to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:45 | 20.09.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Το «ναι» θα επικρατήσει στην ΠΓΔΜ, αλλά χρειάζεται προσοχή στην «παγίδα» της συμμετοχής

Στην επίτευξη της υψηλότερης δυνατής συμμετοχής στοχεύουν οι υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ, καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι περιλαμβάνουν πάνω από 400.000 μετανάστες, διπλοεγγραφές και νεκρούς, με αποτέλεσμα για να τηρηθεί η συνταγματική επιταγή για συμμετοχή 50% να μετατρέπεται στην πράξη σε 65%-70%, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Με την αντίθεσή τους στην συμφωνία, ΝΔ και VMRO έχουν πετύχει να είναι πλέον "ανάδελφα" κόμματα εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που την στηρίζει, όπως σημείωσε.


«Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στην συντριπτική του πλειοψηφία στηρίζει την Συμφωνία των Πρεσπών, όλες οι πολιτικές ομάδες συμπεριλαμβανομένου και του ΕΛΚ, στο οποίο ανήκουν τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το VMRO», είπε ο κ. Παπαδημούλης, την ώρα που τα κατά της συμφωνίας επιχειρήματα ΝΔ και VMRO «είναι αντιδιαμετρικά και αλληλοαναιρούνται. Το VMRΟ κατηγορεί τον Ζάεφ ότι τα έδωσε όλα στον Τσίπρα, η ΝΔ τον Τσίπρα ότι τα έδωσε όλα στον Ζάεφ. Όλοι οι υπόλοιποι αντιλαμβάνονται ότι η Συμφωνία είναι ένας προωθητικός συμβιβασμός και την στηρίζουν».

Όπως ανέφερε, στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου «όλες οι ενδείξεις είναι ότι το "ναι" θα επικρατήσει με μεγάλη πλειοψηφία» και παράλληλα επεσήμανε ότι «αυτοί που κάνουν την καμπάνια συγκεντρώνουν την προσοχή τους στο να είναι όσο το δυνατόν πιο υψηλή η συμμετοχή».

Ο λόγος είναι ότι «εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους στην ΠΓΔΜ είναι περίπου 2 εκατ. πολίτες. Αλλά από αυτούς πάνω από 400.000 έχουν μεταναστεύσει ή δεν ζουν πλέον ή πρόκειται για διπλοεγγραφές. Αυτό είναι κρίσιμο καθώς για να επιτευχθεί η συνταγματική επιταγή για συμμετοχή τουλάχιστον του 50%, πρέπει η πραγματική συμμετοχή να περάσει το 65%, να φτάσει το 70%». Από την πλευρά του, «το VMRO είναι τριχοτομημένο. Ένα μέρος του είναι υπέρ της αποχής, ένα δεύτερο υπέρ της καταψήφισης, αλλά υπάρχει και τμήμα, ενδεχομένως μικρότερο, που θα ψηφίσει "ναι"».

Ο κ. Παπαδημούλης συνέχισε λέγοντας ότι «σχεδόν όλοι θεωρούν ότι εάν επικρατήσει το "ναι" με καθαρή πλειοψηφία και υψηλή συμμετοχή, τότε θα είναι εφικτό να βρεθεί από την παρούσα Βουλή, χωρίς νέες εκλογές που θα σήμαιναν καθυστερήσεις, η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για να προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές που περιλαμβάνονται στην Συμφωνία των Πρεσπών και προαπαιτούμενο για να έρθει η Συμφωνία προς επικύρωση και στην ελληνική Βουλή».

«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχει την ολόθερμη στήριξη του συνόλου της διεθνούς και ευρωπαϊκής ηγεσίας. Τα κόμματα της ΝΔ και του VMRO με την αντίθεσή τους στην Συμφωνία έχουν καταστεί "ανάδελφα" ακόμη και εντός του ΕΛΚ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι «η ουσία είναι ότι αν χαθεί η ευκαιρία της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα κυλήσουν άλλα 20 χρόνια εμπλοκής στο θέμα -και από αυτό χάνουν όλοι».

Όπως υπογράμμισε, «ο κυρίως ωφελημένος από την υλοποίηση της Συμφωνίας θα είναι η βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη. Όσοι γνωρίζουν Ιστορία και δεν έχει γίνει το μυαλό τους κουρκούτι από την εθνικιστική δημαγωγία οφείλουν να ξέρουν ότι ανά τους αιώνες η Θεσσαλονίκη είχε ως ενδοχώρα τα ευρύτερα Βαλκάνια, βόρεια της Θεσσαλονίκης. Είναι ιστορικό παράδοξο, παραλογισμός, καρπός του Ψυχρού Πολέμου, μία Θεσσαλονίκη κλειστή, φοβική, με γυρισμένη την πλάτη στους βόρειους γείτονές μας. Μπορεί να γίνει το λιμάνι, το αεροδρόμιο, ο κόμβος της ευρύτερης Βαλκανικής στην ανάπτυξη και έχουμε κάθε λόγο να εργαζόμαστε γι' αυτό. Αυτή είναι η πατριωτική γραμμή».

