to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:40 | 01.10.2018

Πολιτική

Δημ. Τζανακόπουλος: Μητσοτάκης και VMRO ενισχύουν τον εθνικισμό (βίντεο)

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόνισε ότι «συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία του κου Ζάεφ με κύριο γνώμονά μας τη διαφύλαξη της δυναμικής της Συμφωνίας των Πρεσπών»


«Το χθεσινό δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ ολοκληρώθηκε με μεγάλη υπεροχή του "ΝΑΙ", πρόκειται για μια θετική εξέλιξη στην πορεία για την κύρωση και θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών», επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και δήλωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει με νηφαλιότητα, σωφροσύνη και αίσθηση του εθνικού της καθήκοντος να υποστηρίζει την ανάγκη για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών».

 

Προβληματισμός από τη χαμηλή συμμετοχή

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι την ελληνική κυβέρνηση την προβληματίζει η χαμηλή συμμετοχή των πολιτών στην όλη διαδικασία, καθώς αναδεικνύεται ότι μεγάλο τμήμα των πολιτών αντιμετωπίζει τη συμφωνία με σκεπτικισμό και τελικά η συντριπτική υπεροχή του "ΝΑΙ"  δεν καθίσταται πολιτικά δεσμευτική για την αντιπολίτευση και σημείωσε: «Το λόγο επομένως έχει τώρα η Βουλή της ΠΓΔΜ και ελπίζουμε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης τού κ. Ζάεφ για Συνταγματική Αναθεώρηση θα τελεσφορήσει. Από τη δική μας πλευρά τονίζουμε ότι συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία του κου Ζάεφ με κύριο γνώμονα μας τη διαφύλαξη της δυναμικής της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Παράλληλα τόνισε πως το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας που συντηρείται και στις δύο πλευρές των συνόρων από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις υπονομεύει τις δυνατότητες επίλυσης της διαφοράς μεταξύ των χωρών μας και φιλοδοξεί να συντηρήσει το πολιτικό και ιστορικό αδιέξοδο στα Βαλκάνια, λέγοντας: «Ο παραλογισμός της στάσης αυτής και στην Ελλάδα αλλά και στην ΠΓΔΜ έχει οδηγήσει σε ένα λογικά ανυπόφορο εθνικιστικό παράδοξο».

Ο κ. Μητσοτάκης και το VMRO ενισχύουν τον εθνικισμό

«Τόσο η ΝΔ όσο και το VMRO χαρακτηρίζουν τη συμφωνία εθνικά επιζήμια και επιβλαβή για τα εθνικά συμφέροντα: Η ΝΔ για τα συμφέροντα της Ελλάδας και το VMRO για τα συμφέροντα της ΠΓΔΜ», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Βλέπουμε, λοιπόν, τη Νέα Δημοκρατία, ακολουθώντας τις εθνικιστικές φωνές στο εσωτερικό της, να πανηγυρίζει για το γεγονός ότι οι απέναντι εθνικιστές κατάφεραν να επιφέρουν μέσω της αποχής πλήγμα στην διαδικασία της κύρωσης της Συμφωνίας.

Την βλέπουμε να επιχαίρει για την δήθεν πολιτική επιτυχία όσων στη γειτονική χώρα επιμένουν στην διατήρηση της ονομασίας «Μακεδονία», όσων θεωρούν τους

 εαυτούς τους απόγονους του Μεγαλέξανδρου και διαδήλωναν χθες στην πόλη των Σκοπίων με σύνθημα: "όχι στην ελληνική γενοκτονία".

Και αναρωτιέται κανείς: Αν η συμφωνία είναι επιζήμια για την Ελλάδα πώς είναι δυνατόν να είναι ταυτόχρονα επιζήμια και για την ΠΓΔΜ και πως μπορεί να ισχύει και το αντίθετο;

Η απάντηση είναι ότι τόσο η ΝΔ όσο και το VMRO, αιχμάλωτοι και οι δύο μιας ακροδεξιάς λογικής και υπό το φόβο του πολιτικού κόστους δεν τολμούν να αναλάβουν την ευθύνη για να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην διαφορά μεταξύ των δύο χωρών.

