to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:51 | 20.09.2018

Πολιτική

Συνάντηση Κοτζιά - Μάας: Ιστορική ευκαιρία η Συμφωνία των Πρεσπών

Τη σπουδαιότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως "ιστορικής ευκαιρίας" και "λύσης που κοιτά στο μέλλον" για την ασφάλεια και την ανάπτυξη των Βαλκανίων αλλά και της Ευρώπης, αναβαθμίζοντας και το ρόλο της Ελλάδας, υπογράμμισαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Γερμανίας, Νίκος Κοτζιάς και Χάικο Μάας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών.


Στις καλές διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Γερμανίας και στην περαιτέρω σύσφιξή τους αναφέρθηκαν αμφότεροι οι υπουργοί Εξωτερικών. «Υπήρξαν διαφωνίες, διαφορετικές γνώμες, ερωτήματα στην περίοδο της βαθιάς μας κρίσης, αλλά σήμερα έχουμε βρει τον κοινό δρόμο για το μέλλον της Ευρώπης», είπε ο Ν. Κοτζιάς σημειώνοντας ότι σε αυτόν τον κοινό δρόμο η βοήθεια και η θέληση του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, είναι μία μεγάλη βοήθεια για τη χώρα μας που βγαίνει από την κρίση και θα βοηθήσει και τις άλλες χώρες των Βαλκανίων να αναπτυχθούν.

Ο Κ. Μάας από την πλευρά του εξέφρασε το σεβασμό της χώρας του προς την Ελλάδα: «Η Ελλάδα πριν από ένα μήνα βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για να βγει από την κρίση, η οποία είχε μεγάλες επιβαρύνσεις για την Ελλάδα», είπε σημειώνοντας ότι «υπήρξαν και δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες έπρεπε να ληφθούν, από τους ιθύνοντες και να επηρεάσουν και τους ανθρώπους».

Και συμπλήρωσε: «Θέλω, εξ ονόματος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, να πω ότι ο ελληνικός λαός επέδειξε πάρα πολλή ενέργεια για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση και θα ήθελα να εκφράσω τον απόλυτο σεβασμό μας. Διότι αυτά τα οποία επετεύχθησαν αυτά τα χρόνια στη χώρα αυτή δεν είναι αυτονόητα. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει την πορεία της προς την ανάκαμψη».

«Η Ελλάδα» -τόνισε- «είναι ένας ισχυρός εταίρος της Γερμανίας, και εταίρους χρειαζόμαστε για το συμφέρον της Ευρώπης».

Ο Ν. Κοτζιάς εξήγησε ότι ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γερμανία έχουν αναπτυχθεί μεγάλες πρωτοβουλίες και έκανε ειδική αναφορά τόσο στο Σχέδιο Δράσης στο οποίο στηρίζεται η συνεχώς αναπτυσσόμενη συνεργασία μας, όσο και στο Ελληνο-Γερμανικό Ίδρυμα νεολαίας που βρίσκεται, όπως είπε, στη διαδικασία τελικής διαμόρφωσης του. «Νομίζουμε ότι είναι ένα βήμα σοβαρό για το μέλλον της Ευρώπης ο νότος και η καρδιά της να συνεργάζονται με το θετικό και δημιουργικό τρόπο που συνεργάζονται τα δύο κράτη», πρόσθεσε.

Προσφυγικό

Αναφορικά με το προσφυγικό. ο κ. Μάας ερωτηθείς σχετικά με τη θέση που εξέφρασε ο κ. Γιούνκερ περί ευέλικτης αλληλεγγύης εξέφρασε την άποψη ότι «είναι καλό». Εξάλλου, «είναι μία ιδέα την οποία και εγώ την προτείνω εδώ και εβδομάδες. Διότι, για πολύ κοινότοπους λόγους, θεωρώ ότι χρειαζόμαστε κάποια λύση. Δεν μπορούμε να περιμένουμε και άλλες εβδομάδες για τη Μεσόγειο» είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι έτσι όλες οι χώρες θα μπορούν να συμμετέχουν ενεργά είτε με χρηματικά ποσά, είτε με φιλοξενία προσφύγων, είτε στη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων. «Καθένας, λοιπόν, θα πρέπει να αναλάβει ένα κομμάτι της ευθύνης» σημείωσε εκράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία στο θέμα αυτό.

Γερμανικές αποζημιώσεις: Ό,τι είναι δίκαιο από την Ιστορία παραμένει

Ερωτηθείς σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις ο Ν. Κοτζιάς τόνισε το διαχωρισμό τους από το αναγκαστικό δάνειο προς την Γερμανία, επισημαίνοντας ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Αναφερόμενος δε, στη σχετική έκθεση που ετοιμάζει η Βουλή είπε ότι «κάθε κυβέρνηση πρέπει να σέβεται το Κοινοβούλιό της», υπογραμμίζοντας πως «ό,τι είναι δίκαιο από την Ιστορία παραμένει. Ό,τι είναι δίκαιο από την Ιστορία θέλει τον τρόπο του, το χρόνο του και την ώρα του», σημείωσε.

Τέλος αναφορικά με το Κόσοβο και τη Σερβία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε κατά της αλλαγής συνόρων στην περιοχή. «Δε θέλουμε να έχουμε ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε αρνητικά ντόμινο. Από την άλλη, ευχόμαστε τα δύο κράτη να λύσουν τα προβλήματά τους», δήλωσε.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)