to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:56 | 20.09.2018

Πολιτική

Ν. Ηγουμενίδης: Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις κόντρα στη νεοφιλελεύθερη απορρύθμιση της εργασίας

«Η σημερινή τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας βάζει σε πραγματική τροχιά επιτάχυνσης την αύξηση του κατώτατου μισθού»


Σχετικά με την κατάθεση της τροπολογίας του Υπουργείου Εργασίας για τον κατώτατο μισθό, ο βουλευτής Ηρακλείου & μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Γ’ Θερινού Τμήματος της Βουλής Νίκος Ηγουμενίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας βάζει σε πραγματική τροχιά επιτάχυνσης την αύξηση του κατώτατου μισθού.

 Όπως ρητά ορίζεται, η διαδικασία ξεκινά από το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου   - δηλαδή αμέσως μετά την ψήφιση του σημερινού νομοσχεδίου – ώστε να προχωρήσει τάχιστα μέχρι τέλος του έτους η διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και η αύξηση να υλοποιηθεί τον Γενάρη του 2019.

 Αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια αξιοποιείται η δυνατότητα για επίσπευση μιας διαδικασίας που στόχο έχει την προστασία του κόσμου της εργασίας και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

 Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς ρυθμίσεων κόντρα στο κύμα της νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης της εργασίας και υπέρ της ενίσχυσης του εισοδήματος του εργαζόμενου.

 Πρώτον, έρχεται μετά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που έχουν επανέλθει και εφαρμόζονται από την 21η του περασμένου Αυγούστου.

 Δεύτερον, έρχεται μετά και την προ ημερών επέκταση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, δηλαδή τη μεγαλύτερη εν ισχύ κλαδική σύμβαση στη χώρα, που αφορά περίπου 114.000 εργαζόμενους.

 Όσο και αν οι γνωστές Κασσάνδρες δίνουν σήμερα τα ρέστα τους, στέλνεται τo μήνυμα: Στην τελική ευθεία μπαίνει η αύξηση του κατώτατου μισθού και - μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής - δεν χαρίζεται ούτε μία σπιθαμή ελευθερίας στους δανειστές και στο νεοφιλελεύθερο μπλοκ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)