Προτιμούν να διατηρούν το αδιέξοδο, προτιμούν να μεταθέτουν το θέμα, να συντηρούν τον εθνικισμό».

Δυο όψεις του ίδιου νομίσματος Μητσοτάκης και VMRO

Απευθυνόμενος προς τη Νέα Δημοκρατία ο κ. Τζανακόπουλος διατύπωσε το ερώτημα: «Αν αυτή η συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια για την Ελλάδα και παρόλα αυτά δήθεν απορρίφθηκε από τον γειτονικό λαό ποια κατά τη γνώμη της μπορεί να είναι η λύση;» και πρόσθεσε:

«Η απάντηση είναι σαφής: Καμία. Άρα, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ούτε τη βούληση, ούτε το όραμα, ούτε βεβαίως τη δύναμη να συγκρουστεί με τις αντιδραστικές δυνάμεις και ιδεολογίες στο εσωτερικό της ΝΔ αλλά και στην ελληνική κοινωνία για να δημιουργηθεί ένα άλλο κλίμα φιλίας, συνεργασίας και συνανάπτυξης στην ευρύτερη Βαλκανική. Προτιμά να οχυρώνεται πίσω από αντιδραστικές και ακροδεξιές δυνάμεις με μοναδικό του σκοπό όχι την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος αλλά των μικροπολιτικών του επιδιώξεων. Και δυστυχώς ξέρει πολύ καλά ότι αυτή είναι η πραγματικά εθνικά επιζήμια στάση. Αυτή είναι η στάση που τροφοδοτεί ένθεν κακείθεν τους εθνικισμούς, τους φανατισμούς και τον ιστορικό παραλογισμό.

Συνεχίζει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης την παράδοση του κ. Σαμαρά των ομοίων του που είναι και οι υπεύθυνοι για όσα σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν οι δύο λαοί.

Και το λέω με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση και σαφήνεια: Ο κ. Μητσοτάκης με τη στάση του ενισχύει τον εθνικισμό στη γειτονική μας χώρα όπως και ο εθνικισμός του VMRO ενισχύει τον εθνικισμό στην Ελλάδα. Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος λοιπόν ΝΔ και VMRO καθώς ο ένας δεν υπάρχει χωρίς τον άλλο».

Στο σημείο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Επαναλαμβάνω λοιπόν το αυτονόητο: Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει με νηφαλιότητα, σωφροσύνη και αίσθηση του εθνικού της καθήκοντος να υποστηρίζει την ανάγκη για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση των δύο χωρών και ώστε τα Βαλκάνια να κάνουν ένα ακόμη βήμα προς την σταθεροποίηση και την εξασφάλιση της φιλίας και της συνεργασίας».

Και χωρίς την περικοπή των συντάξεων υπάρχει αρκετός δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας στην 83η ΔΕΘ

«Στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2019 που κατατίθεται σήμερα στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων  της Βουλής θα αποτυπώνεται το σημερινό δημοσιονομικό περιβάλλον αλλά και η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα αποτρέπουν την περικοπή των συντάξεων», δήλωσε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης. 

«Από τη δική μας πλευρά έχουμε ήδη δηλώσει με σαφήνεια ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι αναγκαίο για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εφαρμοστεί και το σύνολο των αντιμέτρων», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε: 

«Αντιθέτως, έχουμε εξηγήσει και αυτό θα αποτυπώνεται στο Προσχέδιο ότι και χωρίς την εφαρμογή του μέτρου των περικοπών των συντάξεων υπάρχει αρκετός δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή της δέσμης μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην 83η ΔΕΘ. 

Η ακριβής ποσοτικοποίηση των μέτρων αυτών θα καθοριστεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». 

