to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:05 | 20.09.2018

Πολιτική

«Σημαντική στιγμή για τον κόσμο της εργασίας» η αύξηση του κατώτατου μισθού (βίντεο - ενημέρωση)

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η τροπολογία της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου για τον κατώτατο μισθό - Η εισήγηση της Έφης Αχτσιόγλου για την τροπολογία σχετικά με τον κατώτατο μισθό - H διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει εντός του τελευταίου δεκαήμερου του Σεπτεμβρίου 2018 και να ολοκληρωθεί εντός του τελευταίο δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου 2019 - Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και η απάντηση της υπουργού Εργασίας


Υπερψηφίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή η τροπολογία με τίτλο «Επανακαθορισμός προθεσμιών αναφορικά με την εκκίνηση της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για το 2018». Στην ψηφοφορία, υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων. Κατά της τροπολογίας τοποθετήθηκε το ΚΚΕ. «Παρών» δήλωσαν το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή.

Η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, αποτελεί κορυφαία δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία, επανέλαβε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου κατά την εισήγηση, το μεσημέρι της Πέμπτης, της τροπολογίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού. 

Η στόχευση αυτή υπηρετείται με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, βασικό μηχανισμό για καλύτερους όρους εργασίας αλλά και με την αύξηση των μισθών των εργαζομένων.

Είπε δε, στο σημείο αυτό, ότι η κυβέρνηση επέμεινε σθεναρά στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. διότι αποτελεί το βασικό μηχανισμό με τον οποίο οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικούν καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας. Όπως ενημέρωσε, ήδη, λίγες ημέρες, μετά την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, έχουν ήδη επεκταθεί επτά κλαδικές συμβάσεις που καλύπτουν περίπου 200.000 μισθωτούς σε όλη τη χώρα που συνεπάγεται άμεση αύξηση των μισθών τους.

Από την άλλη, «ο νέος ενιαίος αυξημένος κατώτατος μισθός θα θεσπιστεί, για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς ηλικιακές ρατσιστικές διακρίσεις (σ.σ.: υποκατώτατος μισθός) από αυτήν την κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2019», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου, θυμίζοντας ότι ο μισθός αυτός περικόπηκε κατά 22% το 2012, μέσα σε μία νύχτα, από την τότε συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η ίδια κυβέρνηση θέσπισε τον υποκατώτατο μισθό για τους νέους εργαζόμενους (μειώνοντας κατά 32% το εισόδημά τους) και πάγωσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις υπηρετώντας μία αντίληψη σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη συνδέεται με τη συντριβή της Εργασίας.

Στον αντίποδα, υπενθύμισε, η παρούσα κυβέρνηση υπηρετεί ένα σχέδιο ανάπτυξης η οποία θα συμβαδίζει με τη θωράκιση των εργασιακών δικαιωμάτων και τους κανόνες στην αγορά εργασίας, κάτι που θα γίνει με μεγαλύτερη ένταση μετά την έξοδο από το μνημόνιο. 

«Από εδώ και πέρα η κυβέρνηση θα αποδεικνύει μέρα με την ημέρα ότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν ήταν μία συμβολική ενέργεια, αλλά μία μετάβαση σε περίοδο ανάκτησης δικαιωμάτων για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», τόνισε χαρακτηριστικά:

«Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη, δεν υπάρχει Δημοκρατία χωρίς εργασία με δικαιώματα για όλες και όλους», τονίζει ο υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος:

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και οι απαντήσεις της υπουργού Εργασίας στη Βουλή

Από τη πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εισηγητής της ΝΔ, Γεράσιμος Γιακουμάτος χαρακτήρισε «φούμαρα» την τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Δεν θα δουν επί των ημερών σας αύξηση οι εργαζόμενοι, να πέσω έξω, αλλά ούτε ένα ευρώ δεν θα πάρουν με την υποκρισία αυτής της κυβέρνησης» ανέφερε ο κ. Γιακουμάτος. Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Γ. Βρούτσης, επανέλαβε όσα έγραψε νωρίτερα στο twitter περί «δικαίωσής του» και καλωσόρισε την τροπολογία της κυβέρνησης, ισχυριζόμενος ότι απλά... εφαρμόζεται ο νόμος 4172/2013, ο οποίος, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εργασίας, «αποτελεί κορυφαία διαρθρωτική αλλαγή και τολμηρή μεταρρύθμιση, υπέρ των εργαζομένων και της εθνικής μας οικονομίας, νόμος που έγινε αποδεκτός ακόμη και από τους θεσμούς και που παραμένει μέχρι σήμερα σε ισχύ». Επίσης, απαξίωσε και την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αναφέροντας ότι η επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας αποτελεί άλλη μια ήδη νομοθετημένη διαδικασία που προέρχεται από προηγούμενες κυβερνήσεις και καθορίζεται από το Ν. 1896/1990, η ισχύς του οποίου όμως ανεστάλη -με το άρθ. 37 του Ν. 4024/2011- όταν η χώρα μπήκε στο περιβάλλον της δημοσιονομικής προσαρμογής και έως ότου να βγει από το πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών».

