to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:53 | 29.09.2018

Διεθνή

Βαρκελώνη: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Τουλάχιστον 6 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Βαρκελώνη σήμερα, καθώς διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας, δύο ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο του δημοψηφίσματος για την απόσχιση.


Οι αρχές συνέλαβαν δύο ανθρώπους, αφού διαδηλωτές υπέρ της απόσχισης πέταξαν χρώμα σε σκόνη εναντίον των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, οι οποίοι προσπαθούσαν να τους κρατήσουν μακριά από τις ομάδες των διαδηλωτών που είχαν βγει στους δρόμους υπέρ της ενότητας της περιοχής. Άλλοι 4 άνθρωποι συνελήφθησαν αργότερα.

Σε τουλάχιστον 14 ανθρώπους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες για τραύματα που υπέστησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, όλα τους ελαφρά, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ.

Το κλίμα παραμένει τεταμένο στην ισπανική περιφέρεια έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου που κρίθηκε παράνομο από τη Μαδρίτη.

Ομάδες διαδηλωτών υπέρ της ανεξαρτησίας πέρασαν τη νύχτα της Παρασκευής στους δρόμους προκειμένου να αποτρέψουν μια διαδήλωση συμπαράστασης στους αστυνομικούς που είχαν κινητοποιηθεί πέρυσι στην Καταλονία. Η διαδήλωση τελικά πραγματοποιήθηκε αλλά οι συμμετέχοντες ακολούθησαν άλλη διαδρομή.

Οι ψηφοφόροι επέλεξαν με συντριπτική πλειοψηφία την ανεξαρτησία, αν και η συμμετοχή στο δημοψήφισμα κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τις καταλανικές αρχές, περίπου 1000 άνθρωποι τραυματίστηκαν πέρυσι αφού η αστυνομία επιχείρησε να σταματήσει την ψηφοφορία σε εκλογικά κέντρα της περιφέρειας.

Ο 68χρονος Ναρκίς Τέρμες, ένας ηλεκτρολόγος που συμμετείχε στην διαδήλωση υπέρ της αυτονομίας με τη σύζυγό του, δήλωσε πως δεν ελπίζει πλέον ότι η Καταλονία θα αποκτήσει την ανεξαρτησία της. «Πέρυσι ζήσαμε μία από τις καλύτερες στιγμές. Έβλεπα τους γονείς μου να κλαίνε από χαρά που μπόρεσαν και ψήφισαν, τώρα όμως τα πάντα έχουν παγώσει» είπε.

Για πολλές ώρες διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας που φώναζαν συνθήματα όπως «Ούτε ξεχνάμε ούτε συγχωρούμε» βρέθηκαν αντιμέτωποι με διαδηλωτές υπέρ της ενότητας της χώρας που φώναζαν «Ζήτω η Ισπανία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)