Τι απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Η πρόθεση της ελληνική κυβέρνησης είναι να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων και αυτό αποτυπώνεται και στο σημερινό προσχέδιο του προϋπολογισμού, είπε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε, η ακριβής ποσοτικοποίηση των μέτρων και των δημοσιονομικών προβλέψεων θα γίνει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, μετά τη σχετική διαβούλευση που θα ακολουθήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ό, τι αφορά τις πιθανές δημοσιονομικές παρεμβάσεις, ανέφερε ότι απαιτούν συγκεκριμένη νομοθέτηση πριν από την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού και πριν από την ψήφισή του. Τόνισε επίσης, ότι ακόμα και χωρίς την περικοπή των συντάξεων, δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος, που επιτρέπει την υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και περιλαμβάνονται με «αδρές γραμμές», όπως είπε, στο σημερινό προσχέδιο. Το ακριβές ύψος του δημοσιονομικού χώρου, θα προσδιοριστεί κατά τη διάρκεια της εξέτασης του προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διευκρίνισε επίσης, ότι στο προσχέδιο θα περιγράφεται το σημερινό δημοσιονομικό περιβάλλον, «τι θα συνέβαινε εάν εφαρμόζονταν μέτρα και αντίμετρα, και θα χρησιμοποιηθεί ως βάση υπολογισμού των αποτελεσμάτων των δημοσιονομικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης».

Για το ονοματολογικό θέμα με την πΓΔΜ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι, ενώ ισχυριζόταν ότι υποστηρίζει μία συμφωνία με σύνθετη ονομασία, που θα περιλαμβάνει και το erga omnes και τη συνταγματική αναθεώρηση, στην πορεία των διαπραγματεύσεων ο κ. Μητσοτάκης, «για λόγους μικροπολιτικών επιδιώξεων και για να μην δημιουργήσει προβλήματα σε ένα πιο συντηρητικό, ακόμα και ακροδεξιό ακροατήριο, άλλαξε την πολιτική του τοποθέτηση και άρχισε να τοποθετείται εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών, ακόμα και πριν υπογραφεί».

Ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ακόμη ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι είναι ένας κεντρώος, φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής και ως τέτοιος κρίνεται. «Φιλοδοξεί να γίνει πρωθυπουργός και πρέπει να μας πει με ποιον ακριβώς τρόπο θα χειριστεί την όλη διαδικασία για να μπορέσουμε τελικά να καταλήξουμε σε μία συμφωνία» ανέφερε. Αντιθέτως, είπε, ο κ. Καμμένος είχε με σαφήνεια δηλώσει ότι δεν συμφωνεί με τη σύνθετη ονομασία. Όπως σημείωσε, «ο κ. Καμμένος γνώριζε ότι η συμφωνία δεν είναι ούτε προδοτική ούτε κατά τον τρόπο που το εννοεί η ΝΔ αποτελούσε μια παράδοση άνευ όρων στους γείτονές μας» και είχε κάνει την εκτίμηση ότι θα υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία στη γειτονική χώρα για να περάσει η συμφωνία. «Άλλο η ιδεολογική τοποθέτηση του κ. Καμμένου και άλλο αυτή η εκτίμηση» είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ανάγκη για τη διαφύλαξη της συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζοντας ότι «είναι κρίμα να πάει χαμένη μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για να επιλυθεί ένα ζήτημα το οποίο ταλαιπωρεί τα Βαλκάνια εδώ και περίπου 30 χρόνια».

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι «για εμάς το κρίσιμο δεν είναι η τήρηση ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος, αλλά η ουσία, δηλαδή, δηλαδή να πληρωθούν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για την κύρωση της συμφωνίας από την Ελλάδα».

«Θέλουμε να στείλουμε ένα συγκεκριμένο και σαφές μήνυμα, ότι δεν θα αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί την ένταξη της γειτονικής χώρας σε οποιονδήποτε οργανισμό χωρίς να έχει υπάρξει πρώτα συνταγματική αναθεώρηση με τροποποίηση της ονομασίας και αν δεν έχει τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι μία πιθανή εκλογική διαδικασία στη γειτονική χώρα, δεν θα αποτελούσε τροχοπέδη για την κύρωση της συμφωνίας, αλλά θα υπήρχε μια καθυστέρηση ως προς τα χρονοδιαγράμματα που ορίζονται στη συμφωνία των Πρεσπών.

