to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:33 | 15.09.2018

πηγή: ΣτοΚοκκινο

Κοινωνία

Θ. Καμπαγιάννης: Καταπέλτης και η έκθεση του Forensic Architecture για τον φόνο του Π. Φύσσα

Λίγες ημέρες προτού «κλείσει» πενταετία από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μίλησε Στο Κόκκινο και τον Διονύση Ελευθεράτο (15/9) ο Θανάσης Καμπαγιάννης, εκ των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη των στελεχών της «Χρυσής Αυγής».


Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι προέκυψαν ενδιαφέροντα στοιχεία κατά την εβδομάδα των δικάσιμων, έπειτα από το καλοκαίρι, ο Θ. Καμπαγιάννης ανέφερε ως το πλέον αξιοπρόσεκτο στοιχείο τη γνωμοδοτική έκθεση του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture, την οποία προσκόμισε η Πολιτική Αγωγή στο δικαστήριο. Πρόκειται για μελέτη που βασίστηκε στο οπτικοακουστικό υλικό της ίδιας της δικογραφίας, (κοντινές κάμερες ασφαλείας, απομαγνητοφωνήσεις του εσωτερικού συστήματος επικοινωνίας της Αστυνομίας και του ΕΚΑΒ), καθώς και στις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων.

"Αν οι αστυνομικοί είχαν παρέμβει, ο φόνος δεν θα είχε γίνει" 

« Η έκθεση της ομάδας του Forensic Architecture επιβεβαίωσε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο όσα ξέραμε και αναφέραμε ως Πολιτική Αγωγή», σημείωσε ο συνήγορος και πρόσθεσε: «Επιβεβαίωσε όσα επισημαίναμε για την οργανωμένη προσέλευση στο ‘Κοράλι’ (…),  για τις κινήσεις του Ρουπακιά, αλλά και για την παρουσία της Αστυνομίας στο χώρο. Θεωρώ επιβεβλημένο να το επαναλάβω: Εάν οι αστυνομικοί είχαν παρέμβει, ο φόνος αυτός δεν θα είχε γίνει».

Συνέχισε ο Θ. Καμπαγιάννης:

«Αν μου ζητούσατε να σταθώ και σε δεύτερο αξιοπρόσεκτο στοιχείο των τελευταίων ημερών, θα σας ανέφερα το γεγονός ότι η Πολιτική Αγωγή προσκόμισε δεκάδες καταδικαστικών αποφάσεων, από χωριστές δίκες, σε βάρος μελών και στελεχών της ‘Χρυσής Αυγής’. Αποφάσεις τελεσίδικες, ή ακόμη και αμετάκλητες».

"Προβλέπω να αρχίζουν οι απολογίες, τέλος 2018, αρχές 2019" 


Ο δικηγόρος ρωτήθηκε πότε προβλέπει να ολοκληρωθεί η δίκη. Και απάντησε:

«Έως τώρα είχαμε σταθερά δεδομένα (…). Από εδώ και πέρα έχουμε έναν ‘άγνωστο Χ’. Πόσα έγγραφα θα προσκομίσει η υπεράσπιση. Πόσους μάρτυρες θα καλέσει, πόσο θα διαρκέσει η εξέτασή τους. Εκτιμώ πάντως ότι θα είναι μάρτυρες χαρακτήρων και όχι μάρτυρες πραγματικών περιστατικών (…). Συνεκτιμώντας τα όλα αυτά, συμπεραίνω ότι έως το τέλος της χρονιάς ή της αρχές της επόμενης, θα έχουμε έναρξη της  φάσης των απολογιών. Θα έχουμε αρχή των απολογιών. Δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να ‘τραβήξει’ περισσότερο η διαδικασία, χωρίς να καταστεί επιζήμια για την ίδια την υπεράσπιση. Χωρίς, με άλλα λόγια, να κουράσει η υπεράσπιση το δικαστήριο (…). Βλέπω λοιπόν ότι θα έχουμε απόφαση στην τρέχουσα δικαστική περίοδο, δηλαδή έως το καλοκαίρι του 2019».


"Μπορεί να καταστεί μοιραία για τη ΧΑ η αντίφαση, την οποία βιώνει" 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Θ. Καμπαγιάννης  τόνισε πως, όντως, η «Χρυσή Αυγή» είναι δέσμιας μιας αντίφασης, «που μπορεί να καταστεί και μοιραία». Την αντίφαση ανάμεσα στην ανάγκη να προστατευτούν, στο δικαστικό πεδίο, τα στελέχη της και στην πολιτική ανάγκη να συσπειρώνει τα μέλη της, να δείχνει πως «δεν κάνει πίσω».

Η μία ανάγκη ωθεί προς το «άδειασμα» των φυσικών αυτουργών και η άλλη προς την «ομερτά» σημείωσε ο δικηγόρος, προσθέτοντας:

«Παρατηρείται, πάντως, μια προσεκτική- για την ώρα είναι προσεκτική, διακριτική- μετακίνηση προς την εξυπηρέτηση νομικών, δικαστικών  προτεραιοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, προσφάτως, ακούστηκε από την υπεράσπιση ο χαρακτηρισμός ‘ούγκανοι’ για κάποιους χρυσαυγίτες από τη Νίκαια. Δεν είναι δικός μου ο όρος, απλώς τον άκουσα, τον αναπαράγω (…). Με τη λογική πως κάποιοι ανόητοι, θερμόαιμοι, έκαναν του κεφαλιού τους. Και από την άλλη, είχαμε εκείνη τη δήλωση Μιχαλολιάκου για ανάληψη πολιτικής ευθύνης, ως προς τη δολοφονία Φύσσα».
Τέλος, ο Θ. Καμπαγιάννης τόνισε ότι η υπόθεση της δίκης αυτής εξακολουθεί να ενδιαφέρει την κοινή γνώμη, δεν μετατράπηκε σε «ρουτίνα». Κι αυτό, υπογράμμισε, είναι πολύ θετικό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)