Το ερώτημα που απορρέει από την τοποθέτηση Βρούτση είναι για ποιο λόγο αυτά τα τόσο «απλά» και «δεδομένα» είτε καταργήθηκαν είτε δεν εφαρμόστηκαν ποτέ επί των ημερών του, όταν κύρια πολιτική ήταν η νεοφιλελεύθερη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. 

«Με την τροπολογία για τον κατώτατο μισθό, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή, για πρώτη φορά, τον αντεργατικό νόμο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το γνωστό νόμο Βρούτση», ανέφερε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά «ενεργοποιεί έναν εμβληματικό μνημονιακό νόμο που καταργεί μόνιμα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού».

«Αποκαλύπτεται ξεκάθαρα το μέγεθος της απάτης, της κυβερνητικής προπαγάνδας, όλο το προηγούμενο διάστημα, για τα περί επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για τα περί εξόδου από τα μνημόνια», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι «αφού η κυβέρνηση διατήρησε την άθλια πράξη υπουργικού συμβουλίου του 2012 που πετσόκοψε τον κατώτατο μισθό, έρχεται τώρα και με δόλωμα την ενδεχόμενο αύξηση του κατώτατου μισθού, για λίγα ευρώ, ενεργοποιεί τον μνημονιακό νόμο της συγκυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με βάση τον οποίο μόνιμα ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται με απόφαση του κράτους χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις και με βασικό κριτήριο τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, στη βάση, δηλαδή των αναγκών του κεφαλαίου και του μονοπωλίου».

Ο Γιώργος Λαμπρούλης υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ, στον αντίποδα της κυβερνητικής τροπολογίας, έχει καταθέσει τροπολογία για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και κατάργηση όλων των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων (αναλυτικά εδώ). 

Το Ποτάμι θα ψηφίσει παρών, δήλωσε από τη δική του πλευρά ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Γρηγόρης Ψαριανός, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή. «Έχουμε πει ότι θα ψηφίζουμε παρών σε όποια τροπολογία κατατίθεται σε νομοσχέδιο που δεν έχει συναφές περιεχόμενο. Θα ψηφίσουμε παρών. Βεβαίως για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα μπορούσαμε να πούμε γιατί 751 και όχι 1.200 ή 1.500;» σημείωσε ο κ. Ψαριανός για την τροπολογία και πρόσθεσε ότι κατατίθεται τώρα ενόψει της διεξαγωγής εκλογών.

Tροπολογία κατέθεσε η Δημ. Συμπαράταξη

«Εμείς δεν έχουμε καταρχήν αντιρρήσεις», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γεώργιος Δημήτριος Καρράς. «Θα πρέπει να υπάρξει διαδικασία και το 2018. Αλλά θέλουμε να συζητήσουμε το ζήτημα των καθυστερήσεων. Γιατί από 1.1.2017 δεν ήρθε κάτι ανάλογο στη Βουλή να ρυθμιστεί ή γιατί δεν εφαρμόστηκε ο προηγούμενος νόμος; Θέλουμε να συζητήσουμε και ζητήματα κρίσιμα όπως είναι οι τριετίες. Περιλαμβάνονται στην τροπολογία; Όπως πρέπει να συζητήσουμε τα ζητήματα των εθνικών συλλογικών συμβάσεων ή αν θα μείνουμε πίσω σε αυτήν τη ρύθμιση ή αν θα προωθηθεί και η διαπραγμάτευση για τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις που εκείνες εξαιρετικά μπορούν να προστατεύσουν τους εργαζόμενους. Ή θα μένει το θέμα στην αρμοδιότητα του εκάστοτε υπουργού» τόνισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Διαβάστε αναλυτικά Τροπολογία για τη διαδικασία της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού και την επαναφορά της διαδικασίας μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων, την οποία κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με πρώτη υπογραφή αυτή της επικεφαλής της, Φώφης Γεννηματά, ΕΔΩ.