Σχετικά με τη δήλωση του υπουργού Άμυνας περί ακυρότητας του δημοψηφίσματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Καμμένος έκανε μία νομική ερμηνεία και επανέλαβε ότι το θέμα είναι να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα. «Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να λυθεί ένα ιστορικού χαρακτήρα ζήτημα, μία ιστορικού χαρακτήρα διαφορά» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι «αυτή την πολιτική πρωτοβουλία θα την υποστηρίξουμε, θα την τεκμηριώσουμε, θα την ενισχύσουμε και θα προσπαθήσουμε να την υλοποιήσουμε».

Ερωτηθείς για διαφωνία του υπουργού Άμυνας και του πρωθυπουργού, είπε ότι δεν απασχολεί αυτή τη στιγμή ούτε τον κ. Τσίπρα ούτε τον κ. Καμμένο. Αντιθέτως, είπε, είναι οι δύο στοχοπροσηλωμένοι να γίνουν τα πρώτα σταθερά βήματα στη μεταμνημονιακή περίοδο για την Ελλάδα. Επανέλαβε ότι υπάρχει μία έντιμη και ειλικρινής συμφωνία με τον κ. Καμμένο, ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, «έχουμε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα από κανένα να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις. Είναι ζήτημα που έχει να κάνει με απλά μαθηματικά και πολιτικούς συσχετισμούς». Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν υπόγειες σχέσεις με κανένα βουλευτή της αντιπολίτευσης, αντίθετα, υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές τοποθετήσεις, συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, που λένε ότι δεν είναι ορθό αυτή η κυβέρνηση να μην ολοκληρώσει την τετραετία, ώστε να εδραιωθεί η οικονομική και πολιτική σταθερότητα στη χώρα».

Σε ερώτηση αν εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να μετατεθεί το θέμα σε μια επόμενη κυβέρνηση, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι «θα ήταν το άκρον άωτον της αναξιοπιστίας να μην ολοκληρώσουμε μια πολιτική πρωτοβουλία που έχουμε πάρει και να παραπέμπουμε το ζήτημα σε μια επόμενη Βουλή». Στο ερώτημα δε, αν είναι αντιφατικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, επανέλαβε όσα είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ότι αποτελεί θετική εξέλιξη, ωστόσο «μας προβληματίζει». Τόνισε δε, ερωτηθείς σχετικά, ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα και με τον Ζόραν Ζάεφ, είπε ότι έγινε σε πολύ φιλικό και θετικό κλίμα. Όπως είπε, ο πρωθυπουργός επαίνεσε τον κ. Ζάεφ για την πρωτοβουλία του να προχωρήσει τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Σχετικά με τις καταγγελίες του Π. Λαφαζάνη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η Αστυνομία, στο πλαίσιο μίας εισαγγελικής παραγγελίας, κάλεσε σε απολογία τον κ. Λαφαζάνη. Όπως σημείωσε, ουδέποτε η Αστυνομία παρακολούθησε τη δράση του κ. Λαφαζάνη, με τον τρόπο που ισχυρίζεται ο ίδιος ότι έγινε. «Θα ήμασταν ανόητοι αν προχωρούσαμε σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση» τόνισε και πρόσθεσε πως «αν ο κ. Λαφαζάνης θέλει να αυτό-ηρωοποιηθεί είναι δικό του ζήτημα και για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται και μιλά, κρίνεται και από τον ελληνικό λαό και από την ελληνική Αριστερά».

Για την κατάσταση στη Μόρια, είπε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, ωστόσο γίνεται προσπάθεια για την αποσυμφόρηση του νησιού και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν ήδη αποχωρήσει, κάτι που, όπως σημείωσε, δεν αναδεικνύεται από τις αντιπολιτευτικές εφημερίδες.

