to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:48 | 03.10.2018

Πολιτική

«Η συνεργασία μας στον τομέα της καινοτομίας είναι η σύγχρονη εκδοχή του τρίπτυχου "Ελλάδα-Γαλλία-Συμμαχία"»

«Στόχος μας είναι να σταματήσουμε το brain drain στην Ελλάδα, να τροφοδοτήσουμε την ανάπτυξη και να χτίσουμε μία ακόμη γέφυρα στη σχέση Ελλάδας-Γαλλίας», τόνισε ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα, Κριστόφ Σαντεπί, κατά την παρουσίαση σήμερα του απολογισμού των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο ίδιος στον τομέα της καινοτομίας, μέσω κυρίως της δημιουργίας του δικτύου MAZINNOV («μαζί καινοτομούμε»)


"Στόχος μας είναι να σταματήσουμε το brain drain στην Ελλάδα, να τροφοδοτήσουμε την ανάπτυξη και να χτίσουμε μία ακόμη γέφυρα στη σχέση Ελλάδας-Γαλλίας", τόνισε ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα, Κριστόφ Σαντεπί, κατά την παρουσίαση σήμερα του απολογισμού των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο ίδιος στον τομέα της καινοτομίας, μέσω κυρίως της δημιουργίας του δικτύου MAZINNOV (μαζί καινοτομούμε).Το δίκτυο MAZINNOV, όπως έχει πει ο ίδιος, έχει σκοπό να φέρει το ελληνικό οικοσύστημα, που έχει πολύ καλή κατάρτιση, σε επαφή με το γαλλικό, που είναι από τα πιό προηγμένα οικοσυστήματα καινοτομίας, προκειμένου η ελληνική πλευρά να κερδίσει στο mentoring, το networking, την τεχνολογία, τη χρηματοδότηση και τη διεθνή εμπειρία.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην πρεσβευτική κατοικία, ο κ. Σαντεπί και ο μάνατζερ του δικτύου MAZINNOV Ολιβιέ Ντοβέρν παρουσίασαν δύο επιτυχημένες "υιοθεσίες" ελληνικών startup από γαλλικές εταιρίες, καθώς και τα μέλη της αποστολής από έλληνες startupers που οργανώνει η γαλλική πρεσβεία στο Παρίσι στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να μετάσχουν στη μεγάλύτερη εκδήλωση καινοτομίας, την BPI.

Στο πλαίσιο MAZINNOV πραγματοποιήθηκαν δύο φόρουμ, το πρώτο το 2016 και το δεύτερο το 2017, από το οποίο προέκυψαν 20 υιοθεσίες. Οι εκπρόσωποι δύο εξ αυτών αφηγήθηκαν σήμερα την πορεία και την προοπτική των συνεργασιών τους:

Η γαλλική φαρμακευτική Servier και μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες στον κόσμο,η AXA, υιοθέτησαν την ελληνική startup TechApps Healthier . "Η ελληνική startup προσφέρει ψηφιακές λύσεις που επιτρέπει στους πελάτες των δύο αυτών γαλλικών εταιριών να διαχειρίζονται καλύτερα τα θέματα της υγείας τους. "Η Servier μαθαίνει από την TechApps πώς μπορεί να διαχειρίζεται καλύτερα τα προβλήματα των ασθενών και των επαγγελματικών της υγείας και η TechApps εμπλουτίζεται με διεθνή εμπειρία στην ανάπτυξή της", τονίζει ο Φρεντερίκ Φουγιού, Γενικός Διευθυντής της Servier στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Μια άλλη επιτυχημένη υιοθεσία που προέκυψε μετά την ώσμωση των δύο πλευρών στο 2ο φόρουμ, τον Νοέμβριο του 2017 ήταν αυτή της Tekmon από την γαλλική φαρμακευτική PIerre Fabre Hellas. Η Tekmon έχει αναλάβει την ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης των πελατών της εταιρίας στην Ελλάδα, που είναι κυρίως φαρμακοποιοί, με την ανάπτυξη εξειδικευμένου λογισμικού.

"Η συνεργασία με την PIerre Fabre μας βοήθησε να αλλάξει η δομή της εταιρίας,το επιχειρηματικό μοντέλο, η τεχνολογία. Τα συμβόλαια που συμφωνήσαμε τηρήθηκαν και προσφέρουμε εργασία αιχμής. Το πρότζεκτ αυτό συνέβαλε να παραμείνουν υψηλής εξειδίκευσης μηχανικοί στα Ιωάννινα, όπου είναι η έδρα της εταιρίας μας, μια περιοχή από την οποία συνήθως οι επιστήμονες φεύγουν", είπε ο εμπορικός μάνατζερ της Tekmon Πάνος Μίτσιος. Με θερμά λόγια μίλησε για τη συνεργασία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και η Διευθύντρια Ανάπτυξης της PIerre Fabre Hellas Αντωνία Μερκούρη.

Στο μεταξύ, η γαλλική πρεσβεία στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία στη Γαλλία, κάνουν τις τελευταίες προετοιμασίες για την αποστολή των ελληνικών startups στη γαλλική πρωτεύουσα, προκειμένου να πάρουν μέρος στο μεγαλύτερο γεγονός καινοτομίας της χρονιάς. Η αποστολή, που θα περιλαμβάνει περίπου 50 άτομα, θα επισκεφθεί τους 7 πιο εμβληματικούς χώρους για τη γαλλική καινοτομία. Οι έλληνες startupers που θα ταξιδέψουν στο Παρίσι, δραστηριοποιούνται στους τομείς της γαλάζιας οικονομίας, της καθαρής ενέργειας, της εξοικονόμησης απορριμμάτων τροφίμων, των γεωργικών εφαρμογών, αλλά και στη συνδρομή άλλων startups προκειμένου να επιτύχουν ένα επίπεδο ωρίμανσης.

Μερικοί από τους εμβληματικούς χώρους του γαλλικού οικοσυστήματος καινοτομίας που θα επισκεφθεί η ελληνική αποστολή είναι : Station F, Agoranov, La Recyclerie, Ecole 42, Paris &co-Le cargo, BDF Lab και TechShop(Leroy Merlin).

"Η καινοτομία ήταν μια πτυχή που έλειπε από την πολύπλευρη και εξαιρετική συνεργασία των δύο χωρών και αυτό το κενό ήθελα να συμπληρώσω όταν ήρθα στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η καινοτομία αποτελεί τη νέα εκδοχή του τρίπτυχου "Ελλάδα-Γαλλία-Συμμαχία", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαντεπί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)