to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:35 | 27.03.2013

Διεθνή

Δίκη νεοναζί δολοφόνων: η γερμανική κυβέρνηση ζητά από το δικαστήριο να δώσει θέση στα τουρκικά ΜΜΕ

Το Βερολίνο εξέφρασε σήμερα την επιθυμία να βρεθεί μια λύση ώστε τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να μπορέσουν να καλύψουν την δίκη Γερμανών νεοναζί, οι οποίοι κατηγορούνται για τις δολοφονίες οκτώ Τούρκων κι ενός Έλληνα, μετά τον αποκλεισμό τους από την κάλυψη της δίκης.




"Θα ήταν καλό στην υπόθεση αυτή, η οποία ενδιαφέρει προφανώς το τουρκικό κοινό και τους ανθρώπους τουρκικής καταγωγής στην Γερμανία (. . .) να μπορέσει να βρεθεί μια λύση ώστε οι δημοσιογράφοι να έχουν μια επαρκή πρόσβαση για να καλύψουν τις ακροαματικές διαδικασίες", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

"Λαμβάνοντας υπόψη την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, δεν εναπόκειται σε μένα να πω πως αυτό θα καταστεί δυνατό, αλλά μπορώ ωστόσο να το ευχηθώ", πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, εξέφρασε επίσης την επιθυμία "το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης (για την υπόθεση αυτή) να ληφθεί υπόψη με ευαισθησία".

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ 8 ΦΟΝΟΥΣ

Το δικαστήριο του Μονάχου προκάλεσε σάλο καθώς δεν παραχώρησε καμία θέση στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για την κάλυψη της δίκης της 37χρονης Μπεάτε Τσέπε, η οποία αναμένεται να αρχίσει στις 17 Απριλίου.


Η Τσέπε, μέλος του νεοναζιστικού τρομοκρατικού πυρήνα National Socialist Underground (NSU), κατηγορείται, όπως και τέσσερις συνεργοί, για συμμετοχή στις δολοφονίες οκτώ Τούρκων και ενός Έλληνα μεταξύ του 2000 και του 2006 και μιας Γερμανίδας αστυνομικού το 2007.

"Είναι σκάνδαλο και ντροπή", αντιδρά στην σημερινή "Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ" ο πρόεδρος της τουρκικής κοινότητας Κενάν Κολάτ.

Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

Χθες το βράδυ σε ανακοίνωσή του, το δικαστήριο υπενθύμισε ότι παραχώρησε τις 50 θέσεις που προορίζονταν για τους δημοσιογράφους στην αίθουσα του δικαστηρίου βάσει της σειράς με την οποία έλαβε τις αιτήσεις. Επίσης διευκρίνισε ότι δεν ήταν δυνατό να μεταθέσει τις ακροαματικές διαδικασίες σε άλλη αίθουσα για νομικούς λόγους.

Η γερμανική εφημερίδα Μπιλτ προσφέρθηκε να παραχωρήσει την δική της θέση σε έναν συνάδελφο της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ, αλλά το δικαστήριο του Μονάχου απέρριψε την λύση αυτήν.

Ο τρόπος που ρυθμίζεται η πρόσβαση στις δικαστικές αίθουσες ανήκει στην αρμοδιότητα των περιφερειακών υπουργείων Δικαιοσύνης, εξήγησε επίσης σήμερα ο εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)