Αναφορικά με τη διαδικασία του αυτοφώρου για αδικήματα συκοφαντίας, έκανε λόγο για δημόσια διαβούλευση, ενώ όσον αφορά τα κονδύλια, επανέλαβε ότι πρόκειται για συκοφαντία και υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναφέρει πολλές φορές, ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα σχετικά με τη διαχείρισή τους από την Ελλάδα. Υπογράμμισε δε, ότι ο κύριος ωφελούμενος από τα κονδύλια της ΕΕ είναι οι διεθνείς οργανισμοί και οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται για πολλά χρόνια στο θέμα της προστασίας των προσφύγων. Επίσης, συνέστησε προσοχή «όταν κάνουμε καταγγελίες με μοναδικό στόχο να προκαλέσουμε εντυπώσεις».

Επίσης, είπε ότι ορθώς ο στρατός έχει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση των προσφυγικής κρίσης, καθώς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι νεοσύστατο.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τις στοιχηματικές εταιρείες και το ποσό των 5 εκατ. ευρώ προκειμένου να αδειοδοτηθούν, είπε ότι παρουσιάζουν πολύ μεγάλα κέρδη και το ποσό θεωρήθηκε εύλογο από το υπουργείο Οικονομικών.


Αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

Το χθεσινό δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ ολοκληρώθηκε με μεγάλη υπεροχή του ΝΑΙ. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη στην πορεία για την κύρωση και θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 Μας προβληματίζει ωστόσο η χαμηλή συμμετοχή των πολιτών στην όλη διαδικασία καθώς αναδεικνύεται ότι μεγάλο τμήμα των πολιτών στη γειτονική χώρα αντιμετωπίζει τη συμφωνία με σκεπτικισμό και τελικά η συντριπτική υπεροχή του ΝΑΙ  δεν καθίσταται πολιτικά δεσμευτική για την αντιπολίτευση.

 Το λόγο επομένως έχει τώρα η Βουλή της ΠΓΔΜ και ελπίζουμε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης του κου Ζάεφ για Συνταγματική Αναθεώρηση θα τελεσφορήσει.

 Από τη δική μας πλευρά τονίζουμε ότι συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία του κου Ζάεφ με κύριο γνώμονα τη διαφύλαξη της δυναμικής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 Θεωρούμε πάντως ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας που συντηρείται και στις δύο πλευρές των συνόρων από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις υπονομεύει τις δυνατότητες για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ των χωρών μας και φιλοδοξεί να συντηρήσει το πολιτικό και ιστορικό αδιέξοδο στα βαλκάνια.

 Ο παραλογισμός της στάσης αυτής και στην Ελλάδα αλλά και στην Πρώην Γιουγκοσλάβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει οδηγήσει σε ένα λογικά ανυπόφορο εθνικιστικό παράδοξο.

 Τόσο η ΝΔ όσο και το VMRO χαρακτηρίζουν τη συμφωνία εθνικά επιζήμια και επιβλαβή για τα εθνικά συμφέροντα: Η ΝΔ για τα συμφέροντα της Ελλάδας και το VMRO για τα συμφέροντα της ΠΓΔΜ.

 Βλέπουμε λοιπόν τη Νέα Δημοκρατία, ακολουθώντας τις εθνικιστικές φωνές στο εσωτερικό της, να πανηγυρίζει για το γεγονός ότι οι απέναντι εθνικιστές κατάφεραν να επιφέρουν μέσω της αποχής πλήγμα στην διαδικασία της κύρωσης της Συμφωνίας.

 

Την βλέπουμε να επιχαίρει για την δήθεν πολιτική επιτυχία όσων στη γειτονική χώρα επιμένουν στην διατήρηση της ονομασίας «Μακεδονία», όσων θεωρούν τους  εαυτούς τους απόγονους του Μεγάλου Αλεξάνδρου και όσους διαδήλωναν χθες στην πόλη των Σκοπίων με σύνθημα: «όχι στην ελληνική γενοκτονία».

