to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:20 | 08.10.2018

Πολιτική

Δημ. Μπίρμπας στο Left.gr: Θα ολοκληρώσουμε την πορεία για το Αιγάλεω της κοινωνικής αλληλεγγύης και της συμμετοχής

Καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019, το Left.gr εγκαινιάζει μία σειρά συνεντεύξεων με υποψηφίους δημάρχους που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι μπαίνουν στη μάχη αυτή με συγκεκριμένες προτεραιότητες για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες.


Η βασική πολιτική κατεύθυνση που έχει διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά το πεδίο της αυτοδιοίκησης συνίσταται στη συγκρότηση ευρέων συμμαχικών συνδυασμών που θα διεκδικήσουν την πλειοψηφία και τη διοίκηση των δήμων με σαφή πολιτικά και προγραμματικά χαρακτηριστικά: Το μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, η υπεράσπιση και η διεύρυνση της δημοκρατίας, η συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, η καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς είναι οι βασικοί άξονες του πλαισίου, με σεβασμό στις τοπικές ιδιαιτερότητες και διαφορές. 

Ένας από αυτoύς τους συνδυασμούς είναι και η “Ανάπλαση Αιγάλεω”, η οποία το 2014, με επικεφαλής τον Δημήτρη Μπίρμπα, αναδείχθηκε στη διοίκηση του Δήμου και θέλει να επαναλάβει το ίδιο και το 2019, ώστε “να προχωρήσει το σχέδιο για ένα Αιγάλεω της κοινωνικής αλληλεγγύης, της δημοκρατικής συμμετοχής και της βιώσιμης ανάπτυξης”.

Ο Δημ. Μπίρμπας περιέγραψε στην κάμερα του Left.gr και τον Άγγελο Καλοδούκα τα πεπραγμένα της διοίκησής του, τους στόχους για την επόμενη θητεία, σε περίπτωση νίκης στις εκλογές, αλλά και τις θέσεις για τα ζητήματα που απασχολούν συνολικά την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Αυξημένες παροχές με ελάχιστο κόστος για τους δημότες

Ο κ. Μπίρμπας στάθηκε ιδιαίτερα στην υλοποίηση της εξαγγελίας του για γενναία αύξηση στις κοινωνικές δαπάνες και τόνισε μεταξύ άλλων ότι μειώθηκαν κατά 5% τα δημοτικά τέλη στο Αιγάλεω, τα οποία είναι τα μικρότερα σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

“Αν ο δήμος μας είχε τα ίδια τέλη με άλλο, γειτονικό, δήμο, θα είχαμε περισσότερα ανταποδοτικά, αλλά κάναμε την πολιτική επιλογή λόγω κρίσης να μην επιβαρύνουμε τους δημότες μας”, επισημαίνει με νόημα ο κ. Μπίρμπας. 

Αναφέρθηκε στα έργα και τις δράσεις της τελευταίας τετραετίας, με εμβληματικότερα την ανακατασκευή του 45% του οδικού δικτύου της πόλης αλλά και την επαναλειτουργία του παλιού θερινού κινηματογράφου “Τιτάν”.

Στο πλευρό των προσφύγων

Ο κ. Μπίρμπας αναφέρθηκε και στην στήριξη, από πλευράς του Δήμου Αιγάλεω, των προσφύγων, μέσω της συμμετοχής του Δήμου στον καθαρισμό και την ενίσχυση του Ελαιώνα αλλά και μέσω της στήριξης του καταυλισμού στον Σκαραμαγκά.

“Επίσης, υποδεχθήκαμε με χαρά τα προσφυγόπουλα στα σχολεία και δεν υπήρξαν εντάσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας, λόγω και του προσφυγικού χαρακτήρα του Αιγάλεω”, προσθέτει ο κ. Μπίρμπας.

Ελαιώνας, ένας αναπτυξιακός πόλος για το Αιγάλεω

Αναφερόμενος στην επικείμενη δημιουργία του κεντρικού σταθμού υπεραστικών λεωφορείων στον Ελαιώνα, στην οποία θα συμμετέχει και ο δήμος, σχολίασε ότι αυτό το σχέδιο “θα αλλάξει όλη τη μορφή της πόλης” ενώ, παράλληλα, ο δήμος εκπονεί “σχέδιο αξιοποίησης εγκαταστάσεων που θα περιέλθουν σε αυτόν” και θέτει ως στόχο να γίνει ο Ελαιώνας ένας αναπτυξιακός πόλος για το Αιγάλεω, σε συνδυασμό με τη ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής (Ιερά Οδός, Μπαρουτάδικο, Βυζαντινός ναός του 13ου αιώνα στο ΤΕΙ Αθηνών κ.α.).

Υπέρ της απλής αναλογικής και της αποκέντρωσης

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δηλώνει υπέρμαχος της απλής αναλογικής καθώς πιστεύει “στην ηθική της ευθύνης και στη συναίνεση απέναντι στα προβλήματα”. “Δεν μπορεί το 18% του πρώτου γύρου, να γίνεται 60% στον δεύτερο, είναι αντιδημοκρατικό”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μπίρμπας υπενθυμίζοντας ότι ο Δήμος Αιγάλεω ήταν ο μοναδικός που έβαλε στην ατζέντα του την τοπική δημοκρατία (ορίζοντας κανονισμό λειτουργίας τοπικών συμβουλίων, ώστε να ενισχυθεί η συναπόφαση και συμμετοχή των πολιτών), κάτι με το οποίο “δυστυχώς διαφώνησαν όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις”. 

Τάχθηκε επίσης υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης για τη διευκόλυνση της αποκέντρωσης καθώς δεν αρκεί ο Κλεισθένης, τον οποίο, ωστόσο, αποτιμά θετικά. Κρίσιμο επίδικο αποτελεί και “η διασφάλιση περισσότερων πόρων για την τοπική αυτοδιοίκηση, μετά το τέλος των ασφυκτικών δεσμεύσεων που επέβαλαν στη χώρα μας οι δανειστές”.

Τέλος, ο δήμαρχος Αιγάλεω, στέλνει μέσω του Left.gr το μήνυμα ότι “θα ολοκληρώσει την πορεία για ένα Αιγάλεω της κοινωνικής αλληλεγγύης, συμμετοχικό και ψηφιακό” ενώ, υπενθυμίζει σχετικά ότι, ο Δήμος πήρε το πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο χρηστής διακυβέρνησης και καλεί όλους τους συμπολίτες του να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Δήμου όπου αποτυπώνονται δημόσια όλα τα στοιχεία, ενώ εκεί βρίσκονται δύο ακόμα εφαρμογές, η μία για αιτήματα των πολιτών και η δεύτερη για την εξέλιξη όλων των έργων και των δράσεων (και την αποτίμησή τους). 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)