to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:45 | 12.10.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Έ. Αχτσιόγλου: «Πολύ ανώτεροι του κατώτατου» οι μισθοί για νέους επιστήμονες με τα επιδοτούμενα προγράμματα

Με τα στοχευμένα προγράμματα που εξαγγέλθηκαν, σε συγκεκριμένους κλάδους που προβλέπει το αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο «η επιδότηση θα είναι της τάξης των 800 ευρώ για 50% του εργατικού κόστους, άρα θα μπορούν να δίνουν μισθούς της τάξης των 1.600 ευρώ σε έναν νέο επιστήμονα», είπε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου


Με τα στοχευμένα προγράμματα που εξαγγέλθηκαν, σε συγκεκριμένους κλάδους που προβλέπει το αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο «η επιδότηση θα είναι της τάξης των 800 ευρώ για 50% του εργατικού κόστους, άρα θα μπορούν να δίνουν μισθούς της τάξης των 1.600 ευρώ σε έναν νέο επιστήμονα», είπε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Αντίστοιχα προγράμματα και για νέους επιστήμονες στο Δημόσιο. «Είμαστε πια κοντά» στον στόχο η ανεργία να έχει υποχωρήσει στο 17% στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης, όπως εκτίμησε η ίδια.

«Με τα τελευταία δεδομένα, η ανεργία είναι πλέον στο 19%, οι άνεργοι έχουν πέσει κάτω από τις 900.000, έχουμε πολύ σημαντική μείωση της τάξης των επτά ποσοστιαίων μονάδων από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση, καθώς συνολικά δημιουργήθηκαν πάνω από 320.000 θέσεις εργασίας», είπε η κ. Αχτσιόγλου.

«Η μείωση είναι πια σταθερή και μόνιμη, κατά συνέπεια η εκτίμησή μας ότι εντός της τετραετίας του κυβερνητικού έργου η ανεργία θα έχει πέσει περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες είναι πλέον πολύ κοντά στην πραγματικότητα», όπως εκτίμησε.

Σε διευκρινιστική ερώτηση εάν αισιοδοξεί ότι τον Οκτώβριο του 2019 η ανεργία θα έχει υποχωρήσει στο 17%, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι «οι εκτιμήσεις για την Άνοιξη του 2019 τόσο οι δικές μας όσο και της Κομισιόν μιλούν για ανεργία κοντά στο 18%, άρα είμαστε κοντά πια σε αυτούς τους στόχους», όταν -όπως θύμισε- «το 2013 είχε φτάσει στο δυσθεώρητο 28%, μετά την πολύ μεγάλη απορρύθμιση που έγινε».

Με τα νέα προγράμματα, μισθοί πολύ υψηλότεροι του κατώτατου για νέους επιστήμονες

Για τις εξαγγελίες σειράς προγραμμάτων που θα καλύψουν περίπου 88.500 άνεργους πριν από μερικές ημέρες, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι «το καινοτόμο στοιχείο είναι ότι ορισμένα από αυτά απευθύνονται αποκλειστικά στους νέους με υψηλά προσόντα και εγγυώνται μισθούς πολύ ανώτερους του κατώτατου μισθού».

Ανέφερε ως παράδειγμα την επιδότητη επιχειρήσεων συγκεκριμένων παραγωγικών κλάδων που έχουν προσδιοριστεί στο νέο αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο, «η επιδότηση θα είναι της τάξης των 800 ευρώ προκειμένου να καλύψουν το 50% του εργατικού κόστους, άρα θα μπορούν να δίνουν μισθούς της τάξης των 1.600 ευρώ σε έναν νέο επιστήμονα. Δημιουργούμε πλέον θέσεις εργασίας ετήσιας διάρκειας που θα μπορούν να δίνουν μισθούς πολύ υψηλότερους του κατώτατου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, για την επιδότηση επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, αφορά 10.000 ανέργους.

Παρόμοιο πρόγραμμα υπάρχει και για το Δημόσιο, «για 5.500 ανέργους. Θα δίνονται στους νέους επιστήμονες μισθοί πολύ ανώτεροι του σημερινού κατώτατου, δηλαδή περίπου 1.200 ευρώ, προκειμένου να συμβάλλουν σε μία σειρά από δράσεις του Δημοσίου με πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα: σημαντικός αριθμός θα εργαστεί στην ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ. Καταλαβαίνετε ότι ταυτόχρονα με την δημιουργία θέσεων εργασίας με υψηλούς μισθούς, ταυτόχρονα παράγουμε πάρα πολύ αναγκαίο έργο στη δημόια διοίκηση για την αναβάθμισή της», τόνισε η κ. Ατχιόγλου.

Παράλληλα, συνεχίζεται η υλοποίηση του μίγματος προγραμμάτος που υπήρχαν και ξεκινούν και νέα, σε δύο άξονες: τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας κυρίως για μακροχρόνια άνεργους μεγαλύτερης ηλικίας χαμηλών προσόντων, αλλά και στοχευμένης κατάρτισης για νέους που δεν έχουν υψηλά προσόντα.

Ακούστε το ηχητικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)