 Και αναρωτιέται κανείς: Αν η συμφωνία είναι επιζήμια για την Ελλάδα πώς είναι δυνατόν να είναι ταυτόχρονα επιζήμια και για την ΠΓΔΜ; και πως μπορεί να ισχύει και το αντίθετο;

 Η απάντηση είναι ότι τόσο η ΝΔ όσο και το VMRO, αιχμάλωτοι και οι δύο μιας ακροδεξιάς λογικής και υπό το φόβο του πολιτικού κόστους δεν τολμούν να αναλάβουν την ευθύνη για να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην διαφορά μεταξύ των δύο χωρών.

 Προτιμούν να διατηρούν το αδιέξοδο, προτιμούν να μεταθέτουν το θέμα, προτιμούν να συντηρούν τον εθνικισμό.

 Και ρωτάμε τη ΝΔ: αν αυτή η συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια για την Ελλάδα και παρόλα αυτά δήθεν απορρίφθηκε από τον γειτονικό λαό ποια κατά τη γνώμη της μπορεί να είναι η λύση; Η απάντηση είναι σαφής: καμία.

 Άρα ο Κος Μητσοτάκης δεν έχει ούτε τη βούληση, ούτε το όραμα, ούτε βεβαίως τη δύναμη να συγκρουστεί με τις αντιδραστικές δυνάμεις και ιδεολογίες στο εσωτερικό της ΝΔ αλλά και στην ελληνική κοινωνία για να δημιουργηθεί ένα άλλο κλίμα φιλίας, συνεργασίας και συνανάπτυξης στην ευρύτερη Βαλκανική.

 Προτιμά να οχυρώνεται πίσω από αντιδραστικές και ακροδεξιές δυνάμεις με μοναδικό του σκοπό όχι την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος αλλά των μικροπολιτικών του επιδιώξεων.

 Και δυστυχώς ξέρει πολύ καλά ότι αυτή είναι η πραγματικά εθνικά επιζήμια στάση. Αυτή είναι η στάση που τροφοδοτεί ένθεν κακείθεν τους εθνικισμούς, τους φανατισμούς και τον ιστορικό παραλογισμό.

 Συνεχίζει λοιπόν την παράδοση του κου Σαμαρά ο κ. Μητσοτάκης. Την παράδοση του κ. Σαμαρά και των ομοίων του, που είναι και οι υπεύθυνοι για όσα σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν οι δύο λαοί.

 Και το λέω με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση και σαφήνεια:

 Ο κος Μητσοτάκης με τη στάση του ενισχύει τον εθνικισμό στη γειτονική μας χώρα όπως και ο εθνικισμός του VMRO ενισχύει τον εθνικισμό στην Ελλάδα. Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος λοιπόν ΝΔ και VMRO καθώς ο ένας δεν υπάρχει χωρίς τον άλλο.

 Επαναλαμβάνω λοιπόν το αυτονόητο: Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει με νηφαλιότητα, σωφροσύνη και αίσθηση του εθνικού της καθήκοντος να υποστηρίζει την ανάγκη για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση των δύο χωρών και ώστε τα Βαλκάνια να κάνουν ένα ακόμη βήμα προς την σταθεροποίηση και την εξασφάλιση της φιλίας και της συνεργασίας.

 Κυρίες και Κύριοι,

 Όπως γνωρίζετε κατατίθεται σήμερα στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων  της Βουλής, το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2019 όπου και θα συζητηθεί ώστε το τελικό σχέδιο να εισαχθεί στη Βουλή σύμφωνα με τις προθεσμίες που ορίζει το Σύνταγμα. 

 

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα αποτυπώνεται το σημερινό δημοσιονομικό περιβάλλον αλλά και η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα αποτρέπουν την περικοπή των συντάξεων.

 Ειδικότερα από τη μεριά μας έχουμε ήδη δηλώσει με σαφήνεια ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι αναγκαίο για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εφαρμοστεί φυσικά και το σύνολο των αντιμέτρων.

 Αντιθέτως έχουμε εξηγήσει και αυτό θα αποτυπώνεται στο προσχέδιο ότι και χωρίς την εφαρμογή του μέτρου των περικοπών των συντάξεων υπάρχει αρκετός δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή της δέσμης μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ.

 Η ακριβής ποσοτικοποίηση των μέτρων αυτών θα καθοριστεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.


 


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)