Η ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να απαντήσει πειστικά στα κοινωνικά προβλήματα

«Η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι ανησυχητική, συνδυάζεται και με μία συντηρητική στροφή εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με την ενίσχυση του άξονα Όρμπαν-Κουρτς, οι οποίοι έχουν και "γέφυρα" με την ανερχόμενη Άκροδεξιά, λόγω τόσο του προσφυγικού όσο και των πολύ μεγάλων ανισοτήτων στην ΕΕ, που έχουν τα τελευταία χρόνια ενταθεί λόγω των νεοφιλελεύθερων επιλογών», είπε εξάλλου νωρίτερα ο κ. Παπαδημούλης, ενόψει και της άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες προετοιμάζουν το έδαφος για τις τελικές αποφάσεις σε σχέση με το Brexit και κυρίως το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

«Αυτός ο συνδυασμός της έκρηξης ανισοτήτων και του φόβου που καλλιεργείται δημαγωγικά μέσω του προσφυγικού, δυναμώνει την Ακροδεξιά και την ακροδεξιά στροφή του ΕΛΚ, καθιστά έτσι υποχρεωτική για τις προοδευτικές δυνάμεις την διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής προοδευτικής συμμαχίας, όχι μόνο για να δοθούν ευρωπαϊκές απαντήσεις στο προσφυγικό, αλλά και για να αποφύγει η Ευρώπη μία μεγάλη οπισθοδρόμηση, να προχωρήσει σε αναπτυξιακή, κοινωνική στροφή», όπως υπογράμμισε.

Σημείωσε επίσης το παράδοξο να «δυναμώνει η ακροδεξιά ρητορική για το προσφυγικό, σε μία περίοδο που οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά 90%-95% σε σχέση με το 2015. Υπάρχουν χώρες που έχουν δεχθεί ελάχιστους ή κανέναν πρόσφυγα και παρ' όλα αυτά έχουν το προσφυγικό πρώτο στην ατζέντα. Είναι ο ορισμός του λαϊκισμού, του παραλογισμού, της δημαγωγίας. Στην Τσεχία π.χ. έγιναν π.χ. πριν λίγους μήνες εκλογές και το προσφυγικό ήταν πρώτο στην ατζέντα. Η χώρα τα τελευταία τρία χρόνια έχει δεχθεί 27 πρόσφυγες».

«Σωστά χτες στο Σάλτσμπουργκ ο Τσίπρας έθεσε στην κορυφή της ατζέντας δύο πράγματα», συνέχισε ο κ. Παπαδημούλης, «πρώτον, ότι χρειαζόμαστε επιτέλους μία ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό, αλλά και στο μεταναστευτικό που η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ενιαία πολιτική, να δημιουργήσει νόμιμες οδούς μετανάστευσης. Δεύτερον, στα θέματα του παρόντος και του μέλλοντος της ΕΕ πρέπει να διαμορφώσουμε την ευρύτερη δυνατή συμμαχία, για να αποφύγουμε ένα "όπισθεν ολοταχώς"».

Κατά τον ίδιο, «οι προοδευτικές δυνάμεις δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την ακροδεξιά δυναμική εάν δεν απαντήσουν με έναν πιο πειστικό και αποτελεσματικό τρόπο στο κοινωνικό πρόβλημα. Χρειαζόμαστε πολιτικές που να ενισχύουν την συνοχή, να αμβλύνουν τις ανισότητες, να μειώνουν την ανασφάλεια του φτωχού και του άνεργου, ώστε να μην πέφτει εύκολα θύμα της ρητορικής που λέει "δεν σου φταίει ο νεοφιλελευθερισμός, δεν σου φταίει ο καπιταλισμός, σου φταίει ο πρόσφυγας, ο μετανάστης". Εκεί πρέπει να δούμε πώς θα γίνουμε πειστικότεροι και αποτελεσματικότεροι, γιατί η άνοδος της Ακροδεξιάς στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, περιγράφει και καταγράφει αδυναμίες και ανεπάρκειες της Αριστεράς και ευρύτερα των προοδευτικών δυνάμεων να πείσουν πολίτες των οποίων κατ' εξοχήν έχουν ταχθεί να υπηρετήσουν τα συμφέροντα».

 

Ακούστε το ηχητικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)