to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Θριάσιο: Το «δίκαιο» των εργολάβων και οι καταγγελίες των εργαζομένων

Οι καταγγελίες των εργαζομένων φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τα δικαστικά “μπλόκα” στην εφαρμογή του νόμου για την εκδίωξη των εργολάβων από το δημόσιο


Ούτε μία, ούτε δύο αλλά πέντε προσωρινές διαταγές (και συνολικά οκτώ δικαστικές αποφάσεις), με τις οποίες “πάγωσε” η προσπάθεια να συναφθούν ατομικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους σε καθαριότητα, φύλαξη και εστίαση, βρήκε απέναντί της η διοίκηση του “Θριάσιου” νοσοκομείου, τα τελευταία 2 χρόνια.

Όπως σημειώνει στο Left.gr ο διοικητής του νοσοκομείου Κωνσταντίνος Παλαιορούτης, το Θριάσιο συγκαταλέγεται στα νοσοκομεία που επιχείρησαν, ακολουθώντας την πολιτική της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, να αξιοποιήσουν τη νομοθετική ρύθμιση, η οποία ψηφίστηκε το 2016 και η οποία προβλέπει τη δυνατότητα σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου (μέχρι και 24 μήνες) από όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα για τις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης και ιματισμού (για την ασυδοσία των εργολάβων διαβάστε αναλυτικά το σχετικό αφιέρωμα του Left.gr).

Μέσω αυτής της ρύθμισης, σε αρκετές περιπτώσεις (μεταξύ αυτών και περίπου 70 νοσοκομεία), με εμβληματικότερη αυτή του “Ευαγγελισμού”, επανήλθε σε μεγάλο βαθμό η νομιμότητα στους κλάδους αυτούς, στους οποίους οι εργασιακές σχέσεις είχαν μετατραπεί σε σχέσεις άγριας εκμετάλλευσης. Παράλληλα, εξοικονομήθηκαν σημαντικά ποσά τα οποία μέχρι πρότινος κατέληγαν στις τσέπες των εργολάβων - μεσαζόντων, χωρίς οι υπηρεσίες να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των νοσοκομείων. 

Αλλού, όπως στο Θριάσιο, οι εργολάβοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και κατάφεραν να δώσουν παράταση στη διαιώνιση του καθεστώτος απομύζησης του δημόσιου χρήματος.

“Αν οι περίπου 130 εργαζόμενοι στις 3 αυτές υπηρεσίες του νοσοκομείου προσλαμβάνονταν με τις ατομικές συμβάσεις που ήδη είχαμε ετοιμάσει” δηλώνει ο κ. Παλαιορούτης, “το Θριάσιο θα εξοικονομούσε από 30.000 μέχρι 40.000 ευρώ μηνιαίως. Σε κάθε μας απόπειρα να προχωρήσει η διαδικασία, βρίσκαμε απέναντί μας δικαστικές αποφάσεις. Ίδιο ήταν το αποτέλεσμα και σε κάθε αίτηση αναστολής των προσωρινών διαταγών και, ως εκ τούτου, η καθαριότητα, η φύλαξη και η εστίαση παραμένουν στην ευθύνη των εργολαβικών εταιρειών που υπήρχαν και μέχρι πρόσφατα στο Θριάσιο”. 

Πριν μερικές τις ημέρες ήρθε στη δημοσιότητα η καταγγελία του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο, σύμφωνα με την οποία,οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στην εστάση, λόγω της συστηματικής καθυστέρησης στις πληρωμές από την εργολαβική εταιρεία “ΑΡΙΑΝΘΗ ΕΠΕ”, παραμένουν απλήρωτοι για το μήνα Αύγουστο, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Αντίστοιχα, οι εργολαβικές καθαρίστριες δεν έχουν πληρωθεί το επίδομα αδείας, ενώ, όπως καταγγέλλουν οι ίδιες οι καθαρίστριες, η εργολαβική εταιρεία “ΑΝΟΔΙΚΗ” απασχολεί λιγότερους εργαζόμενους από ότι προβλέπει η σύμβαση της με το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται εργαζόμενοι να δουλεύουν πολλές φορές ένδεκα και δώδεκα μέρες χωρίς ρεπό ή να τους στερείται η αργία της 15ης Αυγούστου.

