to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:40 | 29.09.2018

Κοινωνία

Να αποδοθεί δικαιοσύνη!

Να αποδοθεί δικαιοσύνη! Αυτό είναι το σαφές αίτημα για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπολου, απέναντι στο κανιβαλισμό ακροδεξιάς μερίδας των media και όσων χρηστών των social media παίρνουν μέρος στο διαδικτυακό “λιντσάρισμα” του θύματος


(φωτογραφία: Άγγελος Καλοδούκας - πορεία στο κέντρο της Αθήνας, 26/9/2018)

“Η ζωή δεν είναι βιτρίνα, δεν αξίζει όσο μία βιτρίνα και ένας όχλος που επιτίθεται με τέτοια αγριότητα και μένος στον αδύνατο, τον ανήμπορο, τον πεσμένο κάτω διαφορετικό, τη στιγμή που έχουν βγει κάμερες και κινητά ν’ απαθανατίσουν τη ζούγκλα της μεγαλούπολης, δεν είναι πολιτισμένος. Τουναντίον, ξερνά διάχυτο εκφασισμό με «αντρίκιες» κλωτσιές, σκηνές ωμής βίας και έναν αιμόφυρτο Ζακ να ξεψυχά με χειροπέδες. Σήμερα ήταν ο Ζακ, αύριο ποιος;”: αυτονόητη μοιάζει η παραπάνω επισήμανση, την οποία αντιγράφουμε από το κάλεσμα ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων και άλλων συλλογικοτήτων (μεταξύ αυτών και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ) για τη διαδήλωση στην οδό Γλάδστωνος, η οποία, λόγω της κακοκαιρίας, αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη, 2 Οκτωβρίου

Και σε αυτή τη διαδήλωση, όπως συμβαίνει όλες αυτές τις ημέρες που έχει ξεσπάσει ένα κύμα αντιδράσεων, θλίψης και οργής για το άγριο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου, αναμένεται να εκφραστεί ξανά το κύριο αίτημα: Όλα πρέπει να διερευνηθούν πλήρως, να αποδοθούν ευθύνες και δικαιοσύνη, να μην κουκουλωθεί τίποτα στην υπόθεση αυτή με τα πολλά, ακόμα, ανοιχτά ερωτήματα. 

Στο κάδρο μπαίνει, μετά το βίντεο που δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών και για το οποίο έχει ήδη διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα, η συμπεριφορά των αστυνομικών που έφτασαν στο σημείο του λιντσαρίσματος, για την ακρίβεια η απάνθρωπη μεταχείριση απέναντι σε έναν άνθρωπο που βρισκόταν πιθανότατα σε ημιθανή κατάσταση, αιμόφυρτος και σίγουρα δεν αποτελούσε για κανέναν απειλή, πόσο μάλλον για τις αστυνομικές δυνάμεις. 

Υπό αυτό το πρίσμα, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση οι δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού, Όλγας Γεροβασίλη, την περασμένη Πέμπτη, για τη διενέργεια ενδελεχούς έρευνας για το πώς συμπεριφέρθηκαν τα αστυνομικά όργανα, προκειμένου να μην υπάρξει καμία σκιά στην υπόθεση. 

Στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, δυστυχώς, κινούνται με δηλώσεις τους σε ΜΜΕ συνδικαλιστές αστυνομικοί, οι οποίοι συνεχίζουν να δικαιολογούν τις βιαιότητες που έχουν καταγραφεί on camera απέναντι στον 33χρονο, ο οποίος έχασε, τελικά, τη ζωή του. 

Μετά τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, Δημοσθένη Πάκο, ο οποίος, εμμέσως πλην σαφώς μας... κάλεσε να δεχτούμε ότι έτσι έχουν τα πράγματα για τους αστυνομικούς “και σε όποιον αρέσει”, πήρε τη σκυτάλη ο γενικός γραμματέας των Ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος, δικαιολογώντας τις ενέργειες των αστυνομικών, τις οποίες χαρακτήρισε την Παρασκευή “νόμιμη αστυνομική βία”.

«Αυτή είναι η διεθνής αστυνομική πρακτική για να χειροπεδήσεις άτομο που είναι επικίνδυνο. Κάνουν άριστα τη δουλειά τους. Δεν θα πάει ο αστυνομικός με τριαντάφυλλο για να χειροπεδήσει κάποιον. Είμαι πολύ σίγουρος ότι δεν έδινε τα χέρια του για να του περάσουν χειροπέδες. Έχουν κάνει τη δουλειά τους πάρα πολύ καλά» δήλωσε προκλητικά ο κ. Μαυροειδάκος.

