to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:13 | 11.09.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Στ. Παππάς: Οι συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης περνούν στον 21ο αιώνα

Η ψηφιοποίηση του ΟΑΣΘ, η εισαγωγή της real time τηλεματικής και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που θα καλύπτει ακόμη και... μουσεία, το WiFi εντός των οχημάτων, αλλά και η διαφορετική αντιμετώπιση του επιβάτη από τους ελεγκτές, θα φέρουν ένα νέο πολιτισμό μέσα στα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης, είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη.


Για την βελτίωση των δυνατοτήτων του ΟΑΣΘ να καλύψει τις μεταφορικές ανάγκες της Θεσσαλονίκης, ο κ. Παππάς είπε χαρακτηριστικά ότι ενώ «παραλάβαμε 245 οχήματα σε δυνατότητα κίνησης, αυτή τη στιγμή τα έχουμε κάνει 440».
 
Αναφερόμενος αρχικά στην διαδικασία ψηφιοποίησης του Οργανισμού, ο κ. Παππάς είπε ότι «ο Οργανισμός έχει ένα τεράστιο πρόβλημα διοίκησης. Η ψηφιοποίηση του ΟΑΣΘ έχει κατ' αρχήν να κάνει με τα πιο σύγχρονα αναγκαία εργαλεία για την διοίκηση. Αυτό σημαίνει ελαχιστοποίηση -ως και κατάργηση- της γραφειοκρατίας, αποτύπωση του πραγματικού κόστους λειτουργίας, αποτύπωση του πραγματικού κόστους ανά λεωφορείο. Όλα αυτά εντάσσονται σε διαδικασία ψηφιοποίησης, όπως και η κίνηση αποθεμάτων, τα ορυκτέλαια, τα πετρέλαια, τα πάντα. Έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τα υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής και Υποδομών & Μεταφορών, ενώ χτες υπογράψαμε και σύμβαση με την Κοινωνία της Πληροφορίας, που θα αναλάβει το έργο, ύψους 40 εκατ. ευρώ».
 
Η Τηλεματική είναι «το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο, η ηλεκτρονική πληροφόρηση των επιβατών και το πού και πότε κυκλοφορούν τα λεωφορεία. Θα είναι σε πραγματικό χρόνο, όχι σε στατιστικό χρόνο όπως σήμερα ... εμείς τα έχουμε αυτή την στιγμή σε πραγματικούς χρόνους», όπως υπογράμμισε.
 
Χαρακτήρισε «επίσης κορυφαίο» θέμα το ηλεκτρονικό εισιτήριο, σημειώνοντας ότι «οι ειδικοί επεξεργάζονται τα προγράμματα και σε λίγο διάστημα θα δημοπρατήσουμε τα τεύχη. Θα είναι ένα ηλεκτρονικό εισιτήριο που θα μπορούμε να το διαχειριστούμε από το κινητό μας, να το επαναφορτίζουμε με πιστωτική ικανότητα όποτε θέλουμε. Θα χρησιμοποιείται στα λεωφορεία, αλλά και το μετρό, το τρένο, ακόμη και για τα μουσεία. Θα είναι πολλαπλών χρήσεων, θα είναι μεγάλη εξυπηρέτηση για τους πολίτες».
 
Διαφορετική αντιμετώπιση των επιβατών από τους ελεγκτές
 
Ο κ. Παππάς ανέφερε επίσης ότι «όταν αναλάβαμε, υπήρχε τεράστιο πρόβλημα με τα πρόστιμα και κυρίως σε ανέργους κτλ. ... εμείς είπαμε στους ελεγκτές, ανάμεσα στο πρόστιμο και στο κόμιστρο, προτιμούμε το κόμιστρο, αυτό αναπτύσσει την συνευθύνη του πολίτη, την συμβολή του σε αυτό το έργο που κάνουμε ... αν βρείτε κάποιον που δεν έχει κόψει εισιτήριο, θα τον παρακαλείτε εάν έχει δυνατότητα, να το κόψει. Εάν δεν μπορεί, θα τον παρακαλείτε να κατέβει. Εάν δεν κατέβει, τότε θα του κόβετε πρόστιμο».
 
«Το ποσοστό που ανεβαίνει χωρίς να κόβει εισιτήριο είναι πάρα πολύ μικρό, της τάξης του 4%, όταν τα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι στο 6%-7%. Από αυτό το 4%, με την ευγενική παρότρυνση των ελεγκτών, 70%-80% ανταποκρίνεται και πληρώνει», όπως υπογράμμισε.
 
«Όσο περισσότερο διευκολύνουμε την ζωή των πολιτών, τόσο διαμορφώνουμε και το στοιχείο του πολιτισμού μέσα στο λεωφορείο. Θα του βάλουμε και WiFi...», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα είναι πράγματι σε νέα εποχή» ο Οργανισμός, «ελπίζω να παραδόσουμε τον νέο οργανισμό, τον ΟΣΥΘ, πολύ καλύτερο, αντίστοιχο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Ακούστε το ηχητικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)