“Από την πλευρά μας πιέζουμε με κάθε τρόπο προκειμένου να πληρώνονται οι εργαζόμενοι κάθε μήνα, χωρίς καμία καθυστέρηση και περικοπή", υπογραμμίζει σχετικά ο κ. Παλαιορούτης.  “Όσο δε, αφορά, παραβατικές συμπεριφορές, οι εταιρείες ελέγχονται σε μηνιαία βάση για τα πεπραγμένα τους από τις υπηρεσιακές επιτροπές του νοσοκομείου και έχουν, μάλιστα, επιβληθεί πρόστιμα τόσο στην εταιρεία φύλαξης όσο και σε αυτήν την εστίασης, ενώ, σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2018 για την εταιρεία "ΑΝΟΔΙΚΗ", προκειμένου να διαπιστωθεί αν ισχύει η καταγγελία ότι απασχολεί λιγότερο προσωπικό από το συμφωνηθέν”, αναφέρει.

Πλήγμα για το δημόσιο συμφέρον

Την ίδια στιγμή, το σωματείο των εργαζομένων στο Θριάσιο στέκεται δίπλα στους εργολαβικούς εργαζόμενους. “Πάντα πιέζαμε τις εταιρείες αυτές και την εκάστοτε διοίκηση ώστε, κατά την εναλλαγή των εργολάβων, να μένει πάντα το ίδιο προσωπικό και να τηρούνται σε μεγάλο βαθμό όλα τα εργασιακά δικαιώματα”, επισημαίνει στο Left.gr o Παναγιώτης Παντέλης, εργαζόμενος στο Θριάσιο, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων και αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

“Παρά την αντίθεση του συνδικαλιστικού κατεστημένου, προσπαθούμε να εντάξουμε και τους εργαζόμενους των εργολαβικών συνεργείων στο σωματείο. Στις προηγούμενες εκλογές, πριν περίπου 2 χρόνια ψήφισαν περίπου 40 εργολαβικοί εργαζόμενοι και ελπίζουμε στις επόμενες να συμμετάσχουν ακόμα περισσότεροι”.

“Οι δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν τους εργολάβους, με το πρόσχημα ότι με τις ατομικές συμβάσεις θα πληττόταν ο “ανταγωνισμός”, στρέφονται σαφέστατα εναντίον του δημοσίου συμφέροντος, δεδομένου ότι τα νοσοκομεία εξοικονομούν πόρους ενώ και οι εργαζόμενοι σε βασικές τους υπηρεσίες απολαμβάνουν καλύτερες και ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας”, προσθέτει ο κ. Παντέλης καλώντας όλες τις διοικήσεις να ασκούν πιέσεις και να εκμεταλλεύονται κάθε παραβίαση ή βλαπτική μεταβολή των συμβάσεων από τις εργολαβικές εταιρείες (όπως η “συνήθεια” να απασχολούν λιγότερο προσωπικό από το προβλεπόμενο ή να καθυστερούν επί μακρόν τις πληρωμές) προκειμένου “να τις βγάζουν εκτός παιχνιδιού”. 

“Η προσπάθεια και η πολιτική επιλογή της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι δεδομένη”, θεωρεί ο κ. Παντέλης, αλλά, “μιλάμε για ένα πεδίο κερδοσκοπίας, αλλά και ανάπτυξης πελατειακών σχέσεων, το οποίο δύσκολα θα μπορούσε να καθαρίσει αναίμακτα και χωρίς τις λυσσαλέες αντιδράσεις όσων επωφελούνται για δεκαετίες από αυτό”.

Σίγουρα, πάντως, χαμένοι από το καθεστώς αυτό, όπως αποδεικνύει και η περίπτωση του Θριασίου, παραμένουν οι εργαζόμενοι.

Πηγές του υπουργείου αναφέρουν στο Left.gr ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στέκεται στο πλευρό της διοίκησης του νοσοκομείου και των εργαζομένων, όπως κάνει σε κάθε περίπτωση νοσοκομείου που επιχειρείται η εφαρμογή του προαναφερθέντος νομοθετικού πλαισίου, ενός πλαισίου που είναι ωφέλιμο τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τα νοσοκομεία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)