to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:45 | 01.10.2018

Διεθνή

Δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ: Ο Ζάεφ στέλνει στη Βουλή τη Συμφωνία

Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε, ότι απο αύριο αρχίζουν οι συνομιλίες, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη και σημείωσε ότι εάν δεν υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία 2/3, μόνη λύση είναι οι εκλογές, στα τέλη Νοεμβρίου - Όλες οι εξελίξεις


Το ποσοστό συμμετοχής στο χθεσινό δημοψήφισμα ανήλθε  στο 37%. Υπέρ της συμφωνίας ψήφισε το 91,5%, κατά το 5,6%, ενώ 2,9% ήταν τα άκυρα ψηφοδέλτια. Σε αριθμούς, τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται ως εξής: Συνολικά ψήφισαν περίπου 660.000 ψηφοφόροι (επί συνόλου 1,8 εκατομμυρίου που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους).  Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν 605.000, ενώ κατά 37.000.

Η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές της ΠΓΔΜ ήταν οριακά υψηλότερη απ' ό,τι στις υπόλοιπες περιοχές δείχνουν τα στοιχεία από την εφορευτική επιτροπή του δημοψηφίσματος. Μέχρι τώρα, συνήθως η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές ήταν 10% χαμηλότερη.

Το ποσοστό του ΝΑΙ σε πολλές αλβανικές περιοχές υπερβαίνει το 95%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές είναι λίγο κάτω από το 90%.

Πάντως από τα παράδοξα του δημοψηφίσματος είναι ότι ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν διότι δεν υπήρχε το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους.

Ο Ζόραν Ζάεφ καλεί το κοινοβούλιο να επικυρώσει το «ναι»

Στο δημοψήφισμα ψήφισαν πάνω από 650 χιλιάδες άτομα και περισσότεροι από το 90 % ψήφισαν «ναι», δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, υπογραμμίζοντας πως ο λαός έκανε μια πολύ σημαντική επιλογή, και η απόφαση που έλαβε σήμερα δεν ήταν εύκολη, αλλά έπρεπε να ληφθεί. 

Τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον, ανέφερε και απηύθυνε έκκληση στην αντιπολίτευση και σε όλα τα πολιτικά κόμματα να ενωθούν γύρω από το κρατικό και εθνικό συμφέρον και να ξεπεράσουν τα στενά κομματικά συμφέροντα. 

Η αντιπολίτευση γνωρίζει και οι πολίτες γνωρίζουν ότι μια καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα δεν θα γίνει και δεν μπορεί να γίνει. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση και δεν μπορεί να υπάρξει. Ας μην παίζουμε παιχνίδια με το μέλλον μας, είπε ο Ζόραν Ζάεφ. 

Στην περίπτωση που δεν εξασφαλισθεί η πλειοψηφία που χρειάζεται για την ψήφιση στο Κοινοβούλιο των συνταγματικών αλλαγών που προβλέπονται η έσχατη λύση που μας απομένει είναι το δημοκρατικό εργαλείο των πρόωρων εκλογών, στα τέλη Νοεμβρίου, δήλωσε ο Ζάεφ.

Η διαδικασία πρέπει να επισπευστεί προκειμένου να δοθεί χρόνος στην βουλή των Ελλήνων να αποφασίσει για την συμφωνία πριν από τις ευρωεκλογές, ανέφερε.  Ο Ζ. Ζάεφ αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζοντας πως και οι δύο παραμένουν προσηλωμένοι στην υλοποίηση της συμφωνίας.

Πρόεδρος VMRΟ: Ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο πρόεδρος του VMRΟ DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοφσκι δήλωσε μετά το δημοψήφισμα πως ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί μόνον ήττα για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για την εγκληματική διακυβέρνησης της χώρας, ανέφερε.

Ερωτηθείς αν θα αποδεχθεί τις πρόωρες εκλογές ανέφερε πως ο Ζάεφ αντί για πρόωρες εκλογές να ετοιμάζει την πολιτική συνταξιοδότησή του.

Ιβάνοφ: το δημοψήφισμα απέτυχε

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε διάγγελμά του πριν από λίγο, χαιρέτισε την επιλογή, όπως είπε, της μεγάλης πλειοψηφίας των ψηφοφόρων της χώρας να απέχει από το χθεσινό δημοψήφισμα επί της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και εκτίμησε ότι αυτό απέτυχε.

«H πραγματικότητα είναι πως το χθεσινό δημοψήφισμα απέτυχε και αυτοί που ισχυρίζονται το αντίθετο ας μην προσπαθήσουν να παραποιήσουν την πραγματικότητα» πρόσθεσε.

«Στο χθεσινό δημοψήφισμα, ο λαός απέρριψε τη Συμφωνία των Πρεσπών και εξέφρασε τη διαφωνία του με βιαστικές και επιζήμιες αποφάσεις,που εγκρίθηκαν χωρίς προηγουμένως να έχει επιτευχθεί εθνική συναίνεση. Η σιωπηρή πλειοψηφία ήταν αυτή που αποφάσισε. Το μποϊκοτάζ είναι η φωνή εκείνων που είναι υποτιμημένοι και δεν ακούγονται» ανέφερε ακόμη.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ σημείωσε ακόμη ότι η βούληση της συντριπιτικής, όπως είπε, πλειοψηφίας των ψηφοφόρων να απέχουν από το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει σεβαστή απ΄όλους και ζήτησε από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ να αναλάβει τις ευθύνες της για το "αποτυχημένο δημοψήφισμα".

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αλι Αχμέτι: Η πΓΔΜ έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές

Η σημερινή μέρα είναι σημαντική για όλους τους πολίτες, για τα θεσμικά όργανα, για τη δημοκρατία, δήλωσε ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι.

Σήμερα, επιδείξαμε τη δημοκρατία, μια διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αυτή η διαδικασία σημαίνει πρόοδο για το κλείσιμο του θέματος με την Ελλάδα. Απόψε, θέλουμε να πούμε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να λάβει αυτή τη σημαντική απόφαση για τη Συμφωνία με την Ελλάδα. Θα ψηφίσουμε. Λάβαμε την εντολή να εισέλθουμε στο ΝΑΤΟ, διότι δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση. Το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό, δήλωσε ο ηγέτης του DUI. Ερωτηθείς αν δεν γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές, είτε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Αχμέτι είπε ότι η πΓΔΜ έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές. 

Ταλάτ Τζαφέρι: Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι προς το καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες της πΓΔΜ

Ο πρόεδρος των Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι συνεχάρη για την ψηφοφορία στο δημοψήφισμα χωρίς επεισόδια και την ειρηνική και δημοκρατική διαδικασία της ψηφοφορίας. Οι πολίτες απέδείξαν ότι έχουν το επίπεδο πολιτικού πολιτισμού των δημοκρατικά ανεπτυγμένων χωρών, αλλά κυρίως ανήκουν στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, δήλωσε ο Τζαφέρι. Με την ευκαιρία αυτή, ο Τζαφέρι συνεχάρη όλους τους εγχώριους θεσμούς για την ειρηνική εκλογική διαδικασία, χωρίς να αναφερθούν σοβαρές παρατυπίες. Οι πολίτες σήμερα έθεσαν τα θεμέλια της μελλοντικής “Μακεδονίας”. Η φωνή της «κυρίαρχιας» είναι εκείνη που αποφασίζει για το μέλλον αυτής της χώρας. Ελπίζω και ελπίζουμε ότι η απόφαση υπέρ της κυριαρχίας θα είναι προς το καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες της πΓΔΜ, δήλωσε ο Τζαφέρι.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ανάγκη να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών»

«Το χθεσινό δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ ολοκληρώθηκε με μεγάλη υπεροχή του "ΝΑΙ", πρόκειται για μια θετική εξέλιξη στην πορεία για την κύρωση και θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών», επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και δήλωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει με νηφαλιότητα, σωφροσύνη και αίσθηση του εθνικού της καθήκοντος να υποστηρίζει την ανάγκη για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών». (αναλυτικά)

 

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επικοινωνία τους, ο πρωθυπουργός τον επαίνεσε για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητά του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας. 
 

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα.

Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες.

Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)