to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:20 | 28.03.2013

Διεθνή

Βρετανία: Νέα 12ωρη στάση εργασίας στο BBC

Οι υπηρεσίες του BBC στη Βρετανία και το εξωτερικό αντιμετώπισαν μεγάλη αναστάτωση σήμερα το απόγευμα εξαιτίας της 12ωρης στάσης εργασίας που κήρυξαν τα σωματεία δημοσιογράφων και τεχνικών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δρομολογημένες απολύσεις και για τις συνθήκες εργασίας που διαμορφώνονται λόγω των περικοπών στο πλαίσιο του προγράμματος της βρετανικής δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.


Η στάση, η δεύτερη κινητοποίηση σε δύο μήνες, έπειτα από την 24ωρη απεργία τον περασμένο Φεβρουάριο, επηρέασε τη μετάδοση πολλών προγραμμάτων, κυρίως των ειδησεογραφικών δελτίων στο 24ωρο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC News24 και στην ραδιοφωνική Διεθνή Υπηρεσία του.



Η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων (NUJ) και το σωματείο τεχνικών Bectu επιχειρηματολόγησαν ότι η στάση ήταν επιτακτική λόγω της κατάργησης θέσεων εργασίας λόγω της πολιτικής λιτότητας, της ακύρωσης προγραμμάτων, του φόρτου εργασίας που επιβάλλουν οι νέες δραστηριότητες στον ψηφιακό τομέα και το «απίστευτο επίπεδο» εκμετάλλευσης από τους ιεραρχικά προϊστάμενους.


Η NUJ σημειώνει πως «οι περικοπές επιφέρουν αύξηση των ωρών εργασίας και άγχος». Σύμφωνα με τα σωματεία, το BBC από το 2004 έχει καταργήσει 7.000 θέσεις εργασίας και σκοπεύει να καταργήσει άλλες 2.000, εφαρμόζοντας περικοπές 20% στον προϋπολογισμό του. Τα σωματεία ζητούν ένα εξάμηνο μορατόριο στις απολύσεις, προκειμένου να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις.


Η διεύθυνση του ραδιοτηλεοπτικού ομίλου, ενός από τους πιο σημαντικούς στον κόσμο, δήλωσε πως έχει εφαρμόσει την πολιτική της μη αντικατάστασης όσων εγκαταλείπουν τον οργανισμό. Παράλληλα, εξέφρασε την «απογοήτευσή της» για τη νέα στάση εργασίας.

Η διεύθυνση υπογραμμίζει επίσης πως κατά τις τελευταίες εβδομάδες διεξήχθησαν «εποικοδομητικές» συσκέψεις με τα ενδιαφερόμενα σωματεία, διευκρινίζοντας συνάμα πως η περικοπή θέσεων εργασίας είναι αναπόφευκτη.

Οι περικοπές αποφασίσθηκαν εξαιτίας του παγώματος της κρατικής επιχορήγησης που χορηγείται στο BBC, στα πλαίσια της πολιτικής αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζει η βρετανική κυβέρνηση.

 
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

Πριν ένα μήνα

24ωρη απεργία στο ΒΒC ενάντια στις απολύσεις

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)