Και όλα αυτά την ώρα που η Άννυ Παπαρούσσου, μία εκ των δικηγόρων της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, δηλώνει στο omniatv ότι η αστυνομία δεν έχει εξασφαλίσει παρά ελάχιστες καταθέσεις από τους – περισσότερους από 100 – αυτόπτες των γεγονότων. Ταυτόχρονα, τα αιτήματα, τόσο της πολιτικής αγωγής όσο και του ανακριτή, για την εξασφάλιση του βιντεοληπτικού υλικού από τις κάμερες των καταστημάτων δεν έχουν ακόμα ικανοποιηθεί ενώ, από τη δικογραφία λείπουν επίσης πολύ σημαντικά τεκμήρια από τον τόπο του εγκλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να ξεκινήσει και μια ευρύτερη συζήτηση, για τον τρόπο με τον οποίο μερίδα των ΜΜΕ κάλυψε την υπόθεση. Το ΕΣΡ παρενέβη ήδη για το αισχρό γκάλοπ του καναλιού του Καρατζαφέρη την ώρα που, δυστυχώς, μέρος της κοινωνίας, όπως φαίνεται από τον “διάλογο” που διεξάγεται στα social media, δείχνει να έχει εξοικειωθεί με τέτοιες εικόνες βαρβαρότητας και να επικροτεί την αυτοδικία. Δεν είναι τυχαίο ότι η ακροδεξιά, με πρώτη τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, πατάει πάνω σε αυτά τα πρωτόγονα πολιτικά αντανακλαστικά σπιλώνοντας τη μνήμη του θύματος και μολύνοντας τη δημόσια σφαίρα με ομοφοβία, ρατσισμό και ακραία “ματσίλα” που αμφισβητεί ευθέως το νομικό μας πολιτισμό και την αρχή ότι η ανθρώπινη ζωή είναι υπέρτατο αγαθό, το οποίο δεν δέχεται καμία σχετικοποίηση.

Δεν βρέθηκαν αποτυπώματα του Ζακ στο μαχαίρι

Την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο ο 33χρονος να μπήκε στο κοσμηματοπωλείο για ληστεία απομακρύνεται, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε η κ. Παπαρούσου στον ΑΝΤ1, το πρωί της Παρασκευής

Όπως ανέφερε και το ενδεχόμενο της ληστείας και οι μαρτυρίες ότι ο Ζακ Κωστόπουλος κρατούσε μαχαίρι είναι «στον αέρα» καθώς, δεν υπήρξε ούτε άσκηση, ούτε και απειλή βίας από τον 33χρονο.  Η κ. Παπαρούσου τόνισε λοιπόν ότι δεν στοιχειοθετείται ληστεία, ενώ όπως ανέφερε δεν προκύπτει ούτε και από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας ο εντοπισμός δακτυλικών αποτυπωμάτων του Κωστόπουλου στο μαχαίρι που βρέθηκε στο σημείο.

Αστυνομικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «'Εθνος», εξηγούν ότι τα αποτυπώματα δεν ταυτοποιήθηκαν με αυτά του 33χρονου, ενδεχομένως γιατί έπιασαν το μαχαίρι και άλλα άτομα πριν από την κατάσχεσή του. 

Συγκεκριμένα το μαχαίρι κράτησε με γυμνά χέρια αστυνομικός κι αυτό έχει καταγραφεί σε βίντεο. Μια μαρτυρία αναφέρει, επίσης, ότι το μαχαίρι είχε βρεθεί εκτός του καταστήματος και ότι άγνωστο άτομο το πήρε και το πέταξε στο εσωτερικό του.

Σημειώνεται πως στα διάφορα βίντεο ο 33χρονος δεν φαίνεται να κρατάει κάποιο μαχαίρι, κυρίως όμως δεν υπάρχει έκθεση έρευνας μέσα στο μαγαζί, καθώς η αστυνομία δεν μερίμνησε να καταγράψει και να περισυλλέξει οποιοδήποτε στοιχείο και έτσι έμεινε μόνο στις καταγγελίες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ελεύθερος και ο 55χρονος κατηγορούμενος

Εν τω μεταξύ, ελεύθερο με περιοριστικούς όρους αφέθηκε την Παρασκευή και το δεύτερο άτομο, το οποίο εμφανίζεται μαζί με τον κοσμηματοπώλη σε βίντεο να χτυπά βάναυσα τον Ζακ Κωστόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος εξέφρασε τη θλίψη του για το περιστατικό και ισχυρίστηκε ότι πρόθεσή του ήταν να πάρει το μαχαίρι από τον 33χρονο και να τον εμποδίσει να χτυπήσει τον ίδιο ή κάποιον άλλο.

Κατά την απολογία του ο 55χρονος υποστήριξε ότι δεν είχε πρόθεση να βλάψει το θύμα, ούτε πιστεύει ότι του κατάφερε χτύπημα, το οποίο συνετέλεσε στο θάνατό του. Ο επιχειρηματίας, που διατηρεί στην οδό Γλάδστωνος μεσιτικό γραφείο, συνελήφθη αφότου ταυτοποιήθηκε με τη βοήθεια του οπτικού υλικού αλλά και από μαρτυρίες. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)