to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:07 | 27.09.2018

Κοινωνία

«Ο Πειραιάς των εργατικών αγώνων, της προσφυγιάς και της εθνικής Αντίστασης απέναντι στο φασισμό»

Την καταδίκη και την απομόνωση της ιδεολογίας και των μεθόδων της Χρυσής Αυγής, ζητά ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και πλήθος άλλων στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι υπέγραψαν από κοινού σχετική ανακοίνωση.


Κοινή ανακοίνωση με τίτλο «Ο Πειραιάς των εργατικών αγώνων, της προσφυγιάς και της εθνικής Αντίστασης απέναντι στο φασισμό» υπογράφουν ο κ. Γιώργος Γαβρίλης, Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, ο κ. Γιώργος Ιωακειμίδης Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, ο κ. Χρήστος Βρεττάκος Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, ο κ. Σταύρος Κασιμάτης Δήμαρχος Κορυδαλλού, ο κ. Γιάννης Λαγουδάκης Δήμαρχος Περάματος και δεκάδες περιφερειακοί, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.

Όπως αναφέρουν «οι διαδοχικές επιθέσεις των φασιστών στις περιοχές της Β΄ Πειραιά με τη δολοφονία του Π. Φύσσα, την επίθεση σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων, η βίαιη προσπάθεια αποκλεισμού των προσφυγόπουλων από τα σχολεία και η πρόσφατη επίθεση σε βάρος στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ μας δείχνουν μια κλιμακούμενη δράση, χωρίς τέλος. Πρόκειται για πρακτικές που εξελίσσονται σε μια περιοχή με ισχυρές παραδόσεις και παρακαταθήκες εργατικών αγώνων, αγώνων ενάντια στο φασισμό, για την ελευθερία και τη δημοκρατία στη χώρα μας. Κι αυτό μας κάνει να ανησυχούμε πολλαπλά, γνωρίζοντας τη διεθνή ιστορική εμπειρία αλλά και το φαινόμενο της επανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Η καταδίκη και η απομόνωση της ιδεολογίας και των μεθόδων της Χρυσής Αυγής απαιτεί την κινητοποίηση και την συμμετοχή όλων, χωρίς εξαιρέσεις και τεχνητούς διαχωρισμούς.»

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως «η εμπειρία στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στο λιμάνι του Πειραιά, με πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες σ’ ένα έτος, η προσπάθεια αποκλεισμού των προσφυγόπουλων απ’ τα σχολεία, μας δείχνει ότι όπου και όποτε απέναντι σε φαινόμενα ρατσισμού και μίσους κινητοποιήθηκαν οργανωμένα η τοπική Αυτοδιοίκηση, οι τοπικές κοινωνίες, οι φορείς της πόλης, τα συνδικάτα των εργαζομένων, το αυγό του φιδιού δεν βρήκε περιβάλλον για να εκκολαφθεί, παρ’ ότι το επιδίωξε».

Σημειώνεται επιπροσθέτως ότι: «Σήμερα είναι σημαντικό, κρίσιμο και υπό μία έννοια και ιστορικό καθήκον μας, ως Αυτοδιοίκηση να σκεφτούμε και να πράξουμε και ως πολιτική οντότητα για να αντιμετωπίσουμε την ακροδεξιά ρητορεία και πρακτική. Να αναλάβουμε τολμηρές πρωτοβουλίες με συνέχεια και πολιτικό βάθος που θα ακυρώνουν τη διείσδυση και την οικοδόμηση νέων ακροατηρίων για λογαριασμό της ακροδεξιάς. Η Αυτοδιοίκηση έχοντας μια αμεσότερη επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, μπορεί να αναζητήσει τρόπους υπέρβασης της πολυδιάσπασης και του κατακερματισμού, στη βάση της ενεργής συμμετοχής των πολιτών, να αναστρέψει την κρίσης εκπροσώπησης, να παρέμβει για να μην επιτρέψει φαινόμενα διάλυσης της κοινωνικής συνοχής ν’ αποτελέσουν το έδαφος για να αποκτήσει και να διευρύνει τα ακροατήριά της η ακροδεξιά, να υπερασπίσει την έννοια του συλλογικού απέναντι στην διάχυτη αίσθηση ήττας και απομόνωσης, να στηρίξει με συστηματικές παρεμβάσεις τη διατήρηση της συλλογικής ιστορικής μνήμης, ιδιαίτερα προς τη νέα γενιά.»

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, συνοδευόμενη από τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο συμμετείχε σε σύσκεψη στο δημαρχείο Περάματος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «το θέμα των επιθέσεων ακροδεξιών ομάδων στην περιοχή συζητήθηκε διεξοδικά στη διάρκεια της σύσκεψης. Έγιναν συγκεκριμένες αναφορές σε περιστατικά φασιστικής και ρατσιστικής βίας, όπως η επίθεση των χρυσαυγιτών εναντίον των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, ο σοβαρός τραυματισμός από ξυλοδαρμό των Αιγυπτίων ψαράδων, οι προπηλακισμοί εναντίον προσφύγων και των παιδιών τους έξω από σχολεία και, το πλέον πρόσφατο, η επίθεση φασιστών εναντίον μέλους της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που πήγαινε σε συναυλία για την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Ρουπακιά». Επίσης, συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας και αστυνόμευσης, καθώς και γενικότερα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας.

Υπογραμμίστηκε επιπλέον πως κοινή ήταν η απόφαση με το πέρας της σύσκεψης: «Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄και β΄βαθμού, καθώς και οι δημοκρατικοί πολίτες, ορθώνουν τείχος απέναντι στο φασισμό και το ρατσισμό και τις συνακόλουθες συμπεριφορές.

Η κυρία Γεροβασίλη τόνισε: «Δεν θέλουμε μία κοινωνία με φοβισμένους πολίτες. Θέλουμε ο πολίτης να αισθανθεί ασφαλής και θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτό. Δεν θα επιτρέψουμε φασιστικές επιθέσεις, ρατσιστικές επιθέσεις και διάφορα περιστατικά με τα οποία τα τελευταία χρόνια επιχειρούν να σημαδέψουν την περιοχή. Δεν θα αφήσουμε αυτή την εικόνα να επικρατήσει, θα την αντιστρέψουμε».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)