν από επιθέσεις "κουκουλοφόρων" με μολότωφ σε αστυνομικά τμήματα», αναφέρει σε γραπτή της ανακοίνωση η ΛΑΕ, στη σκιά της επίθεσης στο Α.Τ Ομόνοιας.

«Δεν συμφωνούμε με αυτού του είδους τις επιθέσεις, ανεξάρτητα τους λόγους που επικαλούνται όσοι τις πραγματοποιούν, διότι τελικά το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να προσφέρουν διάτρητα "άλλοθι" και προσχήματα στις δυνάμεις του συστήματος για να ενισχύουν τις δυνάμεις καταστολής και να ξεκινούν νέες αστυνομικές επιχειρήσεις "σκούπας" και σχέδια σκληρότερου αυταρχισμού και μαζικών διώξεων», καταλήγει η ΛΑΕ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)