Η απάντηση Αχτσιόγλου: Τίποτα δεν ήταν αυτονόητο

Η Έφη Αχτσιόγλου, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, άσκησε οξεία κριτική στον Γ. Βρούτση ο οποίος “οφείλει να επιστρέψει από τον κόσμο της ψυχολογίας σε αυτόν της πραγματικότητας”.

«Ο κ. Βρούτσης είπε ότι αισθάνεται δικαιωμένος σήμερα με την τροπολογία που εισηγείται η κυβέρνηση, η οποία θα επιταχύνει τη διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου και πρόσθεσε: «Εγώ δεν κατανοώ πώς μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένο το στέλεχος ενός κόμματος που μείωσε τον κατώτατο μισθό σε μια νύχτα κατά 22%. Πώς μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένο το στέλεχος ενός κόμματος που θέσπισε τον υποκατώτατο μισθό. Που κατήργησε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και απαγόρευσε, ουσιαστικά, στους εργαζομένους να μπορούν να διεκδικούν και να παίρνουν αυξήσεις και καλύτερους όρους εργασίας. Δεν κατανοώ πώς μπορεί κανείς να αισθάνεται δικαιωμένος όταν έχει εφαρμόσει μια τέτοια ολέθρια συνθήκη για τα εργασιακά δικαιώματα».

Η υπουργός Εργασίας τόνισε πως «δεν μπορεί να κατανοήσει ότι δηλώνει δικαιωμένο ένα στέλεχος κόμματος που ως κυβέρνηση εκτίναξε την ανεργία στο 27,9% και ότι δηλώνει δικαιωμένο ιδίως σήμερα, που το αντίπαλο κόμμα που είναι στην κυβέρνηση σήμερα έχει επαναφέρει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, έχει επεκτείνει ήδη τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που καλύπτουν 200.000 εργαζόμενους στη χώρα, που σήμερα ενεργοποιεί τη διαδικασία και θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό, που έχει θεσπίσει κανόνες για την τήρηση των ωραρίων, την καταβολή του μισθού, την προστασία των εργαζομένων από τις εργολαβίες».

Μάλιστα, κάλεσε μάλιστα τον κ. Βρούτση να εναρμονιστεί με όσα ο πρόεδρος του κόμματός του πιστεύει, «ώστε να είναι σαφή τα πράγματα»: «Θα ήθελα να καλέσω τον κ. Βρούτση να εναρμονιστεί, επιτέλους, με τον πρόεδρο του κόμματός του, ο οποίος ο άνθρωπος με παρρησία είπε ότι "είμαστε κατά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θέλουμε οι επιχειρήσεις να έχουν ευελιξία"».

Η αναφορά της κ. Αχτσιόγλου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα έδρανα της ΝΔ. Εκείνη, ωστόσο, επέμεινε απευθυνόμενη στα έδρανα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ο πρόεδρος του κόμματός σας, με πολύ μεγάλη σαφήνεια είπε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποκλίνουν από αυτά που θα ορίζει μια συλλογική σύμβαση. Έχετε εικόνα εσείς της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας; Έχετε εικόνα ότι στις μικρές επιχειρήσεις που είναι το 99% της ελληνικής οικονομίας, δεν υπάρχουν επιχειρησιακά σωματεία και δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας; Τι εννοούσε, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης όταν έλεγε να μπορούν οι επιχειρήσεις να παρεκκλίνουν από τις συλλογικές συμβάσεις; Δεν εννοούσε να μην είναι υποχρεωτικές οι συλλογικές συμβάσεις; Εγώ κάνω παρερμηνείες; Ο άνθρωπος ήταν σαφής και καθαρός. Και με τις συλλογικές συμβάσεις εναντιώνεται, και έχει πει, μάλιστα, όταν κάναμε διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, πως όλα αυτά τα πράγματα είναι ιδεοληψίες. Και για τον κατώτατο μισθό είπε καθαρά ότι "θα προχωρούσαμε σε αύξηση αν συμφωνούσε ο ΣΕΒ"».

