to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:37 | 03.10.2018

Πολιτική

Δίπλωναν τον χάρτη της υποκρισίας, πίνοντας καφέ...

Αποκαλύφθηκε η διγλωσσία της Ν.Δ. στο Μακεδονικό


Την ώρα που στο εσωτερικό ο Κυρ. Μητσοτάκης παρίστανε τον «μακεδονομάχο», η ειδική απεσταλμένη του εξηγούσε στον Ζ. Ζάεφ ότι η αντίθεση της Ν.Δ. στη συμφωνία ήταν προσχηματική, ομιλογώντας έτσι τις δεσμεύσεις του προέδρου της Ν.Δ. απέναντι στην Ακροδεξιά και για την ψηφοθηρία του στα συλλαλητήρια.

Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας της γερμανικής εφημερίδας FΑΖ

Πρόκειται για την ανταπόκριση του Michael Martens από τα Σκόπια με τίτλο: «Μυστικά έγγραφα από τη ‘Μακεδόνια’ (sic)» και υπότιτλο: «Με το φόβο της Ρωσίας στην πλάτη», «Αυστηρά εμπιστευτικά έγγραφα αποδεικνύουν πώς Ελλάδα και ‘Μακεδονία’ (sic) προσπαθούσαν επί μήνες να επιλύσουν τη μεταξύ τους διαφορά για το ονοματολογικό. Ο φόβος για ρωσικές παρεμβάσεις έπαιξε ρόλο».

Σύσκεψη στα Σκόπια στις 31 Ιανουαρίου 2018

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα: Ο αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μεν ένας φιλελεύθερος, επιδιώκει όμως την εύνοια της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και για το λόγο αυτό, αποδέχεται εθνικιστικές θέσεις στο ζήτημα της Μακεδονίας. Αυτό του είπε και ο Τσίπρας, ενημερώνει ο Zaev: «Ο Τσίπρας δεν αναμένει ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πλήρως εποικοδομητική, διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κερδίσει πόντους σε πολιτικό επίπεδο». Το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης στην πραγματικότητα δεν ανήκει στους οπαδούς της σκληρής γραμμής και αναζητά τις συνομιλίες με τους Μακεδόνες, αποδεικνύεται παρασκηνιακά. Όπως δηλώνει ο Zaev, ο Μητσοτάκης του είχε στείλει ήδη από το Δεκέμβριο του 2017, την έμπιστή του, ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, προκειμένου, πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας, να του ανακοινώσει ποια είναι η θέση των ελλήνων συντηρητικών για την επίλυση της «διαμάχης για την ονομασία».

Στις 19 Μαϊου 2018 λαμβάνει χώρα μία ακόμα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της πΓΔΜακεδονίας.

Αναφορικά με αυτήν, η FAZ αποκαλύπτει τους μικροκομματικούς υπολογισμούς της ΝΔ, σημειώνοντας τα εξής: (…) Ο Ζάεφ παρατηρεί ότι είχε μία ακόμα συνάντηση στις Βρυξέλλες με τη Μαρία Σπυράκη, την έμπιστη του Μητσοτάκη. Του μετέφερε χαιρετίσματα από τον Μητσοτάκη και του περιέγραψε τη δύσκολη θέση της Νέας Δημοκρατίας, που αγωνιά για ένα μέρος των ψηφοφόρων της.

Η «εξήγηση» της Μαρίας Σπυράκη: Είδα τον Ζάεφ, πηγαίνοντας να πάρω καφέ

Αναπάντητα τα ερωτήματα που έθεσε η κυβέρνηση

Το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, απαντώντας σε ανακοίνωση της Ν.Δ. επανέλαβε χτες τα ερωτήματα για τις συναντήσεις της κ. Σπυράκη -ως ειδικής απεσταλμένης του Κυριάκου Μητσοτάκη- με τον Ζόραν Ζάεφ:

Η ΝΔ χρειάστηκε 282 λέξεις για να μας υπενθυμίσει:

- ότι συμπορεύεται με τους πλέον αντιδραστικούς και εθνικιστικούς κύκλους στη γείτονα,

- ότι πηγαίνει χέρι-χέρι με όσους όλα αυτά τα χρόνια ονειρεύονται Μεγαλέξανδρους, αλυτρωτισμούς και με όσους επιδιώκουν την κατάρρευση της συμφωνίας ώστε να επαναφέρουν όλα τα εθνικιστικά μυθεύματα στη γειτονική χώρα.

Η ΝΔ δεν είπε όμως τίποτα για την ταμπακιέρα.

Τα ερωτήματα λοιπόν είναι απλά:

- Πόσες φορές συνάντησε κρυφά η κ. Σπυράκη ως ειδική απεσταλμένη του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ζόραν Ζάεφ;

- Τι ακριβώς του μετέφερε εκ μέρους του αρχηγού της ΝΔ στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους;

- Ποιος ακριβώς ήταν ο σκοπός των μυστικών συναντήσεων, ακόμα και πριν ξεκινήσουν καν οι διαπραγματεύσεις των δύο κυβερνήσεων για το ονοματολογικό;

Περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις.


Η ανακοίνωση της Ν.Δ. ανέφερε:

«Τα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων που δημοσιεύθηκαν σήμερα στον Τύπο επιβεβαιώνουν πλήρως πόσο ερασιτεχνικά, αλλά και τυχοδιωκτικά αντιμετώπισαν από την πρώτη στιγμή οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς το εθνικό ζήτημα των Σκοπίων», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ. Η Πειραιώς τονίζει τα εξής:

«- Επιβεβαιώνεται, πλέον, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η κυβέρνηση στο πρώτο στάδιο της μυστικής διαπραγμάτευσης συμφώνησε στο απαράδεκτο όνομα "Μακεδονία του Ίλιντεν". Και υπαναχώρησε μόνο μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι το όνομα αυτό αποτελούσε την επιτομή του αλυτρωτισμού της γειτονικής χώρας.

