to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:52 | 31.03.2013

Πολιτική

Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς: Βίαιη κλιμάκωση του νεοφιλελεύθερου αυταρχισμού εναντίον της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας συνιστούν οι εξελίξεις στην Κύπρο

Ανακοίνωση του Προεδρείου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ)


Ολόκληρη η ανακοίνωση

Με την ευκαιρία της συνάντησής του στην Αθήνα, στις 27 Μαρτίου 2013, το Προεδρείο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εκφράζει την αλληλεγγύη του στον κυπριακό λαό και στον αγώνα του ενάντια στην επιβολή Μνημονίου λιτότητας. 

1. Οι εξελίξεις στην Κύπρο σηματοδοτούν μια νέα φάση στην Ε.Ε., που χαρακτηρίζεται από την ακόμη πιο βίαιη κλιμάκωση του νεοφιλελεύθερου αυταρχισμού εναντίον της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Η απόφαση για την Κύπρο είναι πιθανώς το νέο καθολικό σχέδιο για όλα τα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης. Το ΟΧΙ του Κυπριακού Κοινοβουλίου, που ήρθε σε αντίθεση με την υποχωρητική στάση του νέου δεξιού Προέδρου, κ.Αναστασιάδη, δέχθηκε άγρια επίθεση από την Ε.Ε. και την Τρόικα, οι οποίες απαίτησαν η επόμενη απόφαση να εγκριθεί χωρίς την ψήφο του Κοινοβουλίου.  

2. Την ίδια στιγμή, η απόφαση για την Κύπρο είναι κοινωνικά και οικονομικά καταστροφική: οι προβλέψεις μιλούν για τη “βίαιη προσαρμογή” του κυπριακού λαού στη φτώχεια, λόγω της απώλειας 20% του κυπριακού ΑΕΠ μέσα στους επόμενους έξι μήνες. 

3. Η ξαφνική “αποφασιστικότητα” της ηγεσίας της Ε.Ε. να αγωνιστεί ενάντια στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι υποκριτική. Αν η ηγεσία της Ε.Ε. πραγματικά επιθυμούσε να αγωνιστεί ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και την φοροδιαφυγή, θα έπρεπε να είχε αποδεχτεί τα διαχρονικά αιτήματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων για την κατάργηση των φορολογικών παραδείσων και των  off-shore εταιριών, και την επιβολή φορολογίας στην κυκλοφορία των μεγάλων κεφαλαίων.  

4. Η κλιμάκωση της νεοφιλελεύθερης επίθεσης στο όνομα του “ευρωπαϊσμού” ωθεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στο σωβινισμό, τον δεξιό εξτρεμισμό και τον “αντι-πολιτικό” λαϊκισμό. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά στέκεται σταθερά ενάντια στην καταστροφή της Ευρώπης, που επιχειρείται από την ηγεσία της Ε.Ε. και τις νεοφιλελεύθερες εθνικές κυβερνήσεις, και κλιμακώνει τον  αγώνα της για τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου αντίστασης και εναλλακτικής προοπτικής. Το ΟΧΙ του Κυπριακού Κοινοβουλίου, παρά το γεγονός ότι δεν συνοδεύτηκε από μια παραπέρα ήττα της στρατηγικής της λιτότητας, έχει ήδη προκαλέσει ρήγμα στην κυρίαρχη αφήγηση ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση. Ο αγώνας για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της λαϊκής κυριαρχίας πρέπει τώρα να κλιμακωθεί. Σε αυτή την κατεύθυνση, το ΚΕΑ στηρίζει το αίτημα του κυπριακού λαού  να αποφασίσει εκείνος αν επιθυμεί ή όχι την επιβολή του Μνημονίου της καταστροφής, μέσω δημοψηφίσματος.         

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)