Αλλά, απευθυνόμενη και προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η υπουργός Εργασίας την κάλεσε να απαντήσει: «Ήσασταν ή δεν ήσασταν στη συγκυβέρνηση, η οποία υπέγραψε την πράξη του υπουργικού συμβουλίου που μείωσε τον κατώτατο μισθό μέσα σε μια νύχτα και τον έκανε 586 ευρώ; Ήσασταν ή δεν ήσασταν στη συγκυβέρνηση, που θέσπισε τον υποκατώτατο μισθό και κατήργησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις; Ήσασταν ή δεν ήσασταν σε εκείνη την κυβέρνηση; Αντί να απολογηθείτε και να εισέλθετε σε μια περίοδο έμπρακτης αυτοκριτικής, για το επίπεδο στο οποίο φέρατε τους μισθούς, και τα δικαιώματα στα εργασιακά, προβαίνετε σε τακτικισμούς, αλλά η πολιτική πράξη δεν παραγράφεται».

Τέλος, καυτηρίασε τη στάση του ΚΚΕ που υποβαθμίζει ό,τι κάνει αυτή η κυβέρνηση στο πεδίο των εργασιακών και την ταυτίζει με τη ΝΔ,την ώρα που η πραγματικότητα είναι διαφορετική και πολλά από όσα αμφισβητούσε το ΚΚΕ ότι θα θεσπιστούν, όπως οι ΣΣΕ, είναι ήδη γεγονός. 

Όπως επίσης και μία σειρά από παρεμβάσεις (αυστηροί κανόνες για την τήρηση ωραρίων, κανόνες στις εργολαβίες, ενίσχυση του Σ.ΕΠ.Ε., μείωση της ανεργίας κ.α.) τα οποία, σύμφωνα με την Έφη Αχτσιόγλου επιβεβαιώνουν τη σαφή διαχωριστική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, την ώρα που το ΚΚΕ “υπονομεύει με τη στάση του τις δυνατότητες που δίνουν στους εργαζόμενους τα εργαλεία της κυβέρνησης”.

H αντιπαράθεση με τον Κ. Τζαβάρα

«Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι κατά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δηλώσει καθαρά ότι θα προχωρούσε σε αύξηση μισθών αν συμφωνούσε ο ΣΕΒ», ανέφερε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, προκαλώντας αντιδράσεις από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είστε ιδεολόγοι του κρατισμού, χωρίς όρια και χωρίς προσχήματα», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος ....συνέστησε στην κυβέρνηση να κατανοήσει ότι ο κόσμος αντιδρά στις προσπάθειές της να τους εξαπατήσει. Ο βουλευτής της ΝΔ ισχυρίστηκε ότι με την τροπολογία για τον κατώτατο μισθό, η κυβέρνηση υιοθετεί τον νόμο του δεύτερου μνημονίου, αφού τον κατώτατο μισθό θα καθορίζει το κράτος και όχι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

ΑΝΕΛ: «Σφραγίδα αξιοπιστίας της κυβέρνησης η τροπολογία»

«Σφραγίδα αξιοπιστίας της κυβέρνησης» χαρακτήρισε την τροπολογία για τον κατώτατο μισθό ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος. «Η τροπολογία δείχνει τη σοβαρότητα των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού. Πηγαίνει κοστολογημένα. Λέει τώρα 25 ευρώ. Φεβρουάριο και μετά, ναι, θα φτάσουμε στον μισθό που ζητάει το ΚΚΕ. Είναι σφραγίδα αξιοπιστίας. Είναι ένα από τα 11 μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Παπαχριστόπουλος και προειδοποίησε ότι κακώς κάποιοι επένδυσαν στην περικοπή των συντάξεων.

«Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική. Ούτε μισό ευρώ δεν θα κοπεί από καμία σύνταξη. Και δεν θα χρειαστεί ούτε μονομερή ενέργεια να κάνουμε, ούτε αναβολή του μέτρου. Το μέτρο θα ακυρωθεί. Αυτά γιατί κάποιοι έχουν επενδύσει στην περικοπή» τόνισε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ.

Θα καταψηφίσει το ΚΚΕ γιατί είναι «υποκρισία»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τη τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατηγορώντας τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για υποκρισία και προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού και των εργαζομένων.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα στελέχη της σημερινής συγκυβέρνησης όταν ήταν αντιπολίτευση, κατά τη συζήτηση του «νόμου Βρούτση» στη Βουλή επί διακυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, τον χαρακτήριζαν ως αντιδημοκρατικό και αυταρχικό που δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων και τον καταψήφισαν.

«Αυτόν τον νόμο, θέτει σήμερα σε ισχύ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Πλέον θα λέγεται "νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου"», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παφίλης. Τέλος, ο κ. Παφίλης κάλεσε την κυβέρνηση, εάν έχει πράγματι την πολιτική βούληση να στηρίξει πράγματι όπως είπε τους εργαζομένους, να εγκρίνει την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ και προβλέπει, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την πλήρη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την πλήρη αποκατάσταση του απεργιακού δικαιώματος και την πλήρη απαγόρευση κάθε μορφής ανταπεργίας.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Η τροπολογία για τον επανακαθορισμό των προθεσμιών, αναφορικά με τη εκκίνηση της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για το 2018 (δείτε την ΕΔΩ αναλυτικά) κατατέθηκε χτες στο νομοσχέδιο για τη δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στον τομέα της Υγείας, το οποίο συζητείται και ψηφίζεται σήμερα Πέμπτη, στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής. Η τροπολογία υπογράφεται από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας κ Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόφλου και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση αξιολόγησης, για τις συνέπειες της ρύθμισης, με τις προτεινόμενες διατάξεις τίθενται μόνο για το έτος 2018 ειδικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, με διατήρηση όλων των ενδιάμεσων σταδίων, έτσι ώστε η διαδικασία να ξεκινήσει εντός του τελευταίου δεκαήμερου του Σεπτεμβρίου 2018 και να ολοκληρωθεί εντός του τελευταίο δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου 2019.

Όπως δήλωσε την περασμένη Δευτέρα η Υπουργός Εργασίας, «η διαδικασία προβλέπει μία σειρά από εκθέσεις από διάφορους επιστημονικούς φορείς, διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, εισήγηση από επιτροπή εμπειρογνωμόνων και στο τέλος απόφαση του Υπουργού Εργασίας και έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει τον Ιανουάριο του 2019». Η ίδια αλλά και ο πρωθυπουργός έχουν προαναγγείλει ότι ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύει χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, καθώς, θα καταργηθεί ο ρατσιστικός σε βάρος των νέων εργαζομένων «υποκατώτατος μισθός». Υπενθυμίζεται ότι ο υποκατώτατος μισθός των 511 ευρώ (μεικτά) αποτελεί μία δυσμενή ηλικιακή διάκριση σε βάρος των νέων έως 25 ετών, η οποία θεσπίστηκε το 2012, με πρόσχημα τη δήθεν ευκολότερη πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας.

Eνίσχυση του εισοδήματος του κόσμου της εργασίας

Η σημερινή τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας, η οποία βάζει σε πραγματική τροχιά επιτάχυνσης την αύξηση του κατώτατου μισθού έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς ρυθμίσεων κόντρα στο κύμα της νεοφιλελεύθερης απορύθμισης της εργασίας και υπέρ της ενίσχυσης του εισοδήματος του κόσμου της Εργασίας:

- έρχεται μετά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που έχουν επανέλθει και εφαρμόζονται από την 21η του περασμένου Αυγούστου.

- έρχεται μετά και την προ ημερών επέκταση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, δηλαδή τη μεγαλύτερη εν ισχύ κλαδική σύμβαση στη χώρα, που αφορά περίπου 114.000 εργαζόμενους.

Τι αναφέρει αναλυτικά η αιτιολογική έκθεση:

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, με τις διατάξεις του άρθρου 103 του ν. 4172/2013 (Α' 167), καθορίζεται η διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας. Στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας, προβλέπεται η κατά στάδια διεξαγωγή διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της κυβέρνησης, και η συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών και συναφών φορέων και εμπειρογνωμόνων, σε θέματα οικονομίας και, ιδίως, οικονομίας της εργασίας, κοινωνικής πολιτικής, καθώς και εργασιακών σχέσεων.

Η διαδικασία της διαβούλευσης συντονίζεται από την Επιτροπή Συντονισμού, η οποία συγκροτείται ειδικά για το σκοπό αυτό, και αποτελείται από τον πρόεδρο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) ως πρόεδρο, ένα πρόσωπο κύρους ως εκπρόσωπο του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ένα πρόσωπο κύρους ως εκπρόσωπο του υπουργού Οικονομικών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 103 του ν. 4172/2013, προβλέπονται τα ακόλουθα στάδια με ρητά προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα:

α) Εντός του τελευταίου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου κάθε έτους: Αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού προς εξειδικευμένους επιστημονικούς ερευνητικούς και λοιπούς φορείς για τη σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες.

β) Έως την 31η Μαρτίου κάθε έτους: Υποβολή της έκθεσης των φορέων στην Επιτροπή Συντονισμού.

γ) Σχηματισμός φακέλου από την Επιτροπή Συντονισμού με τις ανωτέρω εκθέσεις των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων και των παραγόντων διαφοροποίησης του κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου και αποστολή του προς τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων για τη διατύπωση της γνώμης τους, με υποβολή υπομνήματος και της κατά την κρίση τους τεκμηρίωσης για την αναπροσαρμογή του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

δ) Έως την 15η Απριλίου κάθε έτους: Διαβίβαση από την Επιτροπή Συντονισμού του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, σε σχέση με την τυχόν αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

ε) Έως την 30ή Απριλίου κάθε έτους: Διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης ή των εκθέσεων των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προς σύνταξη από αυτό του σχεδίου πορίσματος διαβούλευσης, σε συνεργασία με πενταμελή επιτροπή, που συγκροτείται για το σκοπό αυτό.

στ) Έως την 31η Μαΐου κάθε έτους: Ολοκλήρωση του σχεδίου του πορίσματος διαβούλευσης από το ΚΕΠΕ, διαβίβασή του αμελλητί στην Επιτροπή Συντονισμού προς διαπίστωση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας και υποβολή του στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στον υπουργό Οικονομικών.

ζ) Ανάρτηση του σχεδίου του πορίσματος διαβούλευσης, καθώς και όλων των εκθέσεων, υπομνημάτων και τεκμηριώσεων, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

η) Εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου κάθε έτους: Εισήγηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο υπουργικό συμβούλιο του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου, λαμβάνοντας υπόψη το πόρισμα διαβούλευσης.

θ) Έκδοση απόφασης του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του υπουργικού συμβουλίου, με την οποία καθορίζονται ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο.

Όπως ρητά ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 103 του ν. 4172/2013, η ανωτέρω διαδικασία τίθεται σε ισχύ με τη λήξη των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής. Το τελευταίο πρόγραμμα έληξε στις 20 Αυγούστου του 2018, οπότε η διαδικασία έχει ήδη τεθεί νομικά σε ισχύ. Εντούτοις, οι ρητά προβλεπόμενες ημερομηνίες για την υλοποίηση της διαδικασίας και των ενδιάμεσων σταδίων της, μεταθέτουν χρονικά τη δυνατότητα ενεργοποίησής της.

«Δεδομένης της λήξης και του τελευταίου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής την 20ή Αυγούστου του 2018 και της συνακόλουθης θέσης του μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου σε ισχύ, αλλά και της επιτακτικής ανάγκης για τον επανακαθορισμό τους σε επίπεδα που θα ανταποκρίνονται στα βελτιωμένα δεδομένα της οιοικείας διαδικασίας» επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση.

«Προς το σκοπό αυτό και για την εκκίνηση της διαδικασίας εντός του έτους 2018, με την προτεινόμενη διάταξη, τίθενται ειδικά χρονοδιαγράμματα για την έναρξη και την ολοκλήρωση της διαδικασίας, έτσι ώστε αυτή να ξεκινήσει εντός του τελευταίου δεκαημέρου του μηνός Σεπτεμβρίου του 2018 και να ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του μηνός Ιανουαρίου του 2019.

Ακολουθεί δε, κατά τα προβλεπόμενα στην περ. β' της παρ. 7 του άρθρου 103 του ν. 4172/2013, η έκδοση απόφασης του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του υπουργικού συμβουλίου, με την οποία καθορίζονται ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο.

Σημειώνεται ότι, με την προτεινόμενη διάταξη, διατηρούνται όλα τα ενδιάμεσα στάδια της διαδικασίας του άρθρου 103 του ν. 4172/2013 και προβλέπονται ισόχρονα διαστήματα διάρκειας κάθε επιμέρους σταδίου, δίχως να επέρχεται ουδεμία αλλαγή, πέραν των ρητώς προβλεπόμενων ημερομηνιών.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι η προτεινόμενη διάταξη αφορά στην εκκίνηση του μηχανισμού, ειδικά και μόνο για το έτος 2018, ενώ από τα επόμενα έτη θα εφαρμόζονται κανονικά οι ημερομηνίες που τίθενται από το άρθρο 103 του ν. 4172/2013» τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)