- Επιβεβαιώνεται ότι η θέση της Νέας Δημοκρατίας ήταν από την πρώτη στιγμή σε όλους ξεκάθαρη καθώς είχε γίνει απολύτως αντιληπτό, όχι μόνο στη διεθνή κοινότητα, αλλά και στην ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν επρόκειτο να συναινέσει σε μια συμφωνία όπως αυτή των Πρεσπών, είτε σήμερα, είτε -πόσο μάλλον- ως επόμενη κυβέρνηση. Είναι, δε, τραγική ειρωνεία ότι η επιβεβαίωση αυτή συμπίπτει με τη νέα θρασύτατη επίθεση της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου στη Νέα Δημοκρατία.

- Το σημαντικότερο όλων, όμως, από τις σημερινές αποκαλύψεις της "Καθημερινής" είναι ότι σύσσωμη η ηγεσία των Σκοπίων διαπιστώνει ότι η χώρα τους δεν θα βρει πιο βολική ελληνική κυβέρνηση από αυτή του κ. Τσίπρα. Είναι πραγματικά απίστευτο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου παρουσιάζεται πρόθυμη να κλείσει μια συμφωνία άρον-άρον παραχωρώντας "μακεδονική" εθνότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς. Και φυσικά η κυβέρνηση των Σκοπίων έσπευσε να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία εφαρμόζοντας την τακτική: "τώρα που γυρίζει".»,

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγει πως από όλα τα παραπάνω «γίνεται ξεκάθαρο πια γιατί οι ανεύθυνοι χειρισμοί των κ. Τσίπρα και Κοτζιά είχαν ως κατάληξη μια εθνικά επιζήμια συμφωνία για τη χώρα». Και συνεχίζει η ΝΔ: «Όπως γίνεται ξεκάθαρη και η απόλυτη συνενοχή του κ. Καμμένου που τους έδωσε το στυλό για να υπογράψουν τη συμφωνία των Πρεσπών, παριστάνοντας τον διαφωνούντα ενώ μέχρι και σήμερα στηρίζει απόλυτα την κυβέρνηση».


 «Ο κ. Μητσοτάκης και η «ειδική απεσταλμένη» του οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις»

Το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού είχε νωρίτερα εκδώσει την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η χθεσινή αποκάλυψη της FAZ για τις μυστικές συναντήσεις της κας Σπυράκη, ως ειδικής απεσταλμένης του Κου Μητσοτάκη, με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κο Ζάεφ αναδεικνύουν σε όλο το μέγεθός τους την υποκρισία, την δειλία και την εθνική ανευθυνότητα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 Την ώρα που κατηγορούσε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, ήταν η εκπρόσωπος τύπου του κόμματός του που συναντούσε μυστικά την ηγεσία της γειτονικής χώρας, πριν καν ξεκινήσει ο κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας.

 Την ώρα που στο εσωτερικό παρίστανε τον Μακεδονομάχο, ήταν η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος του που εξηγούσε στον κο Ζάεφ, ότι η αντίθεση της ΝΔ στη συμφωνία ήταν προσχηματική και είχε να κάνει με τις δεσμεύσεις του κου Μητσοτάκη στους ακροδεξιούς του κόμματος του.

 Ο κ. Μητσοτάκης και η «ειδική απεσταλμένη» του οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και η κα Σπυράκη να σταματήσει τις υπεκφυγές ότι δήθεν συνάντησε τον κο Ζάεφ τυχαία όταν είχε πάει για καφέ (σ.σ.: ακούστε το σχετικό ηχητικό παρακάτω).  

Οφείλουν να απαντήσουν:  Γιατί κράτησαν τη συνάντηση μυστική;

  • Ποιος ο σκοπός της συνάντησης πριν καν ανοίξει ο επίσημος κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ;

  • Ποια εμπιστευτικά μηνύματα διαβίβασε στον κο Ζάεφ εκ μέρους του κου Μητσοτάκη;

  • Είχε και άλλες τέτοιες τυχαίες συναντήσεις σε καφετέριες με την πολιτική ηγεσία της γείτονος που επέλεξε να κρατήσει μυστικές;

 Αναμένουμε με αγωνία τις επόμενες εξομολογήσεις. Θα είναι όμως και αυτές κατόπιν εορτής...». 


H μπάλα στην εξέδρα (για την ακρίβεια στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας) από τη ΝΔ

«Απαντώντας στην αθλιότητα και τη δειλία του κ. Τσίπρα, η Νέα Δημοκρατία στέλνει στο Μαξίμου το βίντεο της ομιλίας της εκπροσώπου του κόμματος, ευρωβουλευτή κ. Μαρίας Σπυράκη, από το βήμα της βουλής των Σκοπίων, στο πλαίσιο της διακοινοβουλευτικής επιτροπής Ε.Ε.- ΠΓΔΜ», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς επισυνάπτοντας το σχετικό βίντεο αλλά αποφεύγοντας να δώσει εξηγήσεις για τις μυστικές συναντήσεις της κ. Σπυράκη με τον κ. Ζάεφ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτει: «Δυστυχώς για το Μαξίμου, η Νέα Δημοκρατία λέει ακριβώς τα ίδια πράγματα, με το ίδιο λεξιλόγιο, σε όλους τους συνομιλητές της στο εσωτερικό και το εξωτερικό, σε αντίθεση με τους κ. Τσίπρα και Καμμένο που παριστάνουν στα λόγια ότι διαφωνούν, αλλά υπέγραψαν και υλοποιούν μαζί την εθνικά επιζήμια συμφωνία